Στο ιδιο μοτιβο οι απεργιακες κινητοποιησεις στην Κομοτηνη

Για άλλη μια φορά χωρισμένοι σε δυο «μέτωπα», αλλά με ενισχυμένη συμμετοχή, σε σύγκριση με προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, εργαζόμενοι της περιοχής και κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, διατράνωσαν χθες, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, τη διαμαρτυρία τους στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Η αρχή έγινε στις 10 το πρωί, με την απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία, από όπου ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, ενώ στις 12 το μεσημέρι ακολούθησε η αντίστοιχη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, στην οποία ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους ομάδες εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, φοιτητών, καθώς επίσης στελέχη και νεολαίες τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων. Στην κεφαλή της πορείας του Εργατικού Κέντρου μπήκαν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Κομοτηνής, οι οποίοι δέχτηκαν πρόσφατα ισχυρότατο πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει τους συναδέλφους τους της κατηγορίας 9Κ.

Κώστας Σιδηρόπουλος «Οι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν πρώτα από όλα την ίδια τους την πείρα, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους»

Ο κ. Κώστας Σιδηρόπουλος, εκ μέρους της γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ, κάλεσε καταρχήν τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να εμπιστευτούν την πείρα, που έχουν αποκτήσει από τις έως τώρα ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Να εμπιστευτούν πρώτα από όλα την ίδια τους την πείρα, την ίδια τους τη ζωή», υπογράμμισε, «για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα πολιτικά κόμματα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους εργοδότες τους». «Με την έννοια όμως ότι δεν υπάρχει καλή ή κακή Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί εργοδότες», επισήμανε, «αφού το κοινό τους συμφέρον και η κοινή τους προσπάθεια είναι να αβγατίσουν τα κέρδη τους, να βγάλουν όσα περισσότερα γίνεται». «Κι αυτό γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων», προσέθεσε. «Γι’ αυτό σήμερα παλεύουμε για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», συνέχισε, «όχι μόνο για να εξασφαλιστεί ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός και άλλα δικαιώματα, όπως ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, η ασφάλιση κ.λπ., αλλά κυρίως γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να παλεύουν συλλογικά κι οργανωμένα όλοι μαζί. Γιατί ακόμα κι αν σήμερα τάζουν τα αφεντικά κάτι παραπάνω για να υπογράψει κάποιος τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα έρθουν πολύ σύντομα να μας τσακίσουν έναν-έναν ξεχωριστά».

Πυρά εναντίον εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ο κ. Σιδηρόπουλος δεν παρέλειψε να στρέψει τα «πυρά» του και εναντίον των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας επίσης τους εργαζόμενους να βγάλουν εκ της πείρας τους συμπεράσματα για τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό. «Πρέπει να δούμε επιτέλους τα πράγματα ξεκάθαρα», τόνισε. «Και σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.τ.λ.», συνέχισε, «πρέπει να δούμε τι ρόλο έχουν παίξει όλο αυτό το διάστημα, τον υπονομευτικό, τον διασπαστικό κ.λπ. Και αυτό δεν το βάζουμε με την έννοια μιας απλώς παραταξιακής αντίθεσης και διαφοροποίησης. Αυτό όμως να μην τους οδηγήσει τους εργαζομένους σε απογοήτευση και απομάκρυνση από τα σωματεία και από τις συλλογικές διαδικασίες. Αντίθετα, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, την οργανωμένη και συλλογική δράση. Να εμπιστευτούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, γιατί πραγματικά όλο αυτό το διάστημα έχουμε δώσει μάχες, έχουμε συγκρουστεί και με την εργοδοσία και με το κεφάλαιο και με την κυβέρνηση, στην ουσία όμως, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας».

«Ο καθένας πρέπει να λάβει τις ευθύνες και για τον εαυτό του και για τα παιδιά του»

Κλείνοντας, θέλησε να ενθαρρύνει τους εργαζομένους να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν την ανατροπή των υφιστάμενων πολιτικών και υπογράμμισε ότι «αυτό που υπήρχε πριν από λίγο καιρό, ότι «δεν αλλάζει τίποτα», αρχίζει να γίνεται «κάτι πρέπει να κάνουμε»». «Πραγματικά αυτό το «κάτι πρέπει να κάνουμε» πρέπει να ξεκινήσει», συνέχισε, «και ο καθένας πρέπει να λάβει τις ευθύνες και για τον εαυτό του και για τα παιδιά του. Δεν μπορεί κάποιος να λέει «έχω μεγαλώσει, τι να κάνω τώρα;». Έχει παιδιά, τα οποία θα οδηγηθούν στην ανεργία ή σε μισθούς 200 ευρώ και δε θα μπορούν να ζήσουν ούτε τον εαυτό τους. Έχουν ευθύνη οι μαθητές, οι νεολαίοι, οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι να παλέψουν για το κοινό συμφέρον όλων τους. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα πράγματα, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω-κάτω και πρέπει να το παλέψουμε και να το προσπαθήσουμε. Μόνο εκεί θα φανεί τελικά, αν μπορεί να αλλάξει κάτι ή όχι. Από το σπίτι μας, από το γραφείο μας και με σχέδια επί χάρτου δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα εκ των προτέρων».

Παντελής Μαγαλιός «Έχουμε μια καταγγελία ότι δεν τους μείωσαν ακόμα το μισθό…!»

