Τρια προγραμματα απο τον ΟΑΕΔ για 17.300 ανεργους

Τρεις ευκαιρίες για απασχόληση στο δημόσιο τομέα, για επιχορηγούμενους, από τον ΟΑΕΔ, ελεύθερους επαγγελματίες και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για συνολικά 17.300 ανέργους, παρουσιάζονται εντός του Οκτωβρίου.

Οι πιο επίζηλες θέσεις εργασίας παρουσιάζονται στο δημόσιο με την νέα προκήρυξη των κατ΄ εξαίρεση προσλήψεων του νομού 2.643/98 και αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, παιδιά αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και αναπήρων πολέμου κλπ. Η νέα προκήρυξη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπολογίζουν ότι οι θέσεις που θα προκηρυχθούν ανέρχονται σε 2.300 άτομα, μαζί με τις τοποθετήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όμως στη νέα προκήρυξη, θα υπάρχουν τρεις νέες καινοτομίες:

1. Στους κατ΄ εξαίρεση προσληφθέντες αναμένεται να προστεθούν και άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών με παιδιά ή οι άνεργες που αποκτούν τρίτο παιδί. Το θέμα είναι υπό εξέταση και θα ρυθμιστεί νομοθετικά εντός του μήνα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

2. Οι υποψήφιοι για κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα καταθέτουν απλώς μία αίτηση – φόρμα και εκεί θα συμπληρώνουν, σε αντίστοιχα τετράγωνα, τα δικαιολογητικά που διαθέτουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση, θα δημοσιοποιείται ο κατάλογος των προσληφθέντων αναλόγως των δικαιολογητικών ή τυπικών προσόντων που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν και επ΄ αυτού του καταλόγου θα κατατίθεται ενστάσεις. Στη συνέχεια οι «επιτυχόντες» θα καλούνται να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και αν δεν τα διαθέτουν, σύμφωνα με την αρχική τους δήλωση, θα διαγράφονται από τον κατάλογο και τη θέση τους θα καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί, οι οποίοι υποχρεούται στην ίδια διαδικασία.

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό το όλο σύστημα και να μην υποχρεούται όλος ο πληθυσμός των ενδιαφερομένων να συγκεντρώνει «χαρτιά» και δικαιολογητικά, χωρίς να γνωρίζει να θα προσληφθεί, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, που δέχεται και επεξεργάζεται τις σχετικές αιτήσεις, δεν θα έχουν το πρόσθετο έργο του ελέγχου των στοιχείων ενός τόσου μεγάλου αριθμού υποψηφίων.

3. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση της κάρτας ανεργίας, δηλαδή δεν θα τίθεται η προϋπόθεση της ανεργία για την τοποθέτηση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Β. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για περίπου 12.000 κενές θέσεις, από ένα σύνολο 25.000 θέσεων που είχαν προκηρυχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη. Η ημερήσια επιδότηση ανέρχεται στα 14,7 ευρώ και η διάρκεια της χρηματοδότησης φτάνει τους 18 μήνες. Πλέον δεν αποτελεί προϋπόθεση η κάρτα ανεργίας να έχει 3μηνη διάρκεια, θα αρκεί απλώς η επίδειξή της, έστω και αν αποκτήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Γ. Οι άνεργοι που επιθυμούν να «στήσουν» μια δική τους επιχείρηση μπορούν, μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, να καταθέσουν σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ και να επιχορηγηθούν με 7.400 ευρώ. Οι «αδιάθετες» θέσεις υπολογίζονται σε 3.000 ευρώ, και εδώ περιορίζεται η ισχύς της κάρτας ανεργίας (ως προς τη διάρκειά της και όχι την κτήση της, η οποία παραμένει ως προϋπόθεση).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.