Βροχη απο παραγγελιες πετρελαιου θερμανσης στη Ροδοπη

Ο φόβος της περαιτέρω ανόδου της τιμής, οδήγησε στην αύξηση των παραγγελιών στην αρχή της περιόδους διάθεσης

Χρήστος Ταπατζάς, πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης

«Όλοι φοβούνται την άνοδο στην τιμή, και όλοι τρέχουν να την προλάβουν στο ξεκίνημα όσο γίνεται πιο χαμηλή»

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των παραγγελιών που δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες, ενόψει της έναρξης της διάθεσης του Πετρελαίου Θέρμανσης την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, οι βενζινοπώλες της Ροδόπης. Το ενδιαφέρον αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τι γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, όταν το ενδιαφέρον τις πρώτες μέρες διάθεσης ήταν υποτονικό, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής για την αγορά.

Αυτή τη φορά, σημείωσε ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς τις δύο μέρες πριν από την έναρξη της διάθεσης, έγιναν πάρα πολλές παραγγελίες. «Ξαφνικά τις τελευταίες δύο ημέρες έγινε χαμός» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ταπατζάς αποδίδει αυτό το μαζικό ενδιαφέρον στο γεγονός ότι πολύς κόσμος θέλει να προμηθευτεί τώρα το πετρέλαιο, ανησυχώντας ότι τους επόμενους μήνες η τιμή του θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Πάνω από 40% η αύξηση

Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από τα 78-80 λεπτά, και πλέον βρίσκεται στο 1,15 ευρώ, μια αύξηση 35 λεπτών, δηλαδή 40-45% υψηλότερα. Η τιμή είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, για αυτό και πολλοί φαίνεται ότι δεν γέμισαν τις δεξαμενές τους πριν ολοκληρωθεί η περίοδος.

Αυτό τελικά όμως αποδείχθηκε λάθος, γιατί φέτος η τιμή ανέβηκε ακόμα περισσότερο, και ο φόβος της περαιτέρω αύξησης οδήγησε πολλούς στο να προμηθευτούν ποσότητες όσο είναι ακόμα νωρίς. «Όλοι φοβούνται την άνοδο στην τιμή, και όλοι τρέχουν να την προλάβουν στο ξεκίνημα όσο γίνεται πιο χαμηλή» ανέφερε. Ο κ. Ταπατζάς τόνισε πως προς το παρόν, οι διεθνείς οίκοι μιλούν για αύξηση μέχρι και στα 90 δολάρια του βαρέλι, κάτι που αν γίνει πραγματικότητα θα φέρει την τιμή του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Άποψή του είναι πως δεν μπορεί να πάει πολύ υψηλότερα, γιατί τότε δεν θα μπορεί να το σηκώσει η κοινωνία και η αγορά.

Το μόνο θετικό είναι ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά της επιδότησης, και έτσι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να πάρουν κάποια χρήματα για τις πρώτες τους αγορές, όμως ο κ. Ταπατζάς προβλέπει πως όλη η περίοδος θα περάσει πολύ «σφιχτά» με τους καταναλωτές να είναι πολύ επιφυλακτικοί στην αγορά των ποσοτήτων πετρελαίου.

Απαραίτητη η μείωση του Ειδικού φόρου

Οι σημαντικές αυξήσεις στο Πετρέλαιο Θέρμανσης, αλλά και στις τιμές των καυσίμων, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο επιτακτικά το πάγιο αίτημα των πρατηριούχων για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με τον κ. Ταπατζά να τονίζει πως μόνο έτσι θα μειωθούν οι τιμές. Πριν από δέκα χρόνια, σημείωσε, ο ειδικός φόρος ανέρχονταν στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, και τώρα έχουμε φτάσει στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. «Θα έπρεπε να κατανοήσει το κράτος ότι χάνει χρήματα με αυτόν τον τρόπο» επεσήμανε ο κ. Ταπατζάς εξηγώντας πως εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ μειώθηκε πάρα πολύ η κατανάλωση, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας για να ζεσταθούν στην περίπτωση του πετρελαίου, ενώ το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε μαζί με τα καύσιμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.