Της πρωτοχρονιας και των επιχειρηματιων

Αποχαιρετώντας το 2014 και κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση προσπαθώντας να επισημάνουμε τον κλάδο εκείνο που επλήγη περισσότερο από όλους, μοιραία «απονείμαμε» τον τίτλο στους επιχειρηματίες, συγκεκριμενοποιώντας αυτούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων λοιπόν ζητήσαμε από μία σειρά επιχειρηματιών να μας μιλήσουν όχι για τον τρόπο που η κρίση έπληξε την ήδη επιβαρυμένη αγορά της πόλης, αλλά για τις αλλαγές που αυτή επέφερε σε κάθε έναν ξεχωριστά, μιας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, τόσο σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και στις αναπροσαρμογές που χρειάστηκε να κάνουν οι ίδιοι για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

 

Ο λόγος στους ίδιους λοιπόν…

 

Ασσούντα Πετρίδου, Ιδιοκτήτρια «Καφέ Αλλόκοτο», Συντάγματος Κρητών 4-8, Κομοτηνή «Πλέον δε ζούμε στον πλανήτη happy»

 

Προφανώς και δεν περιμένεις εμένα για να ακούσεις ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά. Όπως και η προπέρσινη εξάλλου.

 

Πλέον ως ιδιοκτήτρια χώρου εστίασης τα τελευταία 3 χρόνια μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι το πρόβλημα στον κλάδο μας δεν επικεντρώνεται στο ότι οι πελάτες δεν έχουν χρήματα για να κυκλοφορήσουν. Ούτε στο ότι η οικονομική κρίση φταίει για όλα. Όχι. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα ξεκινάει απ’ αλλού. Είναι αυτή η έλλειψη οργάνωσης του κράτους που εμένα προσωπικά μου «τη βαράει» στο μυαλό και η οποία τελικά καταστρέφει τις επιχειρήσεις. Καινούργιοι νόμοι ψηφίζονται μέσα σε ένα βράδυ, τους οποίους αλλάζουν σε λιγότερο από ένα μήνα για να τους καταργήσουν οριστικά στο επόμενο τρίμηνο. Φορολογίες, κάπνισμα εντός των καταστημάτων, εκπαιδεύσεις προσωπικού, αποδείξεις και τόσα ακόμα θέματα που πραγματικά αδυνατείς πλέον να τα παρακολουθήσεις όλα. Μέχρι να μάθεις αυτό το καινούργιο που θέλουν και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, έρχονται και στο αλλάζουν για να το αποσύρουν αργότερα ολοκληρωτικά επειδή τελικά έκαναν ένα λάθος!

 

Μα και εγώ που δεν κάνω λάθος τι φταίω; Και στην τελική, χρόνια τώρα αν κάνεις κάποιο λάθος που επηρεάζει την καθημερινότητα τρίτων, πάντα τιμωρείσαι.

 

Έχεις κάποιες επιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανακοινώνουν το λάθος τους, ζητούν συγνώμη και αυτό όλο! Άσχετα που εσύ για το συγκεκριμένο δικό τους λάθος μπορεί να έχεις επενδύσει όνειρα, δουλειά, κούραση και χρήματα. Αυτές οι ανούσιες κινήσεις και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου την ώρα που αυτός είναι εναντίον μας, μας έχει κουράσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

 

«Τις προσδοκίες μου για το 2015 τις κρατάω χαμηλά»

 

Τις προσδοκίες μου για το 2015 τις κρατάω χαμηλά για να μην απογοητευτώ στο τέλος. Θεωρώ τον εαυτό μου ένα πολύ αισιόδοξο άτομο, πιστεύω στην αλλαγή και τη βλέπω να έρχεται, αργά βέβαια, πολύ αργά, αλλά τουλάχιστον κάτι φαίνεται να αλλάζει. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι πλέον δε ζούμε στον πλανήτη happy.

 

Αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε τι γίνεται τριγύρω μας, ξεκολλάμε απ’ αυτό το σοκ απάθειας που μας χτύπησε κατακέφαλα πριν 3 χρόνια και φαίνεται, τουλάχιστον, ότι κάτι γίνεται. Υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ. Τώρα πυγολαμπίδα είναι; Τρένο που έρχεται καταπάνω μας είναι; Τεράστιος προβολέας που έχει ανάψει για τα καλά είναι; Δε μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς…

 

Αυτό που σίγουρα μπορώ να σου απαντήσω όμως είναι ότι η υπομονή όλων έχει δοκιμαστεί και πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό…

 

Βασίλης Καντές, Υπεύθυνος Laserline Clinics Κομοτηνής, Παρασίου 4, Kομοτηνή «Ως ζωντανό κύτταρο η αγορά αλλάζει και προσαρμόζεται»

 

Το 2014 εντάσσεται στον έκτο κατά σειρά χρόνο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, ήτανε μια χρονιά χωρίς εκπλήξεις και αλλαγές. Κάθε χρονιά είναι μετρήσιμη και αποτυπώνεται πάντα στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων η κατανάλωση ήταν οριακή, η υπέρμετρη φορολόγηση, ειδικά το β’ εξάμηνο του 2014 οδήγησε στην κατάρρευση του οικογενειακού προϋπολογισμού, και κατά επέκταση και της αγοράς. Οι κερδοφορίες κινήθηκαν σε αρνητικά επίπεδα και υπό αυτή την έννοια, που είναι και το ζητούμενο, νομίζω ότι δεν πετύχαμε και πολλά πράγματα.

