Στο νεο Δ.Σ. της Ομοσπονδιας Ψυκτικων Ελλαδας ο Παντελης Χαβιαρας

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες της 23ης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», η «είσοδος» νέων επαγγελματιών στον κλάδο και η επίλυση ανοιχτών ζητημάτων στην «ατζέντα» της συνέλευσης

Το παρών στην 23η Γενική Συνέλευση Ψυκτικών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έδωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης κ.Παντελής Χαβιαράς, πετυχαίνοντας επίσης και την εκλογή του στο νέο 9μελές Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Ο κ.Χαβιαράς μίλησε το πρωί της Δευτέρας 9 Iανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την συμμετοχή του στην Γενική Συνέλευση στην οποία εκπροσωπήθηκαν 26 ενεργά Σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα και 3 ακόμα υπό ίδρυση γεγονός που αποδεικνύει όπως υπογράμμισε ο ίδιος πως «ο κλάδος αρχίζει να μεγαλώνει με όλο και περισσότερους συναδέλφους να μπαίνουν στον συνδικαλισμό».

Ο ίδιος πέτυχε την εκλογή του στο νέο 9μελές Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ενώ σύμφωνα με τις σχετικές αρχαιρεσίες αναλαμβάνει καθήκοντα εφόρου, εκπροσωπώντας και την Θράκη, μια περιοχή που, όπως τόνισε, χρειάζεται εκπροσώπηση στα κλαδικά όργανα, έτσι ώστε «να μπορέσουμε κι εμείς με το στίγμα μας να δώσουμε κάτι διαφορετικό στον κλάδο, αλλά και για την περιοχή».

Η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» στην κορυφή των διεκδικήσεων

Κληθείς να περιγράψει την «ατζέντα» των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Χαβιαράς έσπευσε να επισημάνει την σημασία του κλάδου στην καθημερινότητα των πολιτών, «σε κάθε σπίτι, κάθε επαγγελματία, κάθε λειτουργία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για να τονίσει ωστόσο πως «διαχρονικά οι ψυκτικοί αντιμετωπίζονται ως φτωχοί συγγενείς, σε σχέση με άλλα τεχνικά επαγγέλματα».

Και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων και τις πιέσεις που ασκούν προς τα αρμόδια υπουργεία έχουν επιτευχθεί κάποιοι στόχοι, όπως η εφαρμοστική ΚΥΑ που δίνει το έναυσμα για περισσότερους ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, ο «δρόμος» όπως εξήγησε ο ίδιος των όσων πρέπει να γίνουν είναι ακόμα μακρύς.

Ευρωπαϊκά προγράμματα και για τους ψυκτικούς

Από τις βασικές προτεραιότητες του κλάδου είναι η «απελευθέρωση» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και για τον κλάδο των ψυκτικών ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους, αλλά και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, στόχος που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, αλλά και η ολοκλήρωση του μητρώου στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης και κάθε επαγγελματίας που θέλει να γνωρίζει τους πιστοποιημένους και αδειοδοτημένους ψυκτικούς ώστε να ξέρει πού μπορεί να απευθυνθεί.

Ψυκτικούς «δύο ταχυτήτων» δημιούργησε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή»

Αντίστοιχη προτεραιότητα αποτελεί και η επίλυση του προβλήματος που δημιούργησε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή» και στην ουσία αφορά σε επαγγελματίες ψυκτικούς δύο ταχυτήτων.

Όπως εξήγησε ο κ.Χαβιαράς η λογική και η σκέψη του προγράμματος είναι σωστή τόσο σε ό,τι αφορά την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επαγγελματιών αλλά και νοικοκυριών όσο και σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα άλυτα ερωτήματα από πλευράς του Υπουργείου όπως το πού θα καταλήξουν οι συσκευές που πάνε προς ανακύκλωση.

Από εκεί και πέρα το κύριο ερώτημα αφορά στον χρόνο αποπληρωμής μιας σειράς επαγγελματιών ψυκτικών, οι οποίοι υλοποίησαν την εργασία τους, ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Όπως εξήγησε, οι ψυκτικοί οι οποίοι ασχολήθηκαν μόνο με το κομμάτι της εγκατάστασης έκαναν την δουλειά τους και πληρώθηκαν απευθείας από τον ιδιώτη, ενώ όσοι είχαν και το εμπορικό κομμάτι, ήτοι και την πώληση της συσκευής, η δουλειά έγινε,  ωστόσο το κράτος χρωστά ακόμα τα χρήματα που του αντιστοιχούν. Ο ίδιος μάλιστα έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματικών ψυκτικών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες από τον Αύγουστο ή και νωρίτερα και στους οποίους μέχρι και σήμερα οφείλονται ποσά που ξεπερνούν ακόμα και τις 60.000 ευρώ.

