Ξενοδοχοι:  «Ναι μεν, αλλα» στις ανακοινωσεις Μητσοτακη για βραχυχρονιες μισθωσεις και φορο διαμονης

Κενά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της ΔΕΘ εντοπίζουν οι επαγγελματίες σύμφωνα με τον ταμία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργο Χρυσοχοΐδη

Θετικά αλλά και αρνητικά αποτιμούν οι ξενοδόχοι τα μέτρα που εξήγγειλε προσφάτως από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Θετικά αφενός για την μερική έστω ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματός τους που αφορά στις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όρους «ισονομίας», αρνητικά ως προς την αύξηση του φόρου διαμονής, από τον προσεχή Ιανουάριο, που πιθανόν να κοστίσει στην τσέπη των ίδιων των ξενοδόχων.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τόσο την αύξηση στο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα καταλήγει στο ταμείο για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που επίσης ικανοποιούν μερικώς το αίτημα των ξενοδόχων καθώς οι αυξήσεις στις δύο κατηγορίες είναι δυσανάλογες. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων ο φόρος διαμονής που θα πληρώνουν οι πελάτες θα κυμαίνεται από 1,5 έως και 10 ευρώ, ανά διανυκτέρευση, ενώ σε όλα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ο φόρος ορίζεται στο 1,5 ευρώ.

Ανησυχία για την αύξηση του φόρου διαμονής στους Χειμερινούς προορισμούς

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Γιώργος Χρυσοχοΐδης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Anatolia” και ταμίας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, ξεκαθάρισε πως αρχικά υπάρχουν ακόμα αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία στις προαναγγελθείσες αλλαγές, μεταξύ των οποίων και ο χρόνος εφαρμογής τους, καθώς ήδη δημιουργούνται προβλήματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που δουλεύουν και Χειμώνα και άρα μετρούν ήδη κρατήσεις με το υφιστάμενο καθεστώς, ενδεχομένως να κληθούν να απορροφήσουν την εξτρά χρέωση ή να μπουν στην δύσκολη, αν μη τι άλλο, διαδικασία να ενημερώσουν εκ νέου τους πελάτες τους.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αρχικά ορίζεται ο όρος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αν και εφόσον δεν αλλάξει, έως τις 60 μέρες. Όσοι λοιπόν διαθέτουν τουλάχιστον τρία ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ, θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία, να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, την καταχώρηση εσόδων – εξόδων στα myDATA, να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως ο φόρος διαμονής.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν περίπου 160.000-170.000 δηλωμένα διαμερίσματα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, τα 50.000 περίπου εκ των οποίων αφορούν σε ανθρώπους που διαχειρίζονται από τρία διαμερίσματα και πάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή των παραπάνω αφορούν σε ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνταν σε αυτόν τον τομέα επιχειρηματικά, για να τονίσει πως θα ήταν αποδοτικότερο η ισχύς αυτών να ξεκινά από όσους διαθέτουν ακόμα και ένα διαμέρισμα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια σειρά λοιπών παρεμβάσεων όπως οι εξτρά αδειοδοτήσεις που θα απαιτούνται σε περιπτώσεις ολόκληρων οικοδομών, με διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση για βραχυχρόνια μίσθωση, γνωστοποιώντας πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση, εξηγώντας ωστόσο πως αυτό δεν αφορά την περιοχή μας που δεν διαθέτει τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για κενά, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από την πολιτεία και να διορθωθούν σε βάθος διετίας, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να είναι και αποτελεσματικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.