Εξαιρετικα χαμηλη η απασχοληση εργαζομενων υψηλης ειδικευσης στην ΑΜΘ

Βρίσκεται ανάμεσα στις 24 Περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ανάμεσα στις 24 Περιφέρειες της Ευρώπης στις οποίες οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 29,5 % της συνολικής απασχόλησης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25–64 ετών, βρίσκεται η ΑΜΘ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Η Περιφέρειά μας δεν είναι μοναδική στη χώρα, μιας και συνολικά 10 περιφέρειες στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από το όριο, οι περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, ενώ από τις τρεις εναπομείνασες περιφέρειες, οι δύο, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, ξεπερνούν οριακά το 29,5% της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, με μόνη υψηλή Περιφέρεια στη χώρα την Αττική με 41%.

Από τις υπόλοιπες Περιφέρειες κάτω από το όριο, οι 6 βρίσκονται στη Ρουμανία, 4 στη Βουλγαρία, καθώς και 3 αραιοκατοικημένες περιοχές στο νότιο μισό της Ισπανίας και 1 στην Κροατία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί αυτοί αφορούν εργαζόμενους που απασχολούνται σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης στις περιοχές αυτές, όχι εργαζόμενους που μπορεί να έχουν υψηλή ειδίκευση, η τρέχουσα θέση εργασίας τους όμως είναι χαμηλής ειδίκευσης.

Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα οι περισσότερες Περιφέρειες έχουν υψηλά ποσοστά εργαζομένων με περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα στην εργασία που κάνουν.

Τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη, καταγράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα (21,8 %) και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Στην Ελλάδα, ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (24,08%), Δυτικής Μακεδονίας (25,21%), ΑΜΘ (25,23%), Πελοποννήσου (25,34%), Νοτίου Αιγαίου (25,63%), Ηπείρου (26,55), Κρήτης (27,08%), Βορείου Αιγαίου (28,08%).

Μεγάλη η υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Όπως τονίζεται στην έκθεση της Eurostat, oι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης είναι απαραίτητοι για τις σύγχρονες οικονομίες, προωθώντας την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Το 2022 απασχολήθηκαν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα υψηλής ειδίκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 44,2 % του συνολικού αριθμού των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών.

Η κατανομή των εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης σε περιφερειακό επίπεδο ποικίλλει σημαντικά. 106 από τις 241 περιφέρειες που αναφέρθηκαν ήταν ίσες ή υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σε 53 περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ, τουλάχιστον οι μισοί μισθωτοί θεωρήθηκαν υψηλής ειδίκευσης, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις περιφέρειες πρωτεύουσας και σε άλλες αστικές περιφέρειες. Ειδικότερα, 12 από τις 14 περιφέρειες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά απασχολούμενων υψηλής ειδίκευσης ήταν περιφέρειες πρωτεύουσας.

Το 2022, τα υψηλότερα περιφερειακά ποσοστά απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης καταγράφηκαν στη Στοκχόλμη (Σουηδία, 73,6 %), στην Ουτρέχτη (Κάτω Χώρες, 68,9 %), στο Λουξεμβούργο (67,4 %) και στην Brabant Wallon (Βέλγιο, 65,8 %). Ακολουθούν οι περιφέρειες-πρωτεύουσες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, των Κάτω Χωρών, της Δανίας και της Τσεχίας, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 62,6 % και 65,6 %.

Οι αγροτικές περιοχές, οι πρώην βιομηχανικές περιοχές, καθώς και οι εξόχως απομονωμένες περιφέρειες, συγκαταλέγονται μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με χαμηλότερα ποσοστά ατόμων υψηλής ειδίκευσης.

Απαραίτητη η ανάπτυξη για τις θέσεις

Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν πως για να υπάρξει ανάσχεση του brain drain χρειάζονται περισσότερες δουλειές υψηλών προσόντων, που όμως προϋποθέτουν ανάπτυξη σε όλους τους βαθμούς παραγωγής, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί. Άλλωστε υπάρχει η εξειδίκευση και η γνώση σε αυτούς τους τους τομείς, αυτό που δεν υπάρχει είναι οι θέσεις.

Άλλωστε αυτές οι θέσεις εργασίας επηρεάζουν και το συνολικό εισόδημα μιας περιοχής, αλλά δείχνουν πως από πίσω τους υπάρχουν επίσης πολλές ακόμα θέσεις εργασίας, που μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο του, αλλά και να προσελκύσουν και νέους επιστήμονες που θα χτίσουν την ζωή τους σε αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.