Τριτη απο το τελος στην απασχοληση η Περιφερεια ΑΜΘ στην Ελλαδα

Παρόλο που σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας ανέκαμψαν από την πανδημία και έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, η ΑΜΘ έχει παραμείνει στάσιμη

Ενδέκατη στις 13 περιφέρειες της χώρας σε ποσοστά απασχόλησης είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT για το 2022, με την ΠΑΜΘ να βρίσκεται σχεδόν 12 μονάδες πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και περίπου τέσσερις μονάδες πίσω από τον μέσο όρο της χώρας.

Και ενώ τα ποσοστά απασχόλησης έχουν επιστρέψει περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας, η μετά COVID εποχή βρίσκει την Περιφέρειά μας πιο αδύναμη εργασιακά σε σχέση με τις υπόλοιπες, δείχνοντας πως έχει μείνει πίσω στον τομέα της απασχόλησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2019, η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν 6η σε ποσοστό απασχόλησης, με 62,1%, κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το μέσο όρο της χώρας.

Η στασιμότητα στην ΑΜΘ φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι η Περιφέρεια με την χαμηλότερη αύξηση ποσοστών απασχόλησης στη χώρα αυτή την περίοδο, παρόλο που το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο κατέγραψαν οριακές μειώσεις στην απασχόληση.

Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι η ΑΜΘ έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στην Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη, θέσεις που δίνουν υψηλότερα εισοδήματα, τότε φαίνεται η πραγματική υστέρηση τόσο στο εισόδημα, όσο και στις μελλοντικές προοπτικές ανάτασης της κοινωνίας.

Στασιμότητα στην απασχόληση

Όμως το 2022, με τις περισσότερες Περιφέρειες να έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τις συνέπειες της πανδημίας, η ΑΜΘ βρισκόταν στην 11η θέση, με ποσοστό 62,8%, την ώρα που ο μέσος όρος απασχόλησης στην χώρα ανέρχεται στο 66,3%.

Οι μόνες περιφέρειες με χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης από την ΑΜΘ είναι η Δυτική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία, με την πρώτη να έχει ποσοστό 62,4% και η δεύτερη ποσοστό 58,8%.

Όμως είναι πολύ πιθανό η Δυτική Ελλάδα να ξεπεράσει το 2023 την ΑΜΘ, μιας και έχει επιδείξει σημαντική αύξηση από το 2019, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, που αν συνεχιστεί θα την φέρει ακόμα υψηλότερα στη λίστα.

Πρώτη στη χώρα είναι η Περιφέρεια Αττικής, με ποσοστό απασχόλησης 69,3%, που υπολείπεται 3 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθούν η Κρήτη με 69,3%, η Πελοπόννησος με 68,8%, το Βόρειο Αιγαίο με 68,3%, η Στερεά Ελλάδα με 66,6%, η Θεσσαλία με 64,8%, το Νότιο Αιγαίο με 64,4%, τα Ιόνια Νησιά με 64%, η Κεντρική Μακεδονία με 63,6% και η Ήπειρος με 63,5%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.