Συνεχιζει να δοκιμαζει να επεκταθει σε νεα προιοντα το Βιολογικο Αγροκτημα Ροδοπης

Δοκιμαστική μπύρα από φράουλα δημιούργησε φέτος, αναζητώντας πάντα τρόπους να κάνει τη διαφορά

Συνεχίζουν τα ανοιχτά Σαββατοκύριακα για όσους θέλουν να μαζέψουν προϊόντα κατευθείαν από το χωράφι

Το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης, το γνωρίσαμε από τις βιολογικές φράουλές του, τις οποίες καλλιεργεί ο Γεωπόνος-Παραγωγός Χρήστος Ντινιτσούδης, λίγο έξω από τον οικισμό της Ιτέας.

Το κτήμα βέβαια δεν παράγει μόνο τις φράουλες, που ταξιδεύουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του κτήματος, που μπορούν να προσέλθουν τα πρωϊνά του Σαββάτου και της Κυριακής, να μαζέψουν τις φράουλες, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά τους.

Έτσι λοιπόν και το προηγούμενο Σάββατο, πήραν τα κεσεδάκια τους για να διαλέξουν, ενώ μερικές γενναίες ψυχές βρέθηκαν στο κτήμα και την Κυριακή, παρά την έντονη βροχή που είχε την προηγούμενη ημέρα, και προσπάθησαν να μαζέψουν αψηφώντας τις λάσπες και το νερό, που δεν είχε στραγγίσει ακόμα.

Το πείραμα της μπύρας φράουλας

Γενικότερα βέβαια, ο κ. Ντινιτσούδης είναι ανήσυχος, και πάντα προσπαθεί να προχωρήσει την καλλιέργεια του, είτε με διαφορετικά είδη που θα βάλει στο χωράφι, από αγγούρια, ντομάτες κολοκύθια και καρπούζια, μέχρι μπρόκολα και πιπεριές, ακόμα και δενδροκαλλιέργειες, όπως τα σύκα που έχουν ξεκινήσει πλέον να δίνουν ποσότητες, είτε και με διαφορετικά προϊόντα από αυτές τις καλλιέργειες.

Ήδη αρκετά δημοφιλείς είναι οι μαρμελάδες του, κυρίως από φράουλες, και φέτος έκανε ακόμα μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί, παράγοντας μπύρα από φράουλα.

Φυσικά ο ίδιος είναι ο πρώτος που θα πει πως η μπύρα αυτή, που παράχθηκε με την βοήθεια τοπικής ζυθοποιίας σε πολύ μικρή ποσότητα, αποτελεί μια εντελώς φιλική προσπάθεια και ιδέα, η οποία δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει, μια και απαιτεί σημαντικές ποσότητες φράουλας.

«Βασικός στόχος μας, είναι να βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα, και σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως προσπαθούν να φέρουν νέες καλλιέργειες, αλλά και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.

Για να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για την παραγωγή μπύρας, για παράδειγμα, χρειάζεται μεγάλη υποδομή, αλλά και να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ήδη βέβαια έχουν προϊόντα από φράουλα, όπως μαρμελάδες, όμως πάντα αναζητούν και νέες ιδέες, ακόμα και αυτές που τελικά δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.

«Δεν σταματάμε ποτέ, πάντα στο μυαλό μας έχουμε κάτι να το προχωρήσουμε κάπου παρακάτω» σημείωσε, παρόλο που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η κυριότερη δυσκολία έγκειται στο κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία μιας σωστής υποδομής.

Πιστοί στο βιολογικό προϊόν

Κατά τα άλλα, συνεχίζουν αποφασισμένοι να μείνουν πιστοί στο φρέσκο, βιολογικό προϊόν, και ο κόσμος που μπορεί και θέλει, συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια.

Θεωρεί δε πως τα προϊόντα είναι, λόγω του τρόπου παραγωγής, ποιοτικότερα, πιο νόστιμα, και ενδεχομένως, φτηνότερα από την αγορά, μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις, για αυτούς που θέλουν να πάρουν καλή φράουλα, ενώ κρατούν το αγρόκτημα ανοιχτό και επισκέψιμο κάθε Σαββατοκύριακο, μετά από απαίτηση των πιστών τους πελατών.

Αναπτύσσονται βέβαια πάντα σε άλλα είδη, όπως τομάτες, μελιτζάνες, καρπούζια, τα οποία επίσης μπορούν να μαζέψουν οι επισκέπτες του κτήματος, πάντα βέβαια, ανάλογα με την ωριμότητά τους, μιας και πάντα δουλεύουν με προϊόντα εποχής, κρατώντας την επαφή του παραγωγού με τον πελάτη, που υπήρχε παλιά, και θεωρεί πως έχει χαθεί.

Οι φράουλες βέβαια παραμένουν η «ναυαρχίδα» του κτήματος, επεκτείνεται όμως και σε άλλα προϊόντα, για να εξυπηρετήσει τους πελάτες, θέλοντας να δείξει ότι οι παραγωγοί είναι λίγοι, και πρέπει να στηριχθούν από τους τοπικούς καταναλωτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.