Την πορτα της εξοδου βλεπουν 28 εργαζομενοι καθαριοτητας του Σισμανογλειου Νοσοκομειου

Καταγγέλλουν την πρόωρη και απροειδοποίητη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους για να «αντικατασταθούν» από ιδιώτη εργολάβο και δίνουν «ραντεβού» στα δικαστήρια

Τι διεκδικούν δια της ελληνικής δικαιοσύνης εξηγεί η νομική τους εκπρόσωπος Αγγελική Κατσή

Πρωτοσέλιδο θέμα έγινε από χθες η Κομοτηνή και στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ με αφορμή την καταγγελία 28 εργαζομένων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής σύμφωνα με την οποία είδαν ξαφνικά την πόρτα της «εξόδου», σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμα και μετά από 22 χρόνια εργασίας, καθώς το έργο της καθαριότητας αναλαμβάνει νέος εργολάβος.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που κοινοποιήθηκε προς τα ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του αρμοδίου Υπουργείου αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου, για παράταση των συμβάσεων τους έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, προ ολίγων εικοσιτετραώρων μερίδα αυτών ενημερώθηκε δια εκπροσώπων του νέου εργολάβου που ανέλαβε το έργο της καθαριότητας, ότι απολύονται, δίχως πρότερη ενημέρωση αλλά και δίχως καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι έχουν στραφεί ήδη κατά της απόφασης αυτής με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων τα οποία αναμένεται να εκδικαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την εκπροσώπησή τους να αναλαμβάνει η δικηγόρος κ. Αγγελική Κατσή, η οποία το πρωί της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου μίλησε σχετικά με την υπόθεση στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Όπως εξήγησε η ίδια πρόκειται για τρεις κατηγορίες εργαζομένων που αποτελούν το σύνολο του προσωπικού καθαριότητας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η πλειοψηφία των οποίων έως το 2018 είχαν ήδη συμπληρώσει περισσότερα των 10 ετών εργασίας, δια μέσου εργολάβων, στην υπηρεσία καθαριότητας του νοσοκομείου.

Οι πλειοψηφία αυτών τον Ιανουάριο του 2018 μέσω της με αριθμό 2/2017 ΣΟΧ ανακοίνωσης και δια μέσου της αδιάβλητης διαδικασίας του ΑΣΕΠ,  προσελήφθησαν ως προσωπικό καθαριότητας απευθείας στο Σισμανόγλειο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ την αντίστοιχη διαδικασία ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι προσλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 επίσης ως προσωπικό καθαριότητας, με την με  αριθμό 1/2019 ΣΟΧ ανακοίνωση, συνεχίζοντας στο σύνολό τους να εργάζονται στις θέσεις εργασίας που και στο παρελθόν εργάζονταν, ενόσω εργάζονταν σε ιδιώτη εργολάβο.

Από τον Ιανουάριο του 2018 και έπειτα όπως έκανε γνωστό η ίδια, υπήρχαν συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας, με τελευταία τον Ιανουάριο του 2023, η οποία ωστόσο όπως τόνισε εμπεριείχε ως ημερομηνία λήξεως την  30η Ιουνίου του 2023 και «άφηνε ένα παραθυράκι, εντελώς αόριστο και αμφίσημο, που ανέφερε “άλλως έως ότου περατωθούν οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων”».

«Παραθυράκι» απολύσεων

Παρά την παράταση μέσω νόμου που είχε δοθεί από την κυβέρνηση για όσους προσελήφθησαν με τις προαναφερθείσες συμβάσεις εργασίας έως τον Ιούνιο του 2023 και ενώ όπως ανέφερε η κ. Κατσή η διοίκηση είχε αναφέρει «εντελώς αόριστα» πως στην καθαριότητα θα μπει κάποια στιγμή εργολάβος, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε αναστάτωση στον χώρο του νοσοκομείου λόγω της πληροφόρησης ότι η ώρα αυτή έφτασε και πως θα υπάρξουν εξελίξεις.

