Συνεχιζει να αρνειται την αξιολογηση Γεροβασιλη η ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Θεωρούν πως συνεχίζεται η στοχοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων

Την συνέχιση της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση τονίζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, με αφορμή την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γεροβασίλη.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν αρνούνται την αξιολόγηση, αλλά θεωρούν πως πρέπει πρώτα το κράτος να επενδύσει στη συνεχή βελτίωση των υπαλλήλων και πως το βάρος πρέπει να δοθεί στη αξιολόγηση του παραγόμενου έργου κάθε επιμέρους δομής. Επίσης όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ η αξιολόγηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την ακριβή περιγραφή του αναμενόμενου έργου για κάθε φορέα, αλλά και από ακριβή περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας, και να ορισθούν οι παράγοντες λειτουργίας της Δημόσια Διοίκησης (οργανογράμματα, κριτήρια μέτρησης αποτελεσματικότητας κλπ).
 
Θεωρώντας δε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη στοχοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως και οι προηγούμενες, τονίζει πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε αυτές τις κινήσεις.
 
Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η Απεργία-Αποχή από την Αξιολόγηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 16.03.2017 εξακολουθεί να ισχύει και είναι νόμιμη καθώς δεν έχει προσβληθεί δικαστικά.
 
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ανωτέρω γνωμοδοτήσεις, η επίμαχη διάταξη ν.4489/2017, άρθρο 36 παρ. 2 που αναφέρει ότι:
 
«4. Οι αξιολογητές των υπαλλήλων, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων…»
 
ΔΕΝ τυγχάνει εφαρμογής, όταν η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης των αξιολογητών να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, οφείλεται στην άσκηση του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της Απεργίας!
 
Συνεπώς, όσοι Συνάδελφοι-Προϊστάμενοι δεν αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, επειδή συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή από την Αξιολόγηση, δεν θα έχουν την έννομη συνέπεια του νόμου, δηλαδή ΔΕΝ μπορούν να αποκλειστούν από τις κρίσεις Προϊσταμένων, όποτε και αν γίνουν!
 
Σε περίπτωση που παρόλα αυτά, η Διοίκηση επιμείνει και επιλέξει να αποκλείσει από τις κρίσεις, τους Προϊσταμένους που δεν θα αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, λόγω συμμετοχής τους στην Απεργία-Αποχή, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης σε συνεργασία με την κεντρική ΑΔΕΔΥ,  θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις, τους συναδέλφους-Προϊσταμένους, μέχρι να δικαιωθούν, δηλαδή να συμμετέχουν κανονικά στις κρίσεις των Προϊσταμένων.
 
Πολλοί συνάδελφοι λένε «Ναι, αλλά δεν πρέπει να αξιολογηθούμε;» και «Ποια είναι η δική μας πρόταση για την αξιολόγηση;».
 
Καταρχάς να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή:
 
-ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ !!!
 
Με ποιο τρόπο όμως; Κατά το δοκούν ή με βάση μια αντικειμενική, διαφανή, αξιοκρατική και δίκαιη αξιολόγηση; Και τελικά ποιος είναι ο σκοπός της Αξιολόγησης;
 
«Σκοπός της αξιολόγησης πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση των δυνατοτήτων των υπαλλήλων και η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στο νέο μοντέλο αποτελεσματικής διοίκησης. Υπό την έννοια αυτή, το βάρος πρέπει να δοθεί στη αξιολόγηση του παραγόμενου έργου κάθε επιμέρους δομής, αξιολόγηση βεβαίως που πρέπει να συνοδεύεται από την ακριβή περιγραφή του αναμενόμενου έργου για κάθε φορέα, αλλά και από ακριβή περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας. Όταν θα έχουν ορισθεί οι παράγοντες που ορίζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, το μοντέλο διοίκησης, οι οργανωτικοί και λειτουργικοί κανόνες, η στοχοθεσία, και τα κριτήρια μέτρησης της αποτελεσματικότητας, τότε και μόνον τότε είναι αναγκαία η αξιολόγηση κάθε συμμετέχοντος.»
 
Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο κ. Βερναρδάκης, ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος έφτιαξε τον ισχύοντα Νόμο για την Αξιολόγηση!
 