Στην έτερη απεργιακή συγκέντρωση, αυτή του Εργατικού Κέντρο, ο πρόεδρός του κ. Παντελής Μαγαλιός εμφανίστηκε εξαιρετικά καυστικός στο σχολιασμό της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο Ροδόπης. Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών από τους εργοδότες, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια καταγγελία ότι δεν τους μείωσαν ακόμα το μισθό». «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιχείρηση», συνέχισε, «που να μην έχει κάνει μείωση τουλάχιστον 20%. Και σε αυτούς, στους οποίους δεν έχει μειωθεί ο μισθός τους, τους τον έχουν μειώσει με διαφορετικό τρόπο, δουλεύοντας 3 και 4 ημέρες το μήνα και παίρνοντας 100-150 ευρώ όλο το μήνα». «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε με όσες δυνάμεις έχουμε», επισήμανε, «απέναντι στις άδικες αυτές καταστάσεις, που έχουν δημιουργηθεί από τις συλλογικές συμβάσεις, που καταργούνται, από το μισθό των 586 ευρώ που νομοθετικά έβαλε η κυβέρνηση. Και θα αντιστεκόμαστε σε όλες αυτές τις πολιτικές, οι οποίες εξαθλιώνουν τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι τελικά θα επέλθει μεγάλη κοινωνική αναταραχή σε αυτό το πρόβλημα, που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην ελληνική κοινωνία».

Γιώργος Ιωαννίδης «Είναι καιρός πλέον ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του ατομικά και συλλογικά, για να συμμετάσχει στους λαϊκούς αγώνες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, περιέγραψε μια αρρωστημένη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και τόνισε την ανάγκη αυτή η κατάσταση να ανατραπεί μέσα από λαϊκούς αγώνες. «Να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε με κοινωνικούς αγώνες, αλληλεγγύη και συλλογικότητα όλων μας», προέτρεψε, επισημαίνοντας ότι «είναι καιρός πλέον ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και ατομικά και συλλογικά, για να συμμετάσχει στους λαϊκούς αγώνες». «Διαφορετικά τα μέτρα, που έρχονται», κατέληξε, «ούτε καν μπορούμε να το φανταστούμε».

Νίκος Παπαθανασίου «Οι οικονομικές επιλογές, με μέτρα μόνο λιτότητας, δεν οδηγούν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε ληστρικές και αποικιοκρατικές επενδύσεις»

Σε πανελλαδικό επίπεδο, δίπλα στους εργαζομένους, στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, συμμετείχαν και οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, στηλίτευσε τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 3,5 χρόνια στη χώρα μας, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και ειδικότερα απέναντι στους μηχανικούς, υποστηρίζοντας πως αυτές προκαλούν ηθική και οικονομική εξαθλίωση στις παραπάνω ομάδες. Ειδικά για την κατηγορία των μηχανικών, στάθηκε στο πακέτο νέων μέτρων, που αφορούν στη φορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών αναδρομικά, σημειώνοντας για το τελευταίο ότι οδηγεί το 40% των επαγγελματιών του κλάδου σε αδυναμία εξασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Οι οικονομικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων, με μέτρα μόνο λιτότητας και φοροεισπρακτικά», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Παπαθανασίου, «δεν οδηγούν τη χώρα σε έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά την καθιστούν πρόσφορο χώρο για τις χειρότερες ληστρικές και αποικιοκρατικές επενδύσεις του βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου».

Σταμάτης Σακελλίων «Είναι καιρός πια να μπει ένα τέλος στον κατήφορο»

Από τη νομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταμάτης Σακελλίων, εκτίμησε πως η χθεσινή απεργία μπορούσε να είναι η απαρχή της πτώσης μιας κυβέρνησης, η οποία με τα μέτρα που παίρνει εξαθλιώνει όλο και περισσότερο τους πολίτες», επισημαίνοντας ότι «είναι καιρός πια να μπει ένα τέλος στον κατήφορο». «Αυτά που έρχονται, αν περάσουν, θα καταστήσουν τη χώρα έρημο», υπογράμμισε και κατέληξε τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι χρέος πια των πολιτών να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μαζί για να φύγει μια ώρα αρχύτερα μια επικίνδυνη και άθλια κυβέρνηση».

Αϊχάν Καραγιουσούφ «Είμαστε οι πολιτικοί, που θα είμαστε στους δρόμους κι όχι στις καρέκλες και στα γραφεία»

«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, που έδωσε κι εκείνος το «παρών» στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση. «Είμαστε οι πολιτικοί, που θα είμαστε στους δρόμους κι όχι στις καρέκλες και στα γραφεία», επισήμανε.

 

Συμβολικό κλείσιμο ταμείων του Σισμανογλείου από το ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Γούναρης «Να ανατρέψουμε όλες τις πολιτικές, που καθιστούν την υγεία προνόμιο για λίγους και μόνο για τους κατέχοντες»

 

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και μέλη της νεολαίας του προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο των ταμείων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή αντιτίμου ύψους 5 ευρώ για επισκέψεις ασθενών στους γιατρούς. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα στο προσωπικό του Νοσοκομείου να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων. Ο Αλέξανδρος Γούναρης από τους Νέους του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε άδικο το «χαράτσι» των 5 ευρώ, που έχει θεσπιστεί για τις επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία, και υπογράμμισε ότι «πρέπει να ανατρέψουμε όλες αυτές τις πολιτικές, που καθιστούν την υγεία προνόμιο για λίγους και μόνο για τους κατέχοντες». «Να ανατρέψουμε γενικότερα όλους του νόμους των μνημονίων στα εργασιακά», συνέχισε, «και πόσο μάλλον εμείς η νεολαία να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, με προοπτική, κάτι το οποίο δε μας το επιτρέπουν οι συγκεκριμένες πολιτικές». «Θεωρούμε ως ΣΥΡΙΖΑ ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό», κατέληξε, «και η περίθαλψη θα πρέπει να είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.