Στις φυσικες καταστροφες και οχι στο μετρο της μειωσης του ΕΝΦΙΑ το ενδιαφερον για ιδιωτικες ασφαλισεις ακινητων

Ρωτούν αλλά δεν υπογράφουν οι Ροδοπίτες

Τι περιλαμβάνει το μέτρο, ποιες οι προβληματικές αυτού καθώς και της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων μεσαίων και μεγάλων εταιρειών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ εξηγεί ο ασφαλιστικός σύμβουλος Λευτέρης Κωνσταντίνου

Τα καταστροφικά στο σύνολο των περιπτώσεων φυσικά φαινόμενα που έπληξαν το Καλοκαίρι την χώρα μας, τόσο οι πυρκαγιές όσο και τα πιο πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι αυτά που «ξύπνησαν» το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση, μέχρι στιγμής κυρίως σε επίπεδο ενημέρωσης, και όχι μέτρα όπως η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όσους ασφαλίσουν το ακίνητό τους.

Κίνητρο ή «αντικίνητρο»;

Και μπορεί το μέτρο αυτό να είχε ως στόχο την κινητροδότηση των πολιτών να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους απέναντι σε φυσικές καταστροφές, δεδομένου ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα αποτυπώματα αυτής πλέον ορατά, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Ασφαλιστικός Πράκτορας κ.Λευτέρης Κωνσταντίνου, κάθε άλλο παρά ως κίνητρο λειτουργεί δεδομένης και την υφιστάμενης κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