Το φυσικο αεριο αρχιζει να κατακτα την Κομοτηνη

Με την πτώση των τιμών και την έλευση του χειμώνα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον και έγιναν οι πρώτες συνδέσεις σε καταναλωτές

Δείτε σε ποιες περιοχές θα μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν αιτήσεις για άμεση σύνδεση το επόμενο διάστημα

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των Κομοτηναίων για την σύνδεση με το φυσικό αέριο, με αρκετές συνδέσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην πόλη μας σε καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΔΑ, το ενδιαφέρον στην πόλη μας αυξήθηκε με την έλευση του χειμώνα, και σε αυτό βοηθούν αφενός οι τιμές του φυσικού αερίου, που μετά την ξαφνική άνοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έπεσαν σε επίπεδα προ της έναρξής του, αφετέρου το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, και μέχρι το τέλος του 2023, η ΔΕΔΑ παρέχει 100% έκπτωση επί των τελών σύνδεσης για οικιακούς καταναλωτές, είτε πρόκειται για κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες εκτός των βιομηχανιών, και θα συνεχίσει να την παρέχει για όποιον ενεργοποιήσει τη σύνδεσή του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πάνω από 5.500 συνδέσεις

Όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για τη χρονική περίοδο 2022-2026, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν 76 χιλιόμετρα δικτύου (χαμηλής και μέσης πίεσης), ενώ θα πραγματοποιούν περίπου 5.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Να τονιστεί πως πρόκειται για τον ελάχιστο αριθμό συνδέσεων, καθώς εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, θα καλυφθεί πλήρως.

Το έργο, προϋπολογισμού 14,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2024, όμως επεκτάσεις μικρής κλίμακας του δικτύου θα γίνονται και μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο, ενώ οι συνδέσεις καταναλωτών θα συνεχίζονται όλα τα επόμενα χρόνια.

Η σύνδεση με τον καταναλωτή μπορεί να γίνει μόλις περάσει το έργο των αγωγών μπροστά από την οικία του, με την ΔΕΔΑ να φέρνει το φυσικό αέριο μέχρι ουσιαστικά το χώρο, και από εκεί μπορεί να γίνει η σύνδεση από τον καταναλωτή με όποιο τρόπο επιθυμεί.

Ποιες περιοχές καλύπτονται ήδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΔΑ, το κομμάτι των δικτύων που έχει ενεργοποιηθεί ή βρίσκεται σε προγραμματισμό κατασκευής και ενεργοποίησης, καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι του κέντρου της πόλης, από την Εγνατίας μέχρι και την περιοχή του ΚΤΕΛ, οριοθετούμενου από την οδό Αγίου Γεωργίου και Λεωφόρο Ηρώων προς τα ανατολικά, και τις οδούς Σοφούλη, μέρος της Δημοκρίτου και Μαρωνείας στα δυτικά.

Επίσης σημαντικό κομμάτι του δικτύου θα ολοκληρωθεί στην περιοχή του Νοσοκομείου, νότια της Σισμάνογλου, ενώ τα δίκτυα προχωρούν και στην περιοχή της Εκτενεπόλ.

Πώς γίνεται η σύνδεση

Η διαδικασία βέβαια για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει αν μπορεί να συνδεθεί, είναι απλή, ελέγχοντας την διαθεσιμότητα στο deda.gr/map/ με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων.

Αν η οικία βρίσκεται εντός δικτύου, θα υπάρξει ενημέρωση από τη ΔΕΔΑ για να κατατεθεί αίτηση, μετά την οποία η εταιρεία θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να καθοριστεί η θέση του μετρητή σε συνεννόηση με τον χρήστη και θα τοποθετήσει τον μετρητή μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Ο χρήστης στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει στις υπόλοιπες ενέργειες για να ενεργοποιηθεί η σύμβαση.

Αν η διεύθυνση προς το παρόν είναι εκτός δικτύου, η εταιρεία τονίζει πως αν κατά τη διάρκεια της αίτησης επιλεχθεί το πεδίο «Συμφωνώ να λάβω ενημέρωση όταν θα καταστεί εφικτή η σύνδεση του ακινήτου μου με φυσικό αέριο», τότε αυτή θα προστεθεί στις οδούς με εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα ληφθεί υπόψη για την μελλοντική επέκταση του δικτύου της ΔΕΔΑ. Μόλις το ακίνητο ενταχθεί στον προγραμματισμό επεκτάσεων δικτύου, θα υπάρξει ενημέρωση.

Να σημειωθεί τέλος πως πέρα από το διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο υποκατάστημα  της ΔΕΔΑ στην Κομοτηνή (Δημοκρίτου 9, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2531 306 267).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.