To μελλον στο σημερα

Όταν λίγα χρόνια πριν μιλούσαμε για το διαδίκτυο, τοποθετώντας το στη σφαίρα του μέλλοντος, πιθανόν να εννοούσαμε τη σημερινή εποχή. Οι περισσότεροι από μας έχουμε πλέον μια μικρή ή μεγάλη επαφή με το διαδίκτυο, οι νεότεροι μάλιστα ακολουθούν κατά πόδας τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Τα internet cafe, οι χώροι δηλαδή, όπου παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν στο διαδίκτυο και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες, φιλοξενούν εκατοντάδες άτομα καθημερινά και για πολλούς αποτελούν στέκι, αφού περνούν πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους. Προκειμένου να εξετάσουμε τα οφέλη, τους κινδύνους, αλλά και την εναλλακτική πρόταση για διασκέδαση, που συνοδεύουν τη χρήση του διαδικτύου, ζητήσαμε την άποψη του κ. Παύλου Παπαβραμίδη, υπεύθυνου του καταστήματος «Βattlegrounds» Κομοτηνής, ιδιοκτησίας της «Ι. ΜΑΥΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε».

ΠτΘ: Ποιας ηλικίας άτομα επισκέπτονται περισσότερο το internet cafe και με τι ασχολούνται κυρίως;
Π.Π.:
Καταρχήν, μας επισκέπτεται κόσμος από διαφορετικές κατηγορίες, και πρέπει να τις ξεχωρίσουμε. Παιδιά ηλικίας 12-18 ετών επιλέγουν κυρίως το gaming, δηλαδή παιχνίδια είτε online στο internet είτε εγκατεστημένα στους υπολογιστές μας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μεταξύ τους και προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα κορίτσια αυτής της ηλικίας ασχολούνται περισσότερο με το facebook και παρόμοια sites, γενικότερα με sites που έχουν να κάνουν με τη δικτύωση και την επικοινωνία.

 

Κατόπιν μπορούμε να εντοπίσουμε μια άλλη κατηγορία, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, φοιτητές κυρίως, οι οποίοι ασχολούνται κατά βάση με τα παιχνίδια που προαναφέραμε, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους «πιτσιρικάδες», αφού έχουν και το χρόνο να το κάνουν και την ανεξαρτησία, θα λέγαμε, όταν δεν έχουν κάποιες υποχρεώσεις. Σε λιγότερο βαθμό ασχολούνται με τη δικτύωση και σελίδες σαν το facebook κ.λπ. Σε περιόδους εξεταστικής, έχουμε πολλά άτομα τα οποία έρχονται να ετοιμάσουν τις εργασίες τους, να τις γράψουν, να τις εκτυπώσουν. Οι κοπέλες αυτής της κατηγορίας έρχονται κυρίως για τον παραπάνω λόγο, για εργασίες της σχολής και γενικότερα έρευνας για θέματα που τις ενδιαφέρουν.

 

Περαιτέρω, υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 30 ετών, που έρχονται να μπουν στο internet, να δουν σελίδες που τους ενδιαφέρουν. Πολλές φορές μάλιστα έρχονται και γονείς, για να περάσουν λίγο χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, τα παιδιά παίζοντας κάποια παιχνίδια και εκείνοι «σερφάροντας» στο nternet.

ΠτΘ: Από την εμπειρία σας, σε τι βαθμό έχει εξοικειωθεί ο κόσμος με το διαδίκτυο και ειδικότερα οι νέοι;
Π.Π.:
Όταν ήμουν στην ηλικία των 12-15 πηγαίναμε για μπάλα, ασχολούμασταν με αθλήματα. Τη σημερινή εποχή έχουν ξεπεραστεί τέτοιες δραστηριότητες. Πλέον τα παιδιά ακολουθούν κατά πόδας την τεχνολογία σε κάθε βήμα της. Ό,τι καινούριο υπάρχει, τα παιδιά θα το μάθουν, κι αν δεν το ξέρουν ακόμη, μέσα από το διαδίκτυο θα το μάθουν. Πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια, πλέον, θα βλέπουμε «πιτσιρικάδες» 8-9 χρονών να χειρίζονται άριστα έναν υπολογιστή!

