Τα προσοντα και τα μορια για την Δημοτικη Αστυνομια

Την πρόσληψη Δημοτικών Αστυνομικών για τη στελέχωση των δημοτικών αστυνομικών τμημάτων που δημιουργούνται προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη για δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Οι προσλήψεις αναμένεται να αρχίσουν την άνοιξη με προκηρύξεις που θα εκδοθούν από τις περιφέρειες. Σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν 1.200 θέσεις, ενώ στην προοπτική της τετραετίας ο αριθμός θα φθάσει τις 8.000-9.000 θέσεις.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει:

1.Να είναι Έλληνες πολίτες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ή έχουν νομίμως απαλλαγεί αυτών και δεν έχουν υπερβεί το 30ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των ως άνω υποψηφίων ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.

2.Επιπλέον οι υποψήφιοι απαιτείται να συγκεντρώνουν ανάλογα με την κατηγορία και τα ακόλουθα προσόντα:

Α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος οποιασδήποτε σχολής ή τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο, σχολών της αλλοδαπής, εφόσον προκύπτει για τον κλάδο ΠΕ ή ΤΕ.

Β) Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου όλων των τύπων Λυκείων με εξαίρεση αυτούς του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε δέσμη ή πτυχίο Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου, εφόσον πρόκειται για τον κλάδο ΔΕ 23.

Γ) Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1.70 μ. οι άνδρες και 1.65 μ. οι γυναίκες, χωρίς υποδήματα και στηθική περίμετρο οι άνδρες 0.83 μ.

Δ) Να μην έχουν καταδικαστεί έστω και με οριστική απόφαση, για τέλεση ή απόπειρα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμησης, κλοπής, υπεξαίρεσης εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο-τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα.

Ε) Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Στ) Να μην έχουν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση (άρθρο 1666 ΑΚ).

Ζ) Να μην έχουν απολυθεί από δημόσια υπηρεσία για πειθαρχικούς λόγους.

Σύστημα πρόσληψης με αντικειμενικά κριτήρια

1.Η πρόσληψη του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας γίνεται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια):

Α) Το γενικό βαθμό του Πτυχίου ή

Β) Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου.

Γ) Τη γνώση ξένων γλωσσών.

Δ) Την υπαγωγή τους μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του ν. 1481/1984.

Ε) Τη συμμετοχή αθλητών Ολυμπιακού Αγωνίσματος στην Εθνική Ομάδα.

Στ) Την κατοχή άδειας οδηγού αυτοκινήτου ή δίκυκλης μηχανής του λάχιστον 50 κ.ε.


2.Η κατάταξη σε πίνακα σειράς επιτυχίας των υποψηφίων γίνεται κατά ΟΤΑ, με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας που προκύπτει από το γενικό βαθμό του πτυχίου ή του απολυτηρίου Λυκείου στον οποίο προστίθενται:

Α) Πέντε (5) μονάδες για όσους υποψηφίους κατέχουν πτυχίο Profieciency για την αγγλική γλώσσα ή τέσσερις (4) μονάδες για όσους υποψήφιους κατέχουν πτυχίο αντίστοιχου επιπέδου άλλης ξένης γλώσσας. Τρεις (3) μονάδες για όσους υποψηφίους κατέχουν πτυχίου First Certificate για την Αγγλική ή δύο (2) μονάδες για όσους υποψηφίους κατέχουν πτυχίο αντίστοιχου επιπέδου άλλης ξένης γλώσσας. Κατοχή αντίστοιχων πτυχίων, περισσότερων ξένων γλωσσών του ανωτέρου επιπέδου λειτουργεί προσαυξητικά.

Β) Δυο (2) μονάδες για όσους υποψηφίους υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984.

Γ) Μία (1) μονάδα για όσους κατέχουν άδεια οδηγού αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου.

Δ) Τρεις (3) μονάδες για τους υποψήφιους μόνιμους κατοίκους Δήμου ή Κοινότητας Νομού του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 17 του ν. 2190/94, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 άρθρου 20 του ν. 2738/99 (ΦΕΚ Α΄ 180), ή παραμεθορίου περιοχής όπως καθορίζεται με την, κατ’ εξουσιοδότηση της προηγούμενης διατάξεως, απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δηλώνουν ότι δέχονται να υπηρετήσουν στις θέσεις που προκηρύχθηκαν, στον αντίστοιχο Δήμο ή Σύνδεσμο Διαδημοτικής ή Νησιωτικής Συνεργασίας, επί δεκαετία τουλάχιστον. Η απόδειξη της μόνιμης κατοικίας γίνεται με βεβαίωση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 2647/98 (ΦΕΚ Α΄ 237).


