Ερχονται μετρα για τις παραπλανητικες εκπτωσεις και για τη μειωση των τιμων στο βρεφικο γαλα

«Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές», διαβεβαίωσε ο Κ. Σκρέκας

Για το πρόβλημα της ακρίβειας μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας επαναλαμβάνοντας πως θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Έχουμε μία σειρά παρεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, αυτό όμως δεν είναι αρκετό», αναγνώρισε ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας πως, «ποτέ δεν είπαμε να κοπούν οι προσφορές, είπαμε να μην εκτινάσσονται οι τιμές και μετά γίνονται προσφορές» και υπενθύμισε πως, το υπουργείο επέβαλε μεγάλο πρόστιμο για τις παραπλανητικές εκπτώσεις.

«Μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατομμύρια πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι, μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές», είπε σχετικά και παραδεχόμενος πως «αυτά δεν είναι αρκετά, έχουμε μία σειρά νέων μέτρων που θα ανακοινώσουμε σε λίγο και θα δούμε μια σειρά προϊόντων να μειώνεται».

Αναφερόμενος σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα περιποίησης και το βρεφικό γάλα, είπε πως, «φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές».

«Θα λάβουμε μέτρα που διορθώνουν τις τιμές», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο σε κάθε ανατίμηση που κάνουν.

«Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος»

Μιλώντας για το βρεφικό γάλα, είπε πως, «όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».

«Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και για το βρεφικό γάλα, συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα ράφια», είπε τέλος ο υπουργός.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το τίμημα της κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι το ολοένα και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών

Την ίδια ώρα ο Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρέφει τα βέλη της κριτικής του προς τον υπουργό επισημαίνοντας πως  «Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεν οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς συνθήκες. Η ακρίβεια στα βασικά είδη διαβίωσης δεν είναι αποκλειστικά εισαγόμενο φαινόμενο αλλά αποτελεί σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό πληθωρισμό κερδών, ασυδοσίας και απληστίας».

Όπως τονίζει, η ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να πληρώνει μέχρι και τριπλάσιες τιμές για το βρεφικό γάλα σε σχέση με οικογένειες άλλων χωρών με τριπλάσιους μισθούς, ενώ τα κέρδη πολλών μεγάλων εταιρειών τροφίμων αυξήθηκαν μέχρι και πάνω από 100%.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας δεν επιτυγχάνεται ούτε με επισκέψεις σε super markets ούτε με ανέξοδη επικοινωνία αλλά «απαιτεί πάνω απ’ όλα πολιτική αποφασιστικότητα, που έπρεπε να είχε επιδειχθεί με έμπρακτο τρόπο από το πρώτο διάστημα έκρηξης αυτών των φαινομένων».

«Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά», προσθέτει και καταλήγει: «Η αγορά λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η πολιτεία, η οποία ελέγχει και την εφαρμογή τους. Το ουσιώδες είναι να έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να το κάνει. Την κυβερνητική ανεπάρκεια έναντι της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας των αγορών την πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες της χώρας μας. Το τίμημα είναι ένα ολοένα και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.