 

Δυστυχώς, η κρίση εξαφάνισε τη μεσαία τάξη που ήταν κινητήριος μοχλός της κατανάλωσης και οδήγησε την αγορά στο να λειτουργεί περιστασιακά, εποχιακά και αναλόγως των συγκυριών. Όμως, για να μην είμαστε τελείως απαισιόδοξοι ποτέ μια χρονιά δεν είναι μόνο κακή ή μόνο καλή.

 

Η εικόνα είναι ότι ως ζωντανό κύτταρο η αγορά αλλάζει και προσαρμόζεται, κάθε επιχείρηση έχει προσαρμοστεί πλέον στις νέες ανάγκες και στο νέο πρότυπο του καταναλωτή που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης. Διαμορφώνονται πλέον νέες συνήθειες, με καλά πληροφορημένους και προσεκτικούς αγοραστές, υπάρχει περισσότερη έρευνα και σκέψη πριν από κάθε αγορά ή ακόμα και αναβολή των αγορών.

 

Βέβαια οι επιχειρήσεις διατηρούν περισσότερες ευκαιρίες και προσφορές κατά την διάρκεια του χρόνου καθώς και νέους τρόπους αγορών μέσω internet. Κάθε επιχείρηση εκτός από το κατάστημα που διαθέτει, συνοδεύεται πλέον και από μια ηλεκτρονική σελίδα ή ένα e-shop τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει αρκετά στην διαμόρφωση του τζίρου.

 

Συνοψίζοντας, το 2014, ήταν μια κακή χρονιά και ακόμη μια χαμένη χρονιά ανάπτυξης.

 

«Το 2015 θα λειτουργήσουμε πάλι στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα προς τους καταναλωτές»

 

Για το 2015, η γνώμη μου είναι, ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και το επόμενο διάστημα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το μείζον κατά την διάρκεια της κρίσης είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, και αυτό γιατί στο μυαλό των επιχειρηματιών είναι πάντα η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση των επιχειρήσεών τους. Η μείωση της φορολογίας θα είναι ένα μέτρο προς την ανάκαμψη η οποία θα απελευθερώσει την ζήτηση.

 

Σχέδιο επιβίωσης δυστυχώς δεν υπάρχει. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν πρώτα από όλα οι πολιτικές οι οποίες πρέπει κάποια στιγμή να μας απεγκλωβίσουν από τα αδιέξοδα.

 

Η οικονομική κρίση έχει αιτίες και αποτελέσματα, αν δοθούν οι σωστές λύσεις για τις πρώτες, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Και το 2015 θα λειτουργήσουμε πάλι στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα προς τους καταναλωτές.

 

Εύχομαι το νέο έτος να είναι η απαρχή της πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης και ευημερίας όλων, χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο…

 

Δημήτρης Κρις, Γενικός Διευθυντής της Tuvunu Α.Ε. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει εκλιπαρώντας τις θυγατρικές των πολυεθνικών για ελεημοσύνη»

 

Tο 2014 ήταν μια καλή χρονιά για την Tuvunu. Και μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στο ότι ο κόσμος ξέρει ποιοι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε. Σήμερα, όλοι μας δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι ακριβώς αγοράζουμε, κι έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή μας ως καταναλωτές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε προϊόν εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη φιλοσοφία – της εταιρίας που το παρασκευάζει – κι ότι κάθε μας αγορά συμβάλλει είτε στο να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, ή στο να μείνουν ακριβώς ως έχουν. Η επιλογή είναι δική μας, και η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας – ή καλύτερα στην τσέπη μας.

 

Ως Tuvunu πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα το 2015, γιατί τα προϊόντα μας αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς σ’ όλο τον κόσμο, ενώ αναγνωρίζεται και το γεγονός ότι καταφέρνουμε να δίνουμε με επιτυχία τη μάχη έναντι των πολυεθνικών κολοσσών, έχοντας ως ορμητήριό μας τη Θράκη.

