Στοιχημα για την Αλεξανδρουπολη και τη Θρακη η ισορροπη αναπτυξη

Σημαντικό το διεθνές ενδιαφέρον, και τεράστιες η δυνατότητες που ανοίγονται για την περιοχή

Η Αλεξανδρούπολη, στις αρχές του 20ου αιώνα, ως περιοχή που γνώριζε ραγδαία ανάπτυξη λόγω της νέας σύνδεσης με τον Σιδηρόδρομο και το λιμάνι της, είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τότε των μεγάλων δυνάμεων, με 8 χώρες να βρίσκουν το ενδιαφέρον τόσο σημαντικό, που άνοιξαν προξενεία σε αυτή.

Έτσι εκείνη την εποχή στο τότε Δεδεαγάτς, λειτουργούσε προξενείο της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, της Αυστροουγγαρίας, της Περσίας και φυσικά το Ελληνικό Προξενείο, που προωθούσαν τα συμφέροντα της κάθε χώρας και των επιχειρηματιών της, με αναφορές και για Βελγικό προξενείο.

Από τότε πέρασε πάνω από ένας αιώνας, και ενώ ο ρους της ιστορίας έφεραν την Αλεξανδρούπολη και όλη τη Θράκη για μια περίοδο σε σχετική απομόνωση, τα ίδια αυτά ρεύματα την βγάζουν ξανά στο προσκήνιο, και προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον, πολιτικό και επιχειρηματικό, που για πολλά χρόνια έμοιαζε μακρινό.

Αυτό το ενδιαφέρον, και τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, όσο φορά τις μεταφορές, θέλησαν να αναδείξουν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου, που διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Επιμελητηρίου Έβρου ημερίδα το Σάββατο 8 Ιουλίου με τίτλο «Σιδηροδρομική Ανάπτυξη και Συνδεσιμότητα Λιμένων ως Αναπτυξιακός Παράγοντας για την Πόλη της Αλεξανδρούπολης».

Και παρόλο που η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν επέτρεψε στους βουλευτές και γενικότερα στην πολιτική ηγεσία να δώσει το παρών, παρόλα αυτά η ημερίδα έθεσε τις βάσεις για να διαφανεί πώς θα διαμορφώσουν την Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, οι ενεργειακές και μεταφορικές εξελίξεις που επίκεινται.

Πίσω στη διαλειτουργικότητα η περιοχή

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να βελτιωθεί είναι όχι μόνο οι υποδομές, και η διαλειτουργικότητά τους, κάτι στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, και επιστημονικός υπεύθυνος για την διαλειτουργικότητα και την διασυνδεσιμότητα των κρίσιμων υποδομών στην ΑΜΘ, κ. Δημήτριος Δημητρίου.

Για αυτό και είναι θετικό πως σε όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ένα θερινό σχολείο με τη συμμετοχή 30 ελλήνων και ξένων νέων ερευνητών, και μιας πολυπληθούς ομάδας από τις τοπικές επιχειρήσεις, όπου δούλεψαν σε θέματα διαλειτουργικότητας κρίσιμων υποδομών, παρουσίασαν την ερευνητική τους υποδομή για το Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας Υποδομών και Δικτύων (ΠΔΥΔ).

«Είμαστε χαρούμενοι που παρακολουθήθηκε αυτή η δραστηριότητα από πολύ κόσμο έξω από την πόλη, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές δουλειές από νέους ερευνητές» σημείωσε, τονίζοντας πως το Τμήμα είναι στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς, και αυτό θα κάνουν το προσεχές διάστημα.

Όσο για το θέμα της διαλειτουργικότητας, σημείωσε πως τόσο την εβδομάδα που προηγήθηκε, αλλά και σε επιστημονικά άρθρα και τομεακές εκδόσεις για το θέμα, τονίζεται πως το κρίσιμο στοιχείο είναι η ψηφιοποίηση αυτού του τομέα της αγοράς.

Έτσι όταν μιλάμε για διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα, δίνεται έμφαση σε δύο τομείς: στα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και την κυκλικής οικονομίας, που δημιουργούν νέες προοπτικές και νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα που είδαμε στο gov.gr, να το δούμε και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ο κ. Χρήστος Γεωργαμλής, πρόεδρος στο Σύνδεσμο Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου, σημείωσε πως στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις της περιοχής, συνεργάζονται στενά με το ΔΠΘ, και το Τμήμα Οικονομικών, που διοργάνωσε αυτή την ημερίδα που τους επέτρεψε να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για το πώς ό,τι σχεδιάζεται στην περιοχή, που ευελπιστούν πως θα γίνει, μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για να επιχειρούν, να ζουν και να αναπτύσσονται οι άνθρωποι του τόπου.

Για αυτό και στην ημερίδα μίλησαν για το παρελθόν της πόλης, αλλά και πώς η επιλογή της ως ένας σημαντικός γεωπολιτικός κόμβος σε όλη την Βαλκανική, επιτρέπει τον επανασχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής με ένα τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και φέρνει οικονομική ευμάρεια στην περιοχή μας.

