Θεμης Μπαλασοπουλος, προεδρος ΠΟΕ – ΟΤΑ «Σε εξαθλιωση οδηγειται η Τοπικη Αυτοδιοικηση»

Την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για την Τρίτη και Τετάρτη 4 και 5 Μαΐου 2010, αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν «στη νέα ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους, στο εισόδημά τους, στην κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, στη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, στις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και στις απολύσεις προσωπικού (τακτικού και συμβασιούχων).

Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων μίλησε στην εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού στο ράδιο «Παρατηρητής», «Αιχμή του Δόρατος», για τις ανισορροπίες που θα δημιουργήσει η διοικητική μεταρρύθμιση στο μισθολογικό καθεστώς, στο υπαλληλικό, στις μεταθέσεις, στις μετατάξεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

«Τα νέα μέτρα μας ωθούν στην εξαθλίωση»

ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα της συμμετοχής που έχετε στην πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα;
Θ.Μ.: Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που εκφράζει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ουσιαστικά μας ωθούν στην φτώχεια και εξαθλίωση. Ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου η αντίδραση είναι άμεση, ζητά δυναμικότερη αντίδραση η οποία θα φανεί και αύριο με τη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πιστεύω ότι αύριο όλοι θα πρέπει να βρεθούμε στους δρόμους.

ΠτΘ: Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι σε καλύτερη μοίρα από εκείνους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρόλα αυτά λέτε ότι πλήττονται βάναυσα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ποιες ακριβώς είναι οι πτυχές αυτής της πολιτικής που υποστηρίζετε ότι χτυπά συγκεκριμένα ζητήματα που σας αφορούν;
Θ.Μ.: Μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα υιοθετώντας τις αποφάσεις της τρόικας για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο, με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μείωση των επιδομάτων, με πάγωμα τα επόμενα τρία χρόνια των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Όλη αυτή η κατάσταση αντιλαμβάνεσθε ότι τους οδηγεί στην κατεύθυνση αυτή που είπα προηγούμενα και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, με την αύξηση στα ποτά και στα τσιγάρα και στα καύσιμα η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Ήδη από σήμερα η βενζίνη έχει πάει ψηλά και είμαστε η πιο ακριβή χώρα στα καύσιμα στην Ευρώπη. Ο Γερμανός αγοράζει 1,3 ευρώ την βενζίνη, αλλά οι αποδοχές τους κατά μέσο όρο είναι 3000 ευρώ. Δεν γίνεται λοιπόν καμία σύγκριση με τον Έλληνα που έχει αποδοχές μέσο όρο 1000 ευρώ και αγοράζει την βενζίνη 1,6 ευρώ.

Φόβος για χιλιάδες απολύσεις

ΠτΘ: Αυτά είναι γενικές διαπιστώσεις και τις κατανοώ. Ποιες είναι οι ειδικότερες που αφορούν εσάς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θ.Μ.: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο και τις τελευταίες ημέρες εντάσσει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στο πλαίσιο σταθερότητας, αντιλαμβάνεσθε ότι θα υπάρξει περιορισμός στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και χιλιάδες απολύσεις. Και δεν μιλάμε μόνο για απολύσεις των συμβασιούχων, γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι λήγει η σύμβασή σου. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση φαίνεται καθαρά ότι είναι προς την κατεύθυνση στήριξης του κεφαλαίου και είναι αντιαναπτυξιακά και άρα αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις είτε στο δημόσιο είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠτΘ: Στις 30 Απριλίου στην Τ.Α. τελείωσαν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα stage. Από εδώ και πέρα τι φοβάστε;
Θ.Μ.: Εμείς αυτό που θέλουμε από την κυβέρνηση είναι μας ξεκαθαρίσει το θέμα και δεν παίρνουμε καμία απάντηση. Υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις τα τελευταία χρόνια που απασχολούνται στα ΚΕΠ, για τις οποίες το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ειδική ρύθμιση να προκηρύσσονται προκηρύξεις και να τελειώνει η ομηρία που υπάρχει. Έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, στα Κέντρα Βοηθείας, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους.

Σε οικονομική κατάρρευση οδηγούνται οι δήμοι


ΠτΘ: Αφουγκράζομαι και έξω στην κοινωνία, προσωπικά, φόβο για το τι θα γίνει με αυτές τις δομές…

Θ.Μ.: Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές τις δομές τις οδηγούν στην κατάργηση και στην απόλυση του προσωπικού και στην εξαφάνιση μιας προσπάθειας που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια και είχε αγκαλιαστεί από τους πολίτες και ήταν σημαντική.

ΠτΘ: Διαβάζοντας την περίληψη του «Καλλικράτη» έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει θεσμικά αυτές τις κοινωνικές δομές προκειμένου να αποτελέσουν το βραχίονα του «Καλλικράτη». Ψεύδεται η κυβέρνηση;
Θ.Μ.: Με την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου και με το προσχέδιο που είδαμε πριν λίγες μέρες δεν ξεκαθαρίζεται πουθενά η χρηματοδότηση αυτών των δομών ούτε το πώς θα λειτουργήσουν και επειδή έχουμε την εμπειρία του «Καποδίστρια», αν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα, υπάρχουν φόβοι για τη διατήρηση των δομών. Από τη στιγμή που η τελευταία δόση χρηματοδότησης που πήραν οι ΟΤΑ έχει περικοπές περίπου 35%,, όταν δια στόματος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών υπήρξε η υπόσχεση αναπλήρωσής τους τους τρεις πρώτους μήνες, γίνεται κατανοητό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν μπορούν να πληρώσουν προσωπικό. Αν η περικοπή συνεχισθεί και γενικότερα ο τρόπος απόδοσης των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, γίνεται αντιληπτό όχι μόνο ότι δεν θα μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να ασκήσει αυτές τις ήδη αρμοδιότητες που έχει, αλλά και αυτές που μεταφέρονται από τον «Καλλικράτη» χωρίς καν να τις έχει κοστολογήσει.

ΠτΘ: Και η προικοδότηση του «Καλλικράτη» μέσα από προγράμματα σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, μέσω ΦΠΑ και μάλιστα μιλά για πέντε περίπου δις…
Θ.Μ.: «Στα λόγια χτίζουμε ανώγεια», που λέει και ο λαός μας. Ρωτήστε όλους τους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ να σας πουν πού είναι αυτά τα λεφτά και αν έχουν κοστολογηθεί οι αρμοδιότητες και με νομοθετική ρύθμιση ο τρόπος απόδοσης. Από υποσχέσεις χορτάσαμε, ας μας πουν συγκεκριμένα πού όλα αυτά προβλέπονται στο νόμο.

ΠτΘ: Με λίγα λόγια βλέπετε τον «Καλλικράτη» να αποτελεί καράβι στο ανοιχτό πέλαγος με βάρκα την ελπίδα;
Θ.Μ.: Αυτό που λέω είναι ότι ο «Καλλικράτης», από τη στιγμή που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα οδηγήσει μαθηματικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενούς της σε οικονομική κατάρρευση και σε εξαθλίωση. Στην προσπάθειά τους πολλοί αιρετοί να σταθούν, θα εκχωρήσουν όλες τις αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιώτες και θα την πληρώνει ο δημότης. Θα πρόκειται για νέα επιβάρυνση.

ΠτΘ: Αυτός ο νόμος δεν έρχεται προκειμένου να μειώσει δραστικά εκατοντάδες ΟΤΑ, αντιμισθίες και σπατάλες που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και να νοικοκυρέψει το κράτος;
Θ.Μ.: Το πρόβλημα του κράτους δεν είναι μόνο ο περιορισμός των δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ως ΠΟΕ ΟΤΑ είμαστε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά μιας μεταρρύθμισης που θα έχει αρχές και θα λύνει ζητήματα που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος πολλά χρόνια πριν. Αν στόχος ήταν μόνο ο περιορισμός, ας ξεκινούσε η κυβέρνηση από τη Βουλή και να κάνει τους βουλευτές από τριακόσιους διακόσιους, να καταργήσει συνθήκες στο δημόσιο που δημιουργούν το σπάταλο κράτος και στην ουσία βγαίνουν μετά όλοι αυτοί που τα δημιούργησαν και δαιμονοποιούν τους δημοσίους υπαλλήλους… όλο αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Το ερώτημα είναι ποιες κινήσεις έκανε το κράτος για να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα όταν σήμερα ακούμε ότι οι βουλευτές αύξησαν την αποζημίωσή τους διότι συμμετέχουν σε παραπάνω επιτροπές και μάλιστα σε περίοδο λιτότητας. Για αυτό και υποστηρίζω ότι σε κάποια πράγματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ο κόσμος να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση

ΠτΘ: Είμαι εργαζόμενος σε δημοτική επιχείρηση με σύμβαση αορίστου χρόνου η οποία πρόκειται να κλείσει, να συγχωνευτεί στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», γιατί οι δήμοι, για παράδειγμα, της τάξης του δήμου Κομοτηνής θα έχουν δύο επιχειρήσεις μια κοινωνικού χαρακτήρα και μια άλλη ιδιωτικού δικαίου. Τι πρέπει να φοβάμαι; Είμαι εξασφαλισμένος;

Θ.Μ.: Σύμφωνα με το νόμο οι αορίστου χρόνου μεταφέρονται στους ΟΤΑ. Από εκεί και πέρα όμως, αν ο ΟΤΑ δημιουργήσει τον Οργανισμό και δεν δημιουργήσει θέση το ερώτημα και ο προβληματισμός είναι ποιος τον καλύπτει. Ή όταν η κυβέρνηση υπόσχεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα προβεί σε χιλιάδες απολύσεις, οι πρώτοι που θα απολυθούν και είναι επίφοβοι είναι οι αορίστου χρόνου μετά τους ορισμένου χρόνου και τους συμβασιούχους. Εγώ που είμαι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίού έχω αρχίσει και φοβάμαι, άρα θα πρέπει όλοι να φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει από τη στιγμή που έχουμε ενταχθεί σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο δεν ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η τρόικα. Για αυτό όλοι θα πρέπει να αντιδράσουμε και να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη βρεθούμε το επόμενο διάστημα όχι μόνο χωρίς εισόδημα, αλλά και χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και, το κυριότερο, χωρίς δουλειά.

ΠτΘ: Ουσιαστικά λέτε σε αυτόν τον εργαζόμενο που περιέγραψα ότι, αν δεν προβλέπεται η θέση του στο νέο Οργανισμό του δήμου, θα έχει πρόβλημα…
Θ.Μ.: Θα τον μεταφέρουν στο δήμο, αλλά μετά υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα που θα δημιουργηθούν οι νέοι οργανισμοί. Θα πρέπει και εκεί να προβλεφθεί. Το προσχέδιο μιλά για αναγκαίο προσωπικό και το ερώτημα είναι ποιο είναι αυτό.

ΠτΘ: Άρα να προβλεφθεί αφενός το προσωπικό και αφετέρου στη συνέχεια ο οργανισμός να εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια. Λέτε δηλαδή να φοβάται ο κόσμος;

Θ.Μ.: Λέω ο κόσμος να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση. Κανείς μας πριν λίγους μήνες δεν πίστευε ότι θα μας κόψουν τον 13ο και 14ο μισθό. Να είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για να μην βρεθούμε στο δρόμο.

ΠτΘ: Και κρατώ και την επισήμανση ότι προνοιακές και κοινωνικές δομές δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται..
Θ.Μ.: Όταν το προσωπικό απολυθεί ποιος θα τις λειτουργεί; Όταν θέτει περιορισμούς στις δαπάνες στο δημόσιο τι να υποθέσει κάποιος; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε περιορισμούς στις δαπάνες, στους υπαλλήλους…

ΠτΘ: Με την τεράστια εμπειρία που έχετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν σας ρωτούσαν, τι θα έπρεπε να αλλάξει μια κυβέρνηση για να κάνει μια μεταρρύθμιση;
Θ.Μ.: Μια μεταρρύθμιση όπως αυτή που πάει να γίνει για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να έχει τρία βασικά στοιχεία. Το ένα είναι οικονομική αυτάρκεια, συγκεκριμένους νομοθετημένους πόρους και οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν όλες στην αιρετή αυτοδιοίκηση και εννοώ αρμοδιότητες του κράτους το οποίο θα ασκεί τον επιτελικό του χαρακτήρα. Αυτά για εμάς είναι μεταρρύθμιση και όλα τα άλλα τα θεωρώ πασαλείμματα που ουσιαστικά το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

ΠτΘ: κ. Μπαλασόπουλε σας ευχαριστώ πολύ.

Θ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
 

Δημιουργούνται υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων

 

Σε ερώτηση για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πρόκειται να έρθουν στους ΟΤΑ αν έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν με το νέο καθεστώς υποχρεωτικών μετατάξεων βάσει Καλλικράτη στους νέους δήμους, ο κ. Μπαλασόπουλος τονίζει ότι «είναι κάποιοι που έχουν καλύτερο μισθολογικό καθεστώς από εμάς, κάποιοι που έχουν κατώτερο. Εμείς αυτό φοβόμαστε και το φοβούνται και οι υπάλληλοι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ότι αυτό θα δημιουργήσει τριβές και αντί να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα ασχολούμαστε με το πόσα παίρνει ο καθένας. Και το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, γιατί τα ασφαλιστικά τους διασφαλίζονται. Όσον αφορά στα εργασιακά τους δικαιώματα, για παράδειγμα, σε έναν νησιωτικό δήμο, όπως η Ρόδος που όλα θα μεταφερθούν στο δήμο, ένας γεωπόνος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του μόνο στη Ρόδο, αλλά θα πρέπει να πάει και στη Λίνδο που απέχει εκατό χιλιόμετρα. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όλα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να τα θεωρεί δευτερεύοντα ή τριτεύοντα, αλλά αποτελούν την πεμπτουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης. Το ίδιο έγινε και με τον «Καποδίστρια» και τελικά τον άφησαν στην τύχη του με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

 

ΠτΘ: Πρακτικά δηλαδή δημιουργούνται υπάλληλοι πολλών μισθολογικών ταχυτήτων…
Θ.Μ.: Βεβαίως. Είναι προβλήματα υπαρκτά που δεν θέλουν να τα δουν ή θεωρούν ότι δεν θα δημιουργηθούν. Δυστυχώς αυτά είναι τα προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.