3.Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου πολλαπλασιάζεται επί το συντελεστή 100. Η βαθμολογία εξάγεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο υποψήφιος που έχει το μεγαλύτερο βαθμό Πτυχίου ή Απολυτηρίου Λυκείου και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας προηγείται ο υποψήφιος που λαμβάνει μονάδες από τα κριτήρια που προηγούνται κατά σειρά βάσει των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου. Αν, παρά τα ανωτέρω, προκύπτει ισοβαθμία υποψηφίου στην τελευταία θέση του καθοριζόμενου αριθμού προς πρόσληψη, η σειρά αυτών καθορίζεται με κλήρωση που διενεργείται παρουσία των ενδιαφερομένων υποψηφίων, για την οποία συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

4.Για κάθε ΟΤΑ καταρτίζεται ίδιος πίνακας σειράς κατάταξης των υποψηφίων για πρόσληψη ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας σύμφωνα με τα ανωτέρω αντικειμενικά κριτήρια.

Ο πίνακας αυτός καταρτίζεται από την επιτροπή του άρθρου 9 του παρόντος διατάγματος, που έχει συσταθεί για τον οικείο ΟΤΑ και αναρτάται στο κεντρικό κατάστημα της Περιφέρειας και στο κατάστημα του οικείου ΟΤΑ.

5.Από την ίδια επιτροπή καταρτίζεται πίνακας υποψηφίων οι οποίοι δεν πληρούν τις απαιτούμενες από το νόμο και το παρόν Προεδρικό Διάταγμα προϋποθέσεις.

Υγειονομικές και Αθλητικές εξετάσεις

1.Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους πίνακας κατάταξης, μετά παρέλευση δέκα (10) τουλάχιστον ημερών από την ανάρτηση του πίνακα, καλούνται να προσέλθουν, κατά τη σειρά κατατάξεώς τους, για υγειονομική εξέταση και υποβολή σε αθλητικά δοκιμασία. Καταρχάς στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, εξετάζονται, προκειμένου να κριθούν για την ικανότητά τους από υγειονομικής πλευράς.

Όσοι κρίνονται ικανοί από την Υγειονομική Επιτροπή καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 9, προκειμένου να εξετασθούν περαιτέρω για τα σωματικά τους προσόντα.

2.Η εξέταση των σωματικών προσόντων, εκτός από τον έλεγχο των προϋποθέσεων της περ. Γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3, περιλαμβάνει αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:

Α) Άλμα σε μήκος τουλάχιστον 2,5 μ. για τους άνδρες και 1.5 μ. για τις γυναίκες (τρεις προσπάθειες).

Β) Άλμα σε ύψος τουλάχιστον 0.8 μ. για τους άνδρες και 0.65μ. για τις γυναίκες (τρεις προσπάθειες).

Γ) Δρόμος 1.000 μ. για τους άνδρες και 800 μ. για τις γυναίκες μέσα σε ελάχιστο χρόνο 5΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).

Δικαιολογητικά υποψηφίων

1.Οι επιθυμούντες να προσληφθούν ως ειδικό ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας υποβάλλουν, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η προκήρυξη, τα εξής δικαιολογητικά:

Α) Αίτηση συμμετοχής (στην αίτηση αναγράφεται μεταξύ των άλλων και διεύθυνση κατοικίας, ΤΚ και απαραιτήτως τηλέφωνο για κάθε ειδοποίηση καθώς και ο ΟΤΑ στον οποίο επιθυμούν να προσληφθούν).

Β) Πιστοποιητικό τίτλου σπουδών.

Γ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητάς τους.

Δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και συγκεντρώνουν τα προσόντα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ έως η΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος.


2.Οι υπαγόμενοι στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 υποβάλλουν, κατά περίπτωση και τα εξής δικαιολογητικά.

Α) Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους βεβαίωση του προέδρου του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων, όπου δεν υπάρχει, του οικείου Ταμείου Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων, θεωρημένη από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας.

Β) Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου:

(1)Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, του ν. 1599/1986, του συνταξιοδοτημένου, στην οποία αναφέρονται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με ενημερωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την καταβληθείσα σύνταξη το τελευταίο τρίμηνο.