Οι επιχειρήσεις όμως σήμερα είναι σε μια αρνητική θέση, γιατί σχεδιάζονται υποδομές πολλών δισεκατομμυρίων, τη στιγμή που δεν υπάρχει τρένο, δεν υπάρχουν κρίσιμες υποδομές στο λιμάνι, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φτηνότερα στη διαδρομή Αθήνα- Λονδίνο από ό,τι είναι στη διαδρομή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη. Για αυτό και πιέζουν την πολιτεία να πάρει μέτρα, μέχρι να κάνει αυτό που όφειλε να έχει ήδη κάνει, να δώσει δηλαδή ένα υγιές περιβάλλον στις επιχειρήσεις για να ανθίσουν.

Από την άλλη, κοιτώντας μπροστά, οφείλουν να σκεφτούν τι θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι υποδομές, ευελπιστώντας πως ο συνδυασμός των χρηματοδοτήσεων θα μπορέσουν να κάνουν τους πολίτες της περιοχής να μην είναι πια δεύτερης κατηγορίας.

«Για αυτό και σε συνεργασία με το ΔΠΘ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον, όπου ειδικοί άνθρωποι θα μιλήσουν για τα επιμέρους θέματα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ούτως ώστε αυτή να έχει ισόρροπη ανάπτυξη» χωρίς τα στραβά μιας άναρχης ανάπτυξης που έχουν φέρει αλλού οι συγκεντρωμένες επενδύσεις που δεν γίνονται σε βάθος χρόνου.

Εναλλακτική διαδρομή η Αλεξανδρούπολη

Η κ. Susan Geary, Αναπληρώτρια Πρέσβειρα Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, που επισκέφτηκε την Θράκη, και ειδικότερα την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, για δύο μέρες, με αφορμή την παρουσία της στην ημερίδα, μίλησε για τη σημασία της περιοχής ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αλλά και Βορρά και Νότου.

Τόνισε δε τη σημασία της ανάπτυξης των μεταφορικών της συνδέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή ξεκινώντας από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και συνεχίζοντας μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και παραπέρα.

Μια κρίσιμη πόλη για την Ευρώπη

Από την πλευρά της η κ. Sibylla Bendig, Γενική Πρόξενος Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του γερμανικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας μάλιστα και έγγραφο του, που επέτρεπε στον δραγουμάνο (μεταφραστή) του προξενείου, Εμμανουήλ Αλτιναλμάζη (πιθανότατα τον μετέπειτα Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης) να ταξιδέψει στη Βουλγαρία.

Η Αλεξανδρούπολη, είναι μια κρίσιμη πόλη στην Ευρώπη σημείωσε, γιατί δεν αποτελεί την ανατολική άκρη της Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου, οικονομικού, στρατηγικού και ενεργειακού.

Για αυτό και αποτελεί κέντρο του ενδιαφέροντος, και ενώ μέχρι τώρα δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών γερμανικών εταιρειών, αυτό μάλλον θα πρέπει να αλλάξει.

Τρομερές οι δυνατότητες στην Αλεξανδρούπολη

Στην ημερίδα έδωσε το παρών και ο Διευθυντής των αμερικανικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κ. Andre J. Cameron, ο οποίος τόνισε πως ήταν μια πολύ εποικοδομητική δράση, που έδωσε την ευκαιρία να έρθουν μαζί πολλές διαφορετικές ιδέες και καινοτομίες. Αποτελεί δε μια σπουδαία πλατφόρμα ώστε να κινηθούν προς τα εμπρός και να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε θεωρεί πως έχουν ήδη φανεί οι τρομερές δυνατότητες που υπάρχουν, και τα τελευταία χρόνια αποτελούν την βάση για μια μεγάλη κινητικότητα ευκαιριών, φέρνοντας κοντά τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως έκανε και η ημερίδα, ώστε να μοχλεύσει την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της πόλης αλλά και του λιμανιού.

Μια νέα αρχή για τις ελληνοϊταλικές σχέσεις

Τέλος, για μια καινούρια αρχή στις ελληνοϊταλικές σχέσεις στην Αλεξανδρούπολη, και ευκαιρία για συνεργασία με το ΔΠΘ, μίλησε ο κ. Marco Della Puppa, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που παρέστη στην ημερίδα.

«Πιστεύουμε πως αυτή η περιοχή έχει πολλά να πει στο μέλλον, και σαν Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο θα συντονίσουμε μια θεσμική αποστολή για να εξετάσουμε δυνατότητες επενδύσεων αλλά και συνεργασιών με εταιρίες» ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχει τα τελευταία χρόνια έντονο ενδιαφέρον από την Ιταλία για την Ελλάδα, στο σιδηρόδρομο, στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε λιμάνια, σε Ηράκλειο και Ηγουμενίτσα.

Με την Ιταλική παρουσία να έχει παρελθόν στην περιοχή, ελπίδα τους είναι πως θα υπάρχει και μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.