Το νεο «Ραδιοφωνο», ανταξια συνεχεια του ξακουστου μαγαζιου της Κομοτηνης

Η δυναμική επιστροφή του εμβληματικού καφέ-μπαρ και ο πολυδιάστατος πολιτισμικός χαρακτήρας του

Το εμβληματικό καφέ-μπαρ «Ραδιόφωνο» που επί χρόνια αγαπήθηκε όσο λίγα από την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής και χάρισε αμέτρητες αναμνήσεις που μένουν μέχρι σήμερα χαραγμένες στη μνήμη των θαμώνων και πολλών γενιών φοιτητών που πέρασαν από εκεί, άνοιξε ξανά τις πόρτες του σε νέα τοποθεσία μετά από σχεδόν μια πενταετία. Όσοι έζησαν το παλιό «Ραδιόφωνο» μέχρι το κλείσιμο του το 2014, σίγουρα θα θυμούνται καλά πως ήταν κάτι παραπάνω από ένα καφέ-μπαρ, μοναδικό για τη ζεστή και καλλιτεχνική του ατμόσφαιρα, όπως και για τον κόσμο του που το λάτρευε και το στήριζε με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του. Ήταν αφενός ένα από τα εναλλακτικά στέκια στη πόλη με ποικίλες μουσικές επιλογές, θεματικές βραδιές, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και ως πολυχώρος για διάφορες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

 

Το αποφασιστικό βήμα για το νέο ξεκίνημα του «Ραδιοφώνου»

 
Το πρώτο καφέ άνοιξε στις αρχές του 2007 και βρισκόταν σε όροφο ενός νεοκλασικού κτιρίου στην Πλατεία Ειρήνης, μια τοποθεσία που παρέπεμπε σε κάτι όμορφο και νοσταλγικό, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Ραδιοφώνου», Μιχάλη Ζερβούλη. Παρόλο που ο κόσμος το αγαπούσε φανατικά και συμμετείχε ενεργά σε ό,τι διοργανωνόταν, αναγκάστηκε εν τέλει να κλείσει το 2014 μέσα στην οικονομική κρίση. Ωστόσο όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και τη σημερινή του λειτουργία η υπόθεση  «Ραδιόφωνο» δεν «έκλεισε», διότι ο κ. Ζερβούλης έψαχνε άτομα να τον βοηθήσουν να το ξανανοίξει κάτω από άλλη στέγη. Το αποφασιστικό βήμα έγινε όταν ένας εξαιρετικός φίλος και συνάδελφος του κ. Ζερβούλη συνεργάστηκε για να ανοίξει το νέο «Ραδιόφωνο» στην οδό Κούλογλου 20.  Σε διάστημα δυο εβδομάδες βρέθηκαν αλλά δυο παιδιά και έτσι μια συνεργατική ομάδα 4 ατόμων ξεκίνησε για να δώσει ξανά ζωή στο «Ραδιόφωνο». Βασική προϋπόθεση της συνεργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβούλης, είναι «όλοι να φροντίζουν και να πονούν το μαγαζί σαν να είναι δικό τους».
 

Εδραιώθηκαν τα γερά θεμέλια του νέου μαγαζιού, το οποίο μένει το ίδιο με το ζεστό και φιλόξενο χώρο του

 
Από την άλλη το άνοιγμα δεν ήταν μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση εφόσον τα περισσότερα από τα έπιπλα, τις συσκευές, τα ηχοσυστήματα και άλλα διακοσμητικά προέρχονται από το παλιό μαγαζί. Με συγκίνηση ο κ. Ζερβούλης ομολογεί ότι «ώρες ώρες δεν ξέρω αν βρίσκομαι στο νέο ή στον παλιό χώρο, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα». Έτσι δεν αποδίδεται μόνο φόρος τιμής στο παρελθόν αλλά συμβολικά εδραιώνονται και τα γερά θεμέλια για την νέα αρχή του «Ραδιοφώνου». Μάλιστα το νέο μαγαζί διαθέτει και αυλή -η οποία διαμορφώνεται ακόμη- που δεν υπήρχε στο παλιό και θα διευκολύνει κατά πολύ τη λειτουργία του καφέ τους καλοκαιρινούς μήνες. Για όσους γνωρίζουν καλά το παλιό μαγαζί, το νέο παραμένει το ίδιο στη «φιλοσοφία» του, με το ζεστό και φιλόξενο χώρο του και προσπαθεί καθημερινά με μεράκι και σταθερά βήματα να αποτελέσει αντάξια συνέχεια και σε βάθος χρόνου να ξεπεράσει το παλιό.
 

Σχέδια για ένα πλούσιο ψυχαγωγικό και κοινωνικο-πολιτιστικό πρόγραμμα

 
«Ακόμα είμαστε στην αρχή αλλά θα οργανωθούμε και θα γίνουν όλα σιγά σιγά όσα σχεδιάζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβούλης. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περισσότερες βραδιές με ζωντανή μουσική, κάθε λογής, πάντα ανάλογα με τη διάθεση και αρεσκεία του κόσμου, αλλά και ποικίλες ψυχαγωγικές δράσεις. Θα ξαναμπεί το ξακουστό «πανί προβολής» που άλλοτε απεικόνιζε τον Charlie Chaplin, άλλοτε τον Donald και άλλοτε το αξέχαστο δίδυμο Χοντρός-Λιγνός, ενώ υπάρχει σκέψη να γίνονται προβολές κλασικών ταινιών του παλιού σινεμά  για να μαθαίνουν οι νέοι και θα θυμούνται οι παλιοί. Επίσης ο κ. Ζερβούλης ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι του καφέ σκέφτονται να καθιερώσουν κάθε εβδομάδα κάποιες ώρες δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς θαμώνες του «Ραδιοφώνου», δηλαδή είτε διαβάζοντας ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα από την βιβλιοθήκη είτε βλέποντας κάποια συναρπαστική ταινία με κάποιο δυνατό μήνυμα.
 

«Η επικοινωνία είναι κάτι που καλό είναι να τονωθεί σε αυτή την εποχή τεχνολογικής απομόνωσης»

 
Το όνομα «Ραδιόφωνο» δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τον κ. Ζερβούλη, αλλά σημαίνει παρέα «να μοιραζόμαστε και να αφιερώνουμε μεταξύ μας όχι απαραίτητα τραγούδια, αλλά χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα για να επικοινωνούμε ουσιαστικά. Η επικοινωνία είναι κάτι που καλό είναι να τονωθεί σε αυτή την εποχή τεχνολογικής απομόνωσης που βιώνουν κυρίως οι νέοι άνθρωποι». Κλείνοντας ο ίδιος απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να έρθει, να παίξει τις αγαπημένες του μουσικές, να γνωρίζει νέα ακούσματα και βέβαια να προτείνει όποια ιδέα θέλει, διότι το «Ραδιόφωνο» είναι πάντα ανοιχτό σε ανατρεπτικές προτάσεις που αφορούν την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.