Εμμένοντας στους όρους της σύμβασης και το προαναφερθέν «παραθυράκι» η νομική εκπρόσωπος των εργαζομένων έναν λόγο για έναν όρο «προέχοντος καταχρηστικό και αόριστο» για να καταθέσει την άποψη ότι «γενικότερα στις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και δη στον δημόσιο τομέα, από το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 που ψηφίστηκε, υπάρχει μια καταστρατήγηση των διατάξεων του εργατικού δικαίου» εξηγώντας μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι αυτοί «αν και απολύθηκαν θεωρούνται ορισμένου χρόνου και δεν δικαιούνται καν ούτε αποζημίωσης απολύσεως, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν μια ενιαία σύμβαση που δημιουργεί άλλα δικαιώματα και άλλες υποχρεώσεις στον εργοδότη, αλλά και άλλα δικαιώματα στους εργαζομένους τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν καταπατηθεί».

Η κ. Κατσή επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ενήμερη για την καταγγελία, ή τουλάχιστον κάποια γνωστοποίηση, περί λήξεως της εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, ωστόσο ήδη από χθες, Τετάρτη, τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα βαρδιών καθαριότητας, πλην κάποιων που «επιλεκτικά» όπως ανέφερε ο εργολάβος, όπως έχει το δικαίωμα, κάλεσε ρωτώντας αν επιθυμούν να συνεχίσουν στις θέσεις εργασίας τους υπό το νέο καθεστώς που φέρει και την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας, σε ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς, ανταποκρινόμενο στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα και της ελεύθερης αγοράς και κατ’ επέκταση ανταγωνισμού.

«Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε μια δεδομένη κατάσταση» ανέφερε η κ. Κατσή, τονίζοντας πως «ενδεχομένως καταστράφηκαν κάποιες ζωές, διότι μείναν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι που επί μακρό εργάζονταν στο νοσοκομείο». «Οι συμβάσεις αυτές ήταν αδιάκοπες, αδιάλειπτες και χωρίς ούτε  μια μέρα εξαίρεση» ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας όταν και αυτοί οι εργαζόμενοι «σήκωσαν στις πλάτες τους την καθαριότητα του νοσοκομείου αγόγγυστα». 

Κάνοντας γνωστό πως οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αναμένεται να εκδικαστεί, η ίδια στάθηκε και στο ζήτημα της μη επίσημης ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης του νοσοκομείου, για να εκφράσει την άποψη ότι «θα έπρεπε με κάποιον τρόπο αυτοί οι άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων έχουν οικογένειες, με κάποιον τρόπο να γνωρίζουνε τι θα συμβεί στο μέλλον τους και με κάποιον τρόπο να έχει τακτοποιηθεί η θέση εργασίας τους στο νοσοκομείο».

Άλλωστε ερωτηθείσα σχετικά η ίδια επεσήμανε πως έως τώρα μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης υπήρχαν «αγαθές σχέσεις», γεγονός ωστόσο που δεν αναιρεί τη συνέχεια της υπόθεσης στα δικαστήρια με την κ.Κατσή να υπογραμμίζει πως «επειδή ο δημόσιος τομέας είναι ιδιαίτερος και υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα στο κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει η δικαιοσύνη να έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά και να κρίνει κατά το δίκαιο και το συμφέρον για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους».

Τι ζητούν προσφεύγοντας στα δικαστήρια

Ερωτηθείσα σε σχέση με τα αιτούμενα από πλευράς των εργαζομένων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη η ίδια έκανε σαφές πως το κυριότερο και μείζον ζήτημα είναι η μη αποδοχή της γενομένης απόλυσης και η επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους καθότι «αποτελούν μέσο βιοπορισμού» και δευτερευόντως «να κριθούν όλες αυτές οι ανανεούμενες, αδιάλειπτες και συνεχείς συμβάσεις εργασίας τους, ως μια ενιαία σύμβαση, όπως και πραγματικά είναι, ούτως ώστε να έχουν και τα ανάλογα δικαιώματα που προσφέρει ο Έλληνας νομοθέτης».

Να υπογραμμίσουμε πως ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με την διοίκηση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ζητώντας την τοποθέτησή της επί των καταγγελλομένων ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.