 

«Προέχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από πρωτοπόρες, παραγωγικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων»

 

Όσον αφορά τις γενικότερες συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα τη χρονιά που έρχεται, αυτές θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καιρό θα τραβήξει η πολιτική σαπουνόπερα των τελευταίων εβδομάδων, που μας έχει αποσπάσει την προσοχή απ’ όλα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν γίνονται. Πάνω απ’ όλα προέχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από πρωτοπόρες, παραγωγικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τον τόπο μας – κι αυτό γιατί η ανάπτυξη δεν θα έρθει εκλιπαρώντας τις θυγατρικές των πολυεθνικών για ελεημοσύνη…

 

Σε διεθνές επίπεδο, θα συνεχίσουν να ενισχύονται δύο αποκλίνουσες τάσεις στην αγορά – μία προς τα ξεχωριστά προϊόντα και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, και μία προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες «χαμηλού κόστους». Από την άποψη του μακροχρόνιου οικονομικού σχεδιασμού, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι, διότι καλείται να αποφασίσει με ποια απ’ αυτές τις δύο τάσεις θα επιλέξει να ταυτιστεί ως χώρα και προορισμός. Το ν’ ανοίξεις μία ακόμη ταβέρνα σαν όλες τις άλλες θα σου κοστίσει περίπου τα ίδια χρήματα με το ανοίξεις ένα ξεχωριστό εστιατόριο, που θα διεκδικεί με αξιώσεις τις διεθνείς διακρίσεις και θα προσελκύει λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας απ’ όλο τον κόσμο, 12 μήνες το χρόνο. Όλα είναι θέμα επιλογών και στόχευσης.

 

Το 2015 ελπίζω να στοχεύσουμε σωστά.

 

Νίκος Νικάκης, Interior Designer, Nikakis Design, Δ. Μπλέτσα 5 «Oι οικονομικές λύσεις δεν σημαίνουν αναγκαίο κακό, αλλά μια νέα αντίληψη του design»

 

Το τέλος κάθε έτους φέρνει στην επιφάνεια την ανασκόπηση των θετικών και αρνητικών γεγονότων δημιουργώντας νέα δεδομένα. Το 2014 ήταν γενικά μια πολύ δύσκολη χρονιά, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της Ελληνικής αγοράς, με τους προϋπολογισμούς να είναι κατά πολύ μειωμένοι, όσο περνούν τα χρόνια. Oι οικονομικές λύσεις όμως δεν σημαίνουν αναγκαίο κακό, αλλά μια νέα αντίληψη του design.

Μιλώντας σε προσωπικό επαγγελματικό επίπεδο η φετινή χρονιά είχε μια έντονη κινητικότητα καθώς πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες εξακολουθούν να επενδύουν στην πόλη μας.

 

Η αρχή ενός νέου έτους από την άλλη πλευρά δημιουργεί θετικές προσδοκίες, διάθεση αισιοδοξίας και ελπίδας καθώς η έλευση πάντα του νέου αντικατοπτρίζει το πέρασμα σε μια καλύτερη και δημιουργικότερη περίοδο. Προσωπικά έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χρονιά που ακολουθεί θα είναι ακόμα καλύτερη!

 

Εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους και η καινούρια χρονιά να φέρει όλα αυτά τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μοναδική.

 

Νίκος Τσιώνης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Blue Dealer της DAIKIN N.Ροδόπης, Βενιζέλου 47, Κομοτηνή «Η ενεργειακή φτώχεια οδήγησε τους συμπολίτες μας στην ανάγκη να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας»

 

Το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας και ως εκ τούτου και για την τοπική αγορά. Ειδικά ο δικός μας χώρος, στο κομμάτι που ασχολείται με την οικοδομή, πλήγηκε βάναυσα. Εκατοντάδες επαγγέλματα που βρίσκονται στην αλυσίδα της οικοδομής θίχτηκαν ανεπανόρθωτα και σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και με τα φορολογικά μέτρα που χτύπησαν ανελέητα την ακίνητη ιδιοκτησία.

 

Στο κομμάτι της δουλειάς μας που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων υπήρξε μια κινητικότητα, μια που η ενεργειακή φτώχεια οδήγησε τους συμπολίτες μας στην ανάγκη να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας. Η αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με αντλίες θερμότητας DAIKIN ALTHERMA που εμείς εγκαθιστούμε προσέφερε μια ιδανική λύση με ελάχιστο κόστος κατανάλωσης, συνοδευόμενη δε με την επιδότηση από το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον» την έκανε ελκυστική για πολλούς.

 

Για το 2015 ελπίζω να παρθούν τέτοια μέτρα που θα δώσουν μια ώθηση στην αγορά. Ελπίζουμε σύντομα να συνεχισθεί το πρόγραμμα της εξοικονόμησης (μια που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ) γιατί και τονώνει την αγορά και βοηθά αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος (φαινόμενα αιθαλομίχλης) και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

 

Ευχόμαστε μια καλύτερη χρονιά για όλη την χώρα, πρόοδο και ευημερία.

 

Να μπούμε επιτέλους σε μια τροχιά ανάπτυξης με νέες πολιτικές, που κρίνονται πια απαραίτητες για την ανεξάρτητη ανάπτυξη της πατρίδας μας, που έχει πολλές δυνατότητες.

 

Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.