«Αγοράσαμε τα μηχανήματα και περιμένουμε να πάρουμε την επιδότηση, τα λεφτά αυτά που υποτίθεται το κράτος θα δώσει στους συναδέλφους» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «στην ουσία γίναμε τράπεζες, χρηματοδοτήσαμε εμείς το πρόγραμμα, επωφελήθηκε ο ιδιώτης – και έτσι έπρεπε να γίνει εφόσον δεχτήκαμε να μπούμε στο πρόγραμμα – αλλά εμείς δεν πήραμε τα λεφτά μας».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο κλάδος δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει λόγω και του προγράμματος αυτού, εκφράζοντας την ευχή να συνεχιστεί και το 2023 με όρους ωστόσο που θα εξασφαλίζουν και την πληρωμή του επαγγελματία.

Το 2022 αποτέλεσε για τον κλάδο μια καλή χρονιά, ειδικά συγκριτικά με τα δύο χρόνια της πανδημίας αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν αυτής και βρήκαν τον κλάδο σε κρίση. Ωστόσο όπως εξήγησε ο ίδιος υπάρχουν τεράστιες διαφορές και αποκλίσεις ανά περιοχές της χώρας, με τις τουριστικές περιοχές να εμφανίζουν τζίρους και δουλειά που περιοχές όπως αυτή της Θράκης δεν μπορούν καν να τις διανοηθούν.

Πρόβλημα για τη συνέχεια του κλάδου η έλλειψη νέων τεχνιτών

Επανερχόμενος στα της γενικής συνέλευσης ο κ.Χαβιαράς στάθηκε και στο ζήτημα της αδυναμίας ανεύρεσης προσωπικού θέμα που θα αποτελέσει προτεραιότητα των διεκδικήσεων για το 2023. Όπως εξήγησε η πολιτεία δεν έχει δώσει βάση στα τεχνικά επαγγέλματα και τις τεχνικές σχολές,  ώστε να δώσει ώθηση στα νέα παιδιά να αναζητήσουν σε αυτά τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αδυνατούν να βρουν βοηθητικό προσωπικό που μετά από λίγα χρόνια θα αποτελέσουν τεχνικές με προϋπηρεσία και συνεχιστές του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Ομοσπονδίας για το νέο έτος είναι η άσκηση πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία για την αναβάθμιση των τεχνικών σχολών, ώστε  να αποτελέσουν πόλο έλξης για παιδιά που δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και επιθυμούν να ασχοληθούν με τα τεχνικά επαγγέλματα. Άλλωστε όπως επεσήμανε «η ψύξη είναι ένας κλάδος με τεράστια γνώση και εύρος στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος με μεράκι θα μπορέσει να σταδιοδρομήσει».

Το «θετικό» πρόσημο της ενεργειακής κρίσης

Κληθείς να απαντήσει αν η ενεργειακή κρίση άλλαξε τις συνήθειες ή τις επιλογές των Ελλήνων σε ό,τι αφορά και τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης τους ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Θράκης επεσήμανε πως η κρίση κατάφερε να φέρει αλλαγή στον τρόπο σκέψης μιας μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών ως προς τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρικών μας συσκευών ώστε να γίνει και πιο οικονομικός αλλά και πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

«Κοιτάξαμε να αλλάξουμε τις λάμπες μας να τις κάνουμε led, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το ρεύμα, να αλλάξουμε τις συσκευές μας, να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση από Α+ σε Α+++ κ.α. ώστε να μπορέσουν όσο γίνεται λιγότερο να έχουν μικρότερη κατανάλωση και ενέργεια» ανέφερε τονίζοντας πως «όταν μπαίνει αυτό το λιθαράκι, μετά συνεχίζεις όλη τη ζωή σου να την κάνεις έτσι. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό».

Κλείνοντας ο ίδιος κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες και επαγγελματίες να εμπιστεύονται αδειούχους και πιστοποιημένους ψυκτικούς ώστε και να γίνει σωστά η δουλειά τους και να μην μπαίνουν σε άλλες διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.