Στη Δραμα η πρωτη εκθεση και συνεδριο καινοτομιας VIA INNOVATA 2026

Στις 21 και 22 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, επιχειρήσεις, ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς συναντώνται με επίκεντρο την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ΑΜΘ

Την πρώτη διοργάνωση της VIA INNOVATA 2026, μιας νέας έκθεσης και συνεδρίου αφιερωμένου στην καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2026, στο Hotel Kouros στη Δράμα.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται μέσω του Μηχανισμού Υποστήριξης του Περιφερειακού Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας S3remth, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος είναι η VIA INNOVATA να εξελιχθεί σε σταθερό σημείο αναφοράς για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, αλλά και για την ανάδειξη της δυναμικής που διαθέτει η Περιφέρεια στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

Στο επίκεντρο η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης

Η διοργάνωση συνδέεται με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (S3) και τη Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, μέσω των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και κοινωνικοί εταίροι.

Κατά το διήμερο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των σχετικών παρεμβάσεων, παραδείγματα συνεργασιών ανάμεσα στην έρευνα και την παραγωγή, νέες τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες, καθώς και ευρωπαϊκές συνεργασίες και χρηματοδοτικές δυνατότητες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στις προοπτικές της επόμενης ημέρας για το περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας και στη διαμόρφωση της νέας Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Γνωρίσουν καινοτόμες επιχειρήσεις, startups, ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια και οργανισμούς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
  • Παρακολουθήσουν ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους  της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς, της δημόσιας διοίκησης και ευρωπαϊκών δικτύων καινοτομίας.
  • Ενημερωθούν για ευκαιρίες χρηματοδότησης, συνεργασίας και διεθνούς δικτύωσης μέσα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
  • Ανακαλύψουν καλές πρακτικές μεταφοράς τεχνογνωσίας, ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και αξιοποίησης της έρευνας στην παραγωγή.
  • Δικτυωθούν και να δημιουργήσουν νέες συνέργειες μεταξύ έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στην πρόσκλησή του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Χριστόδουλος Τοψίδης κάνει λόγο για μια σημαντική περιφερειακή συνάντηση με κεντρική επιδίωξη να ενισχυθεί η δικτύωση μεταξύ έρευνας, επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων, ώστε να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες με αναπτυξιακό αποτύπωμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Η πρώτη διοργάνωση του VIA INNOVATA δεν αποτελεί απλώς μια έκθεση και ένα συνέδριο. Αποτελεί μια συλλογική δήλωση εμπιστοσύνης στις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας και ένα βήμα προς μια οικονομία που βασίζεται στη γνώση, την καινοτομία και τη συνεργασία» καταλήγει ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.