(2)Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητα για την οικογενειακή τους κατάστασης ή σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Γ) Τα τέκνα αναγνωρισμένων, βάσει εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

(1)Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων Θυμάτων και Αγωνιστών (ΔΕΠΑΘΑ), ή της οικείας Νομαρχίας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του υποψηφίου έχει αναγνωρισθεί ως αγωνιστής εθνικής αντίστασης.

(2)Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας για την οικογενειακή τους κατάσταση, ή σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

3.Όσοι γνωρίζουν ξένες γλώσσες προσκομίζουν επικυρωμένο αντίγραφο του οικείου τίτλου.

4.Όσοι γνωρίζουν οδήγηση αυτοκινήτου ή δίκυκλου μηχανής, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αντίστοιχης άδειας οδηγήσεως.

5.Υπεύθυνη δήλωση για την εφαρμογή της περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4.

6.Οι καλούμενοι προς πρόσληψη προσκομίζουν και τα εξής δικαιολογητικά: Α) Φωτοαντίγαφο ποινικού Μητρώου τύπου Α΄ που εκδίδεται τρεις μήνες το πολύ πριν από την ημερομηνία υποβολής.

Β) Πιστοποιητικό Εισαγγελικής Αρχής του τόπου κατοικίας του, από το οποίο να προκύπτει αν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για οποιοδήποτε αδίκημα, η ημερομηνία έκδοσης του οποίου δεν απέχει πέραν του τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής του. Επιπλέον με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, δηλώνεται από τον ενδιαφερόμενο ή μη παραπομπή του σε δίκη για τα προβλεπόμενα, από το εδάφιο δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος αδικήματα από άλλη, εκτός του τόπου κατοικίας του Εισαγγελική Αρχή της χώρας.

Γ) Πιστοποιητικό Στρατολογικού Γραφείου Τύπου Α΄ για τους άνδρες.

Περιεχόμενο προκήρυξης

1.Για την πρόσληψη του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας εκδίδεται σχετική προκήρυξη από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για τους ΟΤΑ κάθε νομού ή νομαρχίας χωριστά.

Στην προκήρυξη ορίζονται τα εξής:

•Ο αριθμός των θέσεων για τις οποίες γίνεται η προκήρυξη για κάθε ΟΤΑ.

•Τα απαιτούμενα προσόντα.

•Τα ειδικά προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι.

•Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών.

•Η αρχή στην οποία θα υποβληθούν.

•Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν μαζί με τις αιτήσεις.

•Ο χρόνος έναρξης της εξέτασης των υποψηφίων και ο τόπος (κατάστημα) της εξέτασης.

•Η διαδικασία της πρόσληψης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.


Η προκήρυξη αποστέλλεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού, στον Τύπο του νομού, στους δήμους και τις κοινότητες του νομού, στο γραφείο του ΟΑΕΔ, του νομού, για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και περίληψή της δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από την οριζόμενη έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μέσα στην προθεσμία που ορίζει η προκήρυξη:

Α) Στις Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης που λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειών, εφόσον, πρόκειται για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στους ΟΤΑ των νομών ή νομαρχιών που είναι οι έδρες των Περιφερειών.

Β) Στις Διευθύνσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης που λειτουργούν στους λοιπούς νομούς και νομαρχίες (εκτός από τις έδρες των Περιφερειών) εφόσον πρόκειται για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στους ΟΤΑ των λοιπών νομών ή νομαρχιών της χώρας (εκτός νομών εδρών των Περιφερειών).

Επιτροπή επιλογής και εξέτασης σωματικών προσόντων

1.Οι υποψήφιοι για τις θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας ελέγχονται για την ύπαρξη των προϋποθέσεων της περιπτ. Γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 και δοκιμάζονται στα αγωνίσματα του άρθρου 5 του παρόντος διατάγματος από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και αποτελείται από :

Α) Από το Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας.

Β) Έναν υπάλληλο της Περιφέρειας κλάδου ΠΕ με βαθμό τουλάχιστον Β΄.

Γ) Τον προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του οικείου Δήμου.

Δ) Έναν αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υποδεικνύεται από το Διευθυντή της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης της έδρας της Περιφέρειας.

Ε) Έναν καθηγητή σωματικής αγωγής, που υποδεικνύεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της έδρας της Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.