Τι μας λέει, με λίγα λόγια, ο συντάκτης του Νόμου της Αξιολόγησης και προκάτοχος της κας Γεροβασίλη;  Ότι, εάν θέλουμε να χτίσουμε μια νέα και αποτελεσματική διοίκηση, θα πρέπει:
 
α)Να επενδύσουμε στη συνεχή βελτίωση των υπαλλήλων.
β)Το βάρος πρέπει να δοθεί στη αξιολόγηση του παραγόμενου έργου κάθε επιμέρους δομής
γ)Η αξιολόγηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την ακριβή περιγραφή του αναμενόμενου έργου για κάθε φορέα, αλλά και από ακριβή περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας
δ)Θα πρέπει να ορισθούν οι παράγοντες λειτουργίας της ΔΔ (οργανογράμματα, κριτήρια μέτρησης αποτελεσματικότητας κλπ)
ε)Αφού υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, τότε και μόνο τότε είναι αναγκαία η αξιολόγηση κάθε συμμετέχοντος
Τι κάνουν όμως στην πράξη με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση; Χωρίς να έχουν υλοποιήσει ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις του Νόμου, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, προχωρούν σε μια στρεβλή αξιολόγηση, ξεκινώντας από την αποσπασματική αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου! Ξεκινούν δηλαδή την αξιολόγηση αντίστροφα, διαψεύδοντας τον ίδιο τους τον εαυτό! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση είναι απλή και δίνεται από την ίδια τη Συνδικαλιστική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ: «… η συγκεκριμένη Αξιολόγηση,  δεν είναι παρά μηχανισμός πειθάρχησης και τιμωρίας των εργαζομένων…  Στην πράξη ενσωματώνονται σ' αυτή οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για το Δημόσιο και τους εργαζόμενους  και επιβραβεύονται νοοτροπίες προσωπικών στρατηγικών».
Με λίγα λόγια, αντιστρέφουν την πραγματικότητα, στοχοποιώντας εκ των προτέρων τους υπαλλήλους, ως τους κύριους υπαίτιους για την κακοδαιμονία της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
 
Όταν η ΑΔΕΔΥ κήρυξε Απεργία-Αποχή από την Αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι λόγω των «αριστερών» της  αρχών δεν θα  προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης της ΑΔΕΔΥ (όπως δηλαδή είχε πράξει ο κ. Μητσοτάκης το 2014).
Μετά όμως την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν δίστασε, προκειμένου να «σπάσει» την Απεργία, να συντάξει τροπολογία που με εκβιαστικό τρόπο εμποδίζει το νόμιμο  Συνταγματικό και Δημοκρατικό δικαίωμα της Απεργίας. Εν τέλει, όταν στριμώχθηκαν, χρησιμοποίησαν μεθοδεύσεις που ξεπερνούν ακόμα και τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες τακτικές του κ. Μητσοτάκη!
 
Συνάδελφοι,
 
Όπως είναι γνωστό, μας έχουν στοχοποιήσει απέναντι στην κοινωνία, ως τους κύριους και μοναδικούς υπαίτιους για τα χάλια της Δημόσιας Διοίκησης και για την χρεοκοπία της Χώρας. Βασιζόμενοι στο διαίρει και βασίλευε, προσπαθούν να μας διχάσουν, να μας τρομοκρατήσουν, να μας εκβιάσουν. Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Μήπως για να βελτιώσουν τη Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του Λαού; 
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο τι εξυπηρετούν και τι θέλουν να πετύχουν: Θέλουν να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της Χώρας και για να καταφέρουν το στόχο τους χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, θα πρέπει εμείς οι Δημόσιοι Υπάλληλοι  να είμαστε υπάκουα και πειθήνια όργανά τους και με σκυμμένο το κεφάλι να εκτελούμε όποια διαταγή τους, ακόμα και ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον! Ειδάλλως θα μας μετακινούν όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αν δεν συμμορφωνόμαστε θα μας αποπέμπουν!
Αυτό θέλουμε συνάδελφοι; Να πατήσουμε τον όρκο μας απέναντι στον Ελληνικό Λαό;  Ποιον τελικά οφείλουμε να υπηρετούμε;
 
Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία τους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !!!
 
Αγωνιζόμαστε για μια Δημόσια Διοίκηση που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του Ελληνικού Λαού!!!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.