Το μελλον στην διαδικασια κατασκευης γνωρισαν τα μελη του ΤΕΕ Θρακης
Το μέλλον στη διαδικασία κατασκευής κτιρίων γνώρισαν τα μέλη του ΤΕΕ Θράκης που βρέθηκαν στην Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου συμμετέχοντας στο Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Εργαστήριο για την τεχνολογία BIM (Building Information Modeling).
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Λουρίκα να σημειώνει πως πρόκειται για ένα εργαλείο που αποτελεί το μέλλον του μηχανικού.
Εξέφρασε δε την χαρά του που οι δύο εισηγήτριες, οι οποίες συμμετέχουν σε μια σειρά από επιτροπές που έχουν σχέση με το ζήτημα, μπόρεσαν να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στα μέλη του ΤΕΕ Θράκης.
Επανάσταση στον τρόπο υλοποίησης των έργων
Για τις εξελίξεις για την εφαρμογή BIM σε Ελλάδα και Ευρώπη μίλησε η κ. Λιάνα Αναγνωστάκη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της EU BIM Task Group, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΤΕΕ, που τόνισε πως το BIM είναι μια επανάσταση στον τρόπο υλοποίησης των έργων, και αφορά τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία των υποδομών, και διαρκεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
Το BIM είναι ένα σύνολο διαδικασιών και τεχνολογικού εργαλείου, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από πολλά χρόνια πέρασε στην Ευρώπη μέσω Μεγάλης Βρετανίας και έχει διαδοθεί πλέον σε όλη την Ευρώπη και των κόσμο.
«Είναι ένα κομμάτι ψηφιακού μετασχηματισμού των κατασκευών, εξοικονομούμε οικονομικούς πόρους, ενώ έχει μεγάλα οφέλη στο περιβάλλον και την κοινωνία» σημείωσε για αυτό και είναι σημαντικό για την ΕΕ όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν αυτό το νέο τρόπο.
Ουσιαστικά είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου όλοι οι μηχανικοί εργάζονται παράλληλα, μπορούν να ανεβάζουν αρχεία, να κάνουν τροποποιήσεις, με το σύστημα να δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται άμεσα τα τεχνικά προβλήματα και οι μηχανικοί να τα επιλύουν αυτόματα, χωρίς καθυστέρηση στην επικοινωνία τους. Ταυτόχρονα υπολογίζεται το κόστος, ο χρόνος κατασκευής, ενεργειακά θέματα, συντήρηση κ.α.
Οι μηχανικοί, τόνισε θα είναι οι πρώτοι που θα φέρουν αυτή την επανάσταση στον τρόπο υλοποίησης των έργων, που αποτελεί ένα αναπτυξιακό πυλώνα, για αυτό και η ενημέρωση γίνεται σε όλη τη χώρα, μιας και θέλουν οι μηχανικοί να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα επαγγελματική τους καθημερινότητα.
«Είναι χαρά για το τεχνικό Επιμελητήριο που ξεκινά το πρώτο του επιμορφωτικό του εργαστήριο στην περιφέρεια από το ΤΕΕ Θράκης» σημείωσε, τονίζοντας πως το BIM είναι μόνο το πρώτο βήμα, για να προχωρήσουν και με άλλες εφαρμογές όχι μόνο στα έξυπνα κτίρια, αλλά στις έξυπνες και πιο βιώσιμες πόλεις.
Λιγότερα λάθη στα έργα και εντός χρονικών πλαισίων
Μια βασική κατανόηση του BIM και της οργάνωσης των μοντέλων του, παρουσιάζοντας και παραδείγματα, έδωσε η κ. Όλγα Βενετσιάνου, Δρ. Αρχιτέκτων, Διδάσκουσα ΠΑΔΑ Και ΕΑΠ, Εκπρόσωπος ΤΕΕ στο ΒΙΜ WG του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, σημείωσε, ήδη υπάρχουν γραφεία που δουλεύουν με BIM, όμως αυτό εφαρμόστηκε κυρίως σε ιδιωτικά έργα, μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη, μιας και είναι γνωστό πως τα έργα που γίνονται με BIM έχουν λιγότερα λάθη, ολοκληρώνονται εντός χρονικών πλαισίων και φέρνουν οικονομίες στα υλικά.
Όσο για τα Δημόσια έργα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουν κάποια πιλοτικά έργα, που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.