Φροντιδα και υπομονη για να αναβλαστησουν τα καμενα ελαιοδεντρα

Με επιτυχία στέφτηκε η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για αγροτικά θέματα του Δήμου Ιάσμου

Σημαντικές είναι οι δυνατότητες της καλλιέργειας ελιάς στην περιοχή μας, αν υπάρξουν όμως δομές παραγωγών τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου ο γεωπόνος κ. Κώστας Μπούντας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το κλάδεμα της ελιάς και την φροντίδα των πυρόπληκτων δέντρων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ιάσμου στο Δημοτικό Κατάστημα Σώστη.

Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο Δήμος Ιάσμου το επόμενο διάστημα, για μια σειρά από καλλιέργειες, με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στο Δήμο.

Αυτό τόνισε και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ, που σημείωσε πως βρίσκονται δίπλα στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες των ανθρώπων, και από εδώ και πέρα θα διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις τακτικά και για άλλες καλλιέργειες, όπως ο καπνός και το βαμβάκι, ώστε να στηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη, και θα βοηθήσουν όσο μπορούν τους αγρότες τους, είτε ασκούν τη δραστηριότητα σαν κύριο επάγγελμα είτε όχι.

«Ο Δήμος είναι έτοιμος και για προτάσεις. Να ακούσει τους προβληματισμούς των πολιτών. Θα έχουμε ανοιχτή την πόρτα μας για όλους τους δημότες» ανέφερε κλείνοντας ο δήμαρχος.

Χρειάζεται στήριξη των πληγέντων παραγωγών

Όπως τόνισε ο κ. Μπούντας, στην περιοχή, όπου κάηκε σημαντικός αριθμός παραγωγικών δέντρων κατά την πυρκαγιά του Αυγούστου, τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί αρκετές χιλιάδες  ελαιόδεντρα.

Αυτά, για να προχωρήσουν καλά στη παραγωγική διαδικασία, χρειάζονται την τεχνική στήριξη όλων των γεωπόνων, αλλά και θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την σημαντική αύξηση της παραγωγής ελαιόλαδου στην περιοχή, η οποία θα υπερδιπλασιαστεί, με τον κ. Μπούντα να τονίζει πως «χρειάζεται οργάνωση, όχι μοναχικές πορείες».

Όσο για τα καμένα δέντρα, το κλειδί είναι η υπομονή, να δουν οι καλλιεργητές από που θα αναβλαστήσουν, και από εκεί και μετά να κόψουν.

Ό,τι και αν γίνει όμως, για να μπουν αυτά τα ελαιόδεντρα στην παραγωγή, θα πρέπει να περάσουν πέντε με έξι χρόνια, για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει όλοι αυτοί που έχουν καμένα ελαιόδεντρα να στηριχθούν οικονομικά, τουλάχιστον με χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να τα αναστήσουν και να βγουν στην παραγωγή.

Γι’ αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί η επιτροπή των πυρόπληκτων, η οποία προωθεί το συγκεκριμένο αλλά και όλα τα αιτήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών κατοικιών που επλήγησαν, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους να δουν τα αιτήματά τους με ιδιαίτερη προσοχή και να μην τους αγνοήσουν.

Συγκεκριμένη διαδικασία για τα καμένα ελαιόδεντρα

Ειδικά για τα ελαιόδεντρα που επλήγησαν από την πυρκαγιά, σε κάποια έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή, όμως όπως ανέφερε ο κ. Μπούντας η ελιά έχει μεγάλη αναγεννητική δύναμη, και περιμένουν, όταν αυξηθούν οι θερμοκρασίες, να αρχίσουν να δίνουν, κυρίως χαμηλά από το λαιμό.

Αν τα δέντρα είναι παλιά, συνήθως αυτό που βγαίνει είναι άγριο, και πιθανότατα να χρειαστεί να γίνει εμβολιασμός, αν όμως έχουμε αναβλάστηση παραπάνω, στον πρώτο ή το δεύτερο βραχίονα, τότε θα κοπεί από εκεί και πέρα. Όσο πιο ψηλά δώσει, τόσο πιο γρήγορα μπαίνει στην παραγωγή, τόνισε ο γεωπόνος.

Σημαντικές δυνατότητες για την ελαιοπαραγωγή στην περιοχή, με προϋποθέσεις

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες για όποιον θέλει να ξεκινήσει την ελαιοπαραγωγή σύμφωνα με τον κ. Μπούντα, αρκεί όμως να υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχήμα.

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, λόγω της μειωμένης παραγωγής, φαίνεται να είναι θετική, όμως εγκυμονεί και κινδύνους, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί ο χαμηλός όγκος παραγωγής. Οι τιμές είναι πιθανό να μείνουν ψηλά στο επόμενο διάστημα, σημείωσε, για αυτό και θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, ώστε να μην υπάρξει απαξίωση και κατάρρευση.

Στην Ισπανία, σημείωσε, δια του νόμου δεν επιτρέπεται να πωληθεί ελαιόλαδο κάτω του κόστους, και όταν υπάρχει μια οργάνωση παραγωγών, τότε αυτό μπορεί να το διεκδικήσει. Η περιοχή μας άλλωστε είναι «καταδικασμένη» να παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μιας και επειδή βρισκόμαστε πιο βόρεια, παράγουμε σχεδόν αγουρέλαιο, ολοκληρώνοντας τη συγκομιδή, όταν στην Νότια Ελλάδα ξεκινούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.