«Το δενδρο θελει μεγαλη αγαπη και φροντιδα για να σου δωσει το καλυτερο αποτελεσμα»

Οπωρώνας μήλων του κ. Πασχάλη Αθανασίου βρίσκεται στο αγρόκτημα του Μωσαϊκού του Δήμου Ιάσμου, στο Ν. Ροδόπης, σε μια καταπράσινη περιοχή μεταξύ της οροσειράς Ροδόπης και της λίμνης Βιστωνίδας, δίπλα στον ποταμό Κομψάτο. Έχει έκταση 44στρ. και υπάρχουν φυτεμένες 8 ποικιλίες μήλων, μεταξύ των οποίων fuji, gala, jonagored, granny smith, golden smoothee. Η συντήρηση της παραγωγής γίνεται σε θάλαμο ελεγχόμενης ατμόσφαιρας σε ψυκτικούς χώρους που βρίσκονται στον οικισμό Ασωμάτων δίπλα στην Κομοτηνή και η παραγωγή διατίθεται κυρίως σε καταστήματα της τοπικής αγοράς.

ΠτΘ: Πόσο καιρό λειτουργεί η επιχείρηση;
Π.Α.:
Ουσιαστικά ο οπωρώνας μήλων υπήρχε από το ’80, τη δεκαετία του ’90 κάναμε κάποιους ψυκτικούς χώρους και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε αν μπορούμε να διαθέσουμε τα μήλα στην τοπική αγορά. Ουσιαστικά από το 2004 δημιουργήσαμε ένα νέο μεγαλύτερο οπωρώνα με οκτώ ποικιλίες μήλων.

ΠτΘ: Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε;
Π.Α.:
Εκτός από τις 8 ποικιλίες μήλων, παράγουμε και 2-3 ποικιλίες καλοκαιρινής βανίλιας (δαμάσκηνα), τα οποία είναι σε δοκιμαστικό επίπεδο.

ΠτΘ: Η περιοχή μας είχε παράδοση σε τέτοιου είδους καλλιέργειες;
Π.Α.:
Η περιοχή μας δεν είχε παράδοση σε επεκτατικού τύπου οπωρώνες, αλλά οι μηλιές και οι δαμασκηνιές σε ήμερη ή άγρια μορφή σίγουρα ευδοκιμούν εδώ. Ίσως επειδή υπήρχαν άλλες περιοχές στην Ελλάδα που είχαν παράδοση σε τέτοιου τύπου καλλιέργειες, όπως η Πέλλα, η Ημαθία, η Αγιά της Λάρισας, δεν έτυχε λοιπόν να αναπτυχθούν σε μεγάλη έκταση οι μηλιές, ωστόσο υπήρχαν πάντα, αλλά σε μικρή έκταση. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η μηλοκαλλιέργεια προτείνεται και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές, και υπάρχουν περιοχές στο βόρειο Έβρο όπου η μηλοκαλλιέργεια έχει αναπτυχθεί και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ξεχάσαμε τα παραδοσιακά προϊόντα

ΠτΘ: Ποιος ήταν ο λόγος της συμμετοχής σας στο τοπικό σύμφωνο ποιότητας;
Π.Α.:
Είχαμε ερεθίσματα από τα πρώτα τοπικά σύμφωνα που έγιναν στην Ελλάδα, αλλά και από περιπτώσεις στο εξωτερικό, η Ισπανία παραδείγματος χάριν έχει αναδιαρθρώσει την γεωργία και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα γεωργικά της προϊόντα από την ώρα που μπήκε στην Ε.Ε. το 1985. Στην Ισπανία δημιουργήθηκαν τοπικά σύμφωνα σαν ένα τρόπος αντίστασης θα λέγαμε στην παγκοσμιοποίηση της διακίνησης των προϊόντων από άλλες χώρες, τα οποία ουσιαστικά θα εκτόπιζαν τα τοπικά προϊόντα. Το τοπικό σύμφωνο λοιπόν έχει σαν στόχο να στηρίξει τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, να τα κάνει γνωστά στους ανθρώπους της περιοχής, γιατί κακά τα ψέματα όλο αυτό τον καιρό της καταναλωτικής μανίας, αποξενωθήκαμε από τον διπλανό μας, αποκτήσαμε καταναλωτικές ανάγκες οι οποίες βασίζονταν κατά κύριο λόγο στη διαφήμιση και ξεχάσαμε πολλά παραδοσιακά προϊόντα.