ΠτΘ: Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή από τα γήπεδα, όπου σύχναζαν τα παιδιά τις προηγούμενες δεκαετίες, στα internet cafe σήμερα; Σε τι ποσοστό τα άτομα που έρχονται εδώ απορροφούνται από το internet και το gamng, θέτοντας στην άκρη άλλες δραστηριότητες από την καθημερινότητά τους;
Π.Π.:
Από όσα βλέπω γενικά στις μικρές ηλικίες, δεν κάθονται με τις ώρες να παίξουν και να απορροφηθούν για μεγάλο διάστημα. Συμβαίνει σε ένα βαθμό αυτό με τους φοιτητές, οι οποίοι, όντες μακριά από το σπίτι τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς και βγάζουν… απωθημένα, από στερήσεις που υπέστησαν σε μικρότερες ηλικίες, λόγω πανελληνίων εξετάσεων κ.λπ. Αυτοί ορισμένες φόρες θα καθίσουν με τις ώρες, ίσως και όλο το βράδυ, θέτοντας στην άκρη άλλες δραστηριότητες. Οι μικρότεροι θα ξεκλέψουν βέβαια λίγο χρόνο, για να έρθουν, αλλά εδώ υπάρχει και το μέτρο από τους γονείς, οπότε δεν έχουν απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή τους. Το ποσοστό, ωστόσο, των ατόμων, που θα εθιστούν με το internet και τα παιχνίδια και θα κάνει κατάχρησή τους, παραμένει μικρό.

ΠτΘ: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου;
Π.Π.:
Η χρήση του διαδικτύου, όπως ξέρουμε, έχει και τα θετικά της, έχει και τα αρνητικά. Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια «δεξαμενή», πληροφοριών, μπορούν τα παιδιά να έρθουν να κάνουν μια εργασία για το σχολειό τους εύκολα και γρήγορα, υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Σαν βασικούς κινδύνους θα εντόπιζα την πρόσβαση σε sites που έχουν να κάνουν με τυχερά παιχνίδια και αυτά της κοινωνικής δικτύωσης. Στην πρώτη περίπτωση, όσον αφορά τα sites με τυχερά παιχνίδια, οι κίνδυνοι αγγίζουν περισσότερο τους μεγαλύτερους, που έχουν και τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτά. Στην δεύτερη περίπτωση, σε sites, όπως το facebook και τα συναφή, θα παρότρυνα όλους, ειδικότερα τα κορίτσια, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλές φόρες μέσα από την ανώνυμη επικοινωνία μπορούν να μας προσεγγίσουν άτομα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και με διόλου αγαθούς σκοπούς. Επομένως, απαιτείται προσοχή και αυτοσυγκράτηση, ως προς τα πρόσωπα που εμπιστευόμαστε.

ΠτΘ: Το facebook φαντάζομαι κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των θαμώνων;
Π.Π.:
Βεβαίως, συμβαίνει αυτό. Καλύπτει κι αυτό μια ανάγκη του κόσμου. Πήρε τη θέση των παλιών chats, που υπήρχαν για την επικοινωνία και τη δικτύωση. Πλέον έγινε τόσο δημοφιλές, αφού μας καλύπτει όχι μόνο στην επικοινωνία μας, αλλά και στη διάθεση για κουτσομπολιό, που μας χαρακτηρίζει και ως Έλληνες. Στην εποχή μας, το να μην έχεις facebook, προκαλεί έκπληξη. Είναι ανάλογο με αυτό που συνέβαινε με τα κινητά λίγα χρόνια πριν.

ΠτΘ: Εν κατακλείδι, τι πιστεύετε ότι οδηγεί τον κόσμο να επισκεφτεί ένα internet cafe για να περάσει κάποιες ώρες διασκέδασης; Οφείλεται και στη δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε; Είναι μια φθηνότερη επιλογή;
Π.Π.:
Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Βεβαίως, τα προγράμματα που παρέχουμε, δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει να περάσει κάποιες ώρες χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Ειδικότερα υπάρχουν πακέτα προαγοράς χρόνου, που εξασφαλίζουν χρέωση περίπου 1€ την ώρα, τις νυχτερινές ώρες, ακόμη λιγότερο. Υπό αυτό το πρίσμα, λειτουργεί και το κριτήριο της οικονομίας. Πολλές φορές το να περάσεις την ώρα σου σε μια κεντρική καφετέρια, σε ένα μπαράκι ή πηγαίνοντας στη θάλασσα, μπορεί να έχει δυσανάλογα μεγαλύτερο κόστος από την επίσκεψη σε ένα internet cafe. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Πλέον στο χώρο μας μπορείς να πάρεις έναν καφέ, ένα χυμό, παρέχει όλες τις υπηρεσίες, που μπορεί να παρέχει μια καφετέρια. Πολλές παρέες προτιμούν να έρθουν να παίξουν ένα παιχνίδι, να «σερφάρουν» μαζί στο διαδίκτυο, χαλαρώνοντας και διασκεδάζοντας. Καλύπτει την ανάγκη να κάνουμε κάτι μαζί σαν παρέα, όπως συνέβαινε παλαιοτέρα με τα ξεπερασμένα σήμερα μπιλιαρδάδικα ή όταν πηγαίναμε να παίξουμε μπάλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.