Τροπους αποζημιωσης των αλιεων απο την εμφανιση φυτοπλακτον στο Θρακικο Πελαγος αναζητα ο Α. Καραγιωργης

Επαφές του Αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής στην Αθήνα

Στην Αθήνα για προγραμματισμένες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκε το διήμερο 12 και 13 Μαΐου ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Α. Καραγιώργης.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εξεύρεση του τρόπου αποζημίωσης των επαγγελματιών αλιείας, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από την έντονη εμφάνιση φυτοπλαγκτόν στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού πελάγους. Με δεδομένη την αναγνώριση του προβλήματος και την παραδοχή εκ μέρους του υπουργείου πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση (παρά τα περί αντιθέτου αναφερόμενα), συμφωνήθηκε να εξευρεθεί ο προσφορότερος και όσο το δυνατό πιο σύντομος τρόπος (πιθανόν μέσω de minimis αλιείας), ώστε οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής να την λάβουν.

Παράλληλα τέθηκε και το θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων όσον αφορά στους αλιείς των λιμνοθαλασσών, καθώς με τον ήδη υπάρχοντα οι αλιείς των λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας ΑΜΘ, αδικούνται.

Με αυτή την ευκαιρία, συζητήθηκε και η πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας και από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος της Αντιπεριφέρειας Αλιευτικής Πολιτικής. Διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον του υπουργείου για την ολοκλήρωση και οριστική κατάθεση προς έγκριση του φακέλου, καθώς -όπως επισημάνθηκε- η ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα παραγωγής, αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Τέλος, οι συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου ολοκληρώθηκαν με την ενημέρωσή τους, όσον αφορά στην πρόθεση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κατάθεση προς έγκριση μίας πρότασης για τη δημιουργία ενιαίας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Το συμπέρασμα από το εξαιρετικά παραγωγικό αυτό διήμερο, είναι για άλλη μία φορά πως η συνεργασία και ο διάλογος, όταν γίνονται με πνεύμα αλληλοκατανόησης αλλά και έντονης διεκδίκησης πάνω σε δίκαια ζητήματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα μπορούν να επιλυθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.