ΠτΘ: Πώς πιστεύετε ότι μπορεί ένας θεσμός, όπως το τοπικό σύμφωνο να βοηθήσει την περιοχή;
Π.Α.:
Ένας σημαντικός στόχος του τοπικού συμφώνου είναι να καταφέρει τα τελικά σημεία πώλησης μιας περιοχής, δηλαδή ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ, να προμηθεύονται τοπικά προϊόντα. Αυτή η πράξη από μόνη της, νομίζω ότι βοηθά την περιοχή. Επίσης μέσα από τις συμμετοχές του τοπικού συμφώνου σε διάφορες εκθέσεις που γίνονται τόσο εδώ, όσο και ανά την Ελλάδα, κάνουμε γνωστά και τα προϊόντα αλλά και τις τοπικές παραγωγές, όπως το μέλι που παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά εμείς παρουσιάζουμε τη δική μας παραγωγή.

Το καταναλωτικό κοινό της περιοχής δεν είναι έτοιμο για αγορές μέσω διαδικτύου

ΠτΘ: Με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα της Θράκης γνωστά; Μπορεί το διαδίκτυο να βοηθήσει;
Π.Α.:
Από την συμμετοχή μου σε ένα blog έχω δει πόσο πραγματικά ισχυρό «όπλο» είναι το διαδίκτυο. Αρκετές φορές το χρόνο έρχονται σε επαφή μαζί μου άνθρωποι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι καλό, αρκεί να ξέρει κανείς τι θέλει να κάνει και σε ποιους θα απευθυνθεί. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως το μεγαλύτερο ποσοστό μιας παραγωγής καταναλώνεται επί τόπου. Πιστεύω ότι το διαδίκτυο βοηθά πάρα πολύ, αρκεί να είναι κανείς έτοιμος να δουλέψει και μέσα από το διαδίκτυο. Η περιοχή μας και ο τρόπος που λειτουργεί το καταναλωτικό της κοινό, δεν είναι ακόμη έτοιμα για αγορές μέσω διαδικτύου, ειδικά για οπωροκηπευτικά προϊόντα. Εδώ στην περιοχή μας που είναι μικρή υπάρχει ακόμη μεγάλη αμεσότητα.

Για τις δεντροκαλλιέργειες θα πρέπει το υπουργείο να κάνει πιο σοβαρή δουλειά

ΠτΘ: Τι πρέπει να λάβει υπόψη ένας νέος αγρότης πριν ασχοληθεί με τις δενδροκαλλιέργειες;
Π.Α.:
Πρέπει να πω πως όλες οι δενδροκαλλιέργειες δεν ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εδώ υπάρχει ένα κενό στο πώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζει τις περιοχές. Θα πρέπει να γίνει πιο σοβαρή πιλοτική δουλειά για να δούμε τελικά σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν τα δέντρα. Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, κάνει μια καλή δουλειά αλλά περιορισμένη. Το δέντρο σου δίνει αποτελέσματα μετά από 2-4 χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε ότι ρισκάρεις χρόνο, χρήμα αλλά και ψυχική διάθεση, γιατί το δέντρο το βλέπεις σαν παιδί, το βλέπεις να μεγαλώνει, δημιουργείται μια σχέση. Δεν είναι μια απλή γεωργική εκμετάλλευση, είναι πολυσύνθετη διαδικασία, θέλει μεγάλη αγάπη και φροντίδα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εξάλλου ό,τι δίνεις παίρνεις!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.