ΥΑΚΑ Ι.Κ.Ε.: Στην τελικη ευθεια για την ολοκληρωση της η μοναδα επεξεργασιας κερασιου των 2,2 εκατ. Ευρω

Ξεκινά τη λειτουργία της τον προσεχή Μάιο διεκδικώντας τον τίτλο της πιο σύγχρονης μονάδας στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της εντός του χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί εξ αρχής, ούτως ώστε να λειτουργήσει κανονικά τον προσεχή Μάιο είναι η νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού YAKA Ι.Κ.Ε., μία επένδυση της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ,  του γνωστού στην περιοχή μας επιχειρηματία κ. Λεβέντ Σαδίκ.
 
Η  πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας μονάδας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχετικό με την καλλιέργεια κερασιού σεμινάριο που έλαβε χώρα στην περιοχή μας.
 

Τα πρώτα τσιμέντα έπεσαν αμέσως μετά το τέλος των χριστουγεννιάτικων εορτών, αλλά και το τέλος της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε και την περιοχή μας, ενώ σήμερα η μονάδα, όπως δείχνει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, έχει φτάσει στο 50% της ολοκλήρωσής της, με τον χρονικό ορίζοντα της τελικής της παράδοσης τα τέλη του προσεχούς Απριλίου. 

Στο τέλος Φεβρουαρίου η παραλαβή του καλιμπραδόρου 

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση των υποδομών της, προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σαδίκ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, θα παραλειφθεί και η κεντρική μηχανή της μονάδας, ο καλιμπραδόρος κερασιού, ο οποίος αποτελεί το 35% της συνολικής επένδυσης. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για το πιο εξελιγμένο και ποιοτικό μηχάνημα της αγοράς ιταλικής και ισπανικής κατασκευής,  όπως αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. 

Λεβέντ Σαδίκ «Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τους ντόπιους φίλους μας» 

«Επιλέξαμε να συνεργαστούμε στα πάντα με ντόπιους, τους φίλους και τις φίλες μας, ούτως ώστε τα χρήματα να μείνουν στην αγορά του νομού μας» εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως «σε όλους τους συνεργάτες μας θέσαμε υψηλά στάνταρτ, ζητήσαμε τα καλύτερα και αυτά λάβαμε, εξ ου και, σύμφωνα με αυτούς, όταν ολοκληρωθεί θα είναι, αν όχι η πρώτη, η δεύτερη πιο σύγχρονη μονάδα της Ελλάδας».
 

Βασικός στόχος της δημιουργίας της μονάδας είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας του κερασιού τόσο στην Ροδόπη όσο και συνολικά στη Θράκη.  Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Σαδίκ, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 20.000 καινούργια δέντρα σε όλον τον νομό Ροδόπης, ενώ αμέσως επόμενος στόχος είναι η διεύρυνση της καλλιέργειας στην Ξάνθη αλλά και στις ορεινές περιοχές, καθώς ο Έβρος ήδη έχει μπει δυναμικά στην καλλιέργεια του κερασιού εδώ και δύο χρόνια.
 
Στην κατεύθυνση αυτή η ΥΑΚΑ Ι.Κ.Ε. πραγματοποιεί σεμινάρια, σχετικά με την καλλιέργεια του κερασιού, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ροδόπης, επισκεπτόμενοι απευθείας τους κερασώνες, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαδίκ, έχουν ήδη πιστοποιηθεί περισσότεροι από 300 παραγωγοί.
 

«Πέραν του κεντρικού μεγάλου σεμιναρίου που είχαμε πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο, μέχρι στιγμής έχουμε επισκεφθεί περισσότερους από 45 κερασώνες, σε οικισμούς του νομού μιλώντας απευθείας με τους παραγωγούς, ούτως ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό και για τους ίδιους αποτέλεσμα». «Όσο καλύτερο καρπό ή μεγαλύτερο καρπό παράξει κάποιος τόσο καλύτερη τιμή θα πάρει» συνέχισε, γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία προσφέρει ήδη δωρεάν ανάλυση εδάφους σε όσους εν δυνάμει παραγωγούς θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κερασιού και να συνεργαστούν μαζί της.
 
Ο κ. Σαδίκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε βάθος τριετίας η καλλιέργεια του κερασιού τόσο στη Θράκη όσο και συνολικά σε όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, καθώς όπως επεσήμανε πρόκειται για μία «πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια, με μέση τιμή εισοδήματος ανά στρέμμα τα 1.300 ευρώ». 

«Θέλουμε να δείξουμε στον παραγωγό την εναλλακτική των επόμενων χρόνων» 

«Πέραν αυτού» συνέχισε «ακούμε και βλέπουμε πως πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες μένουν απλήρωτες, ενώ και το εισόδημα πλέον από την καλλιέργεια του καπνού, που αποτελεί τη βασική καλλιέργεια της περιοχής μας δεν είναι καλό. «Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον παραγωγό την εναλλακτική επιλογή των επόμενων χρόνων και να τους βοηθήσουμε γιατί δεν είμαστε μόνο έμποροι, αλλά μία ολοκληρωμένη μονάδα για την οποία ο παραγωγός θα ξέρει που θα πουλήσει το προϊόν του, πόσο θα πληρωθεί κ.ο.κ.». «Ο παραγωγός στο μέλλον μπορεί να επιλέξει άλλη μονάδα, άλλη καλλιέργεια, άλλη περιοχή και αγορά, η μονάδα ωστόσο θα παραμείνει εδώ. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, γιατί κάνουμε πλέον διεθνές εμπόριο, γνωρίζουν πόσο σοβαροί είμαστε όταν κάνουμε εμπόριο. Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι παίρνουμε το 50% της ελληνικής παραγωγής. Αυτό θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και με το κεράσι».
 

Κλείνοντας ο κ. Σαδίκ έκανε γνωστό πως ήδη παραγωγοί κερασιού από την Λάρισα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με την μονάδα, ευχόμενος αντίστοιχο ενδιαφέρον να υπάρξει από το σύνολο της χώρας.
 
Στο τέλος του προσεχούς Απριλίου, η μονάδα θα είναι έτοιμη για να ξεκινήσει την λειτουργία της, προλαβαίνοντας την περίοδο συγκομιδής του Μαΐου, ενώ αναμένεται σε αυτή να απασχοληθούν περισσότερα από 60 άτομα ανά βάρδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.