Ελλειψη υποδομων και κοστη μεταφορας «πνιγουν» τις βιομηχανιες της Θρακης

Το παράδειγμα της Χαρτοποιίας Κομοτηνής Elina

Την εκτίμηση ότι οι επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα για τις βιομηχανίες της Θράκης αναπληρώνουν σε έναν βαθμό τις ανεπάρκειες σε δομικά θέματα και θέματα υποδομών, διατύπωσε μιλώντας στο «EAST MACEDONIAN THRACE FORUM II» που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Πάρης Γραβουνιώτης, CEO της Elina Χαρτοποιία Κομοτηνής. Ως προς τις ανεπάρκειες των υποδομών, ενδεικτικά ανέφερε δύο παραδείγματα: πρώτον, ότι ενώ η χαρτοποιία θα μπορούσε να φέρνει την πρώτη ύλη της μέσω Καβάλας ή Αλεξανδρούπολης, αναγκάζεται -καθώς τα δύο αυτά λιμάνια δεν εξυπηρετούν κοντέινερς- να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με μεταφορικό κόστος 40 ευρώ για να φτάσει το φορτίο Κομοτηνή (έναντι 12 ευρώ για να έρθει σε bulk από Καβάλα).

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη υποδομών δημιουργεί πρόβλημα και στις εξαγωγές: «Βρήκα αγορά για χαρτί στο Μεξικό και Νέα Υόρκη, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να το εξάγω, γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό. Στοιχίζει 500 ευρώ για να πάει το φορτηγό από την Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο κόστους 1500 για να πάει στη Βόρεια Αμερική!» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γραβουνιώτης.

Ο επιχειρηματίας επισήμανε πάντως ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αναζωογόνηση στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής με οργασμό επενδύσεων, αλλά η έλλειψη εργατικού δυναμικού προκαλεί κανιβαλισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε σίγουρα» είπε, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θα λειτουργήσει σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε πως παρατηρεί αλλαγή οικονομικού κλίματος επί το βέλτιο στο περιβάλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και γενικά της περιοχής των Βαλκανίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.