Ταξιδι στη Μεσογειο με το Επιμελητηριο Ξανθης

Κλειδί οι πολιτιστικές διαδρομές για την τουριστική και την οικονομική ανάδειξη της περιοχής

Κομμάτι της συνολικότερης προσπάθειας του Επιμελητηρίου Ξάνθης να αναδείξει την περιοχή στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, αποτελεί το βιντεοπαιχνίδι Mediterranean 1200 BC: a new age, που δημιουργήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού έργου TRAMES.

Το βιντεοπαιχνίδι ακολουθεί τη διαδρομή των αρχαίων Φοινίκων σε όλη τη Μεσόγειο, μέχρι και τα Άβδηρα, τόνισε η κ. Ανθή Παναγιώτου, ειδική συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου. Μέσω αυτού, αλλά και άλλων πολιτιστικών διαδρομών που σχεδιάζουν, θέλουν να αυξήσουν την εξωστρέφεια, αλλά και την αναγνωρισιμότητα της περιοχής.

Η Ξάνθη ανοίγεται στην κόσμο

Η δημιουργία αυτού του βιντεοπαιχνιδιού  ξεκίνησε σαν ιδέα πριν από δύο χρόνια μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRAMES, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες, επειδή το έργο εστιάζεται κυρίως στις πολιτιστικές διαδρομές, με έμφαση στη πιστοποιημένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης διαδρομή των Φοινίκων.

Εστιάζεται στην Μεσόγειο και στο 1200 π.Χ. και στη θαλάσσια επέκταση των αρχαίων Φοινίκων, και τις επαφές τους με τους Έλληνες, τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε η κ. Παναγιώτου, οι χρήστες θα γνωρίσουν την περιοχή μας, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της, με προσέλκυση επισκεπτών και της αναγνωρισιμότητάς της.

«Το ένα μπορεί να φέρει πολλαπλά αποτελέσματα για την περιοχή. Τι πιο σημαντικό από μια μικρή πόλη, που βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας, να πρωταγωνιστεί και να παίζει έναν βασικό ρόλο σε ένα παιχνίδι διεθνούς φήμης» ανέφερε.

Σημαντικές οι πολιτιστικές διαδρομές

Μέσω αυτού άλλωστε και οι νεότερες γενιές, αλλά και όσοι παλιότεροι το αγνοούν, θα γνωρίσουν ένα μέρος της ιστορίας της Ξάνθης, στην προκείμενη περίπτωση, τη ναυτική διαδρομή που φτάνει στην περιοχή, με επίκεντρο τα Άβδηρα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος τους, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, να οργανώνουν το κομμάτι των πολιτιστικών διαδρομών. «Πολιτιστική διαδρομή σημαίνει ότι εστιάζω και συνδυάζω όλα τα τουριστικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία και δεδομένα που μπορεί να έχει η περιοχή μας» ανέφερε η κ. Παναγιώτου, εξηγώντας πως μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση του μαζικού τουρισμού που βλέπουμε σε άλλες περιοχές.

Οπότε μέσα από το παιχνίδι και μέσα από άλλες δράσεις, όπως τη δημιουργία μικρών έξυπνων διαδρομών, προσπαθούν να συνδυάσουν όλα τα στοιχεία της περιοχής.

Ειδικότερα στην Ξάνθη δημιούργησαν την πολιτιστική-ιστορική διαδρομή που εστιάζει στους Άθλους του Ηρακλή, και ειδικά στον τοπικό άθλο των στάβλων του Διομήδη, που ήδη έχει λειτουργήσει ως πρότυπη ποδηλατική, ενώ σχεδιάζουν και πολλές άλλες δράσεις μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σταθερή η ενίσχυση της ΕΕ για τις διαδρομές

Άλλωστε εδώ και 15 χρόνια, υπάρχει στόχευση από την ΕΕ για την ενδυνάμωση των μειονεκτικών περιοχών.

«Η Ε.Ε. εδώ και 15 χρόνια περίπου, στηρίζει και συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο κομμάτι των πολιτιστικών διαδρομών. Ενισχύει το κομμάτι αυτό μέσα από πηγές χρηματοδότησης, γιατί είναι ένα εφόδιο σε περιοχές όπως για παράδειγμα η δική μας, για να αποτελούν ένα στοχευμένο πόλο έλξης» σημείωσε η κ. Παναγιώτου.

Άλλωστε η Ευρώπη στηρίζει και ενισχύει πλέον τις καινοτόμες ενέργειες, συνδέοντας πέρα από άλλες ενδείξεις και ευρήματα, και επιχειρήσεις, ενισχύοντας αυτό ακριβώς που αποζητά η περιοχή όλα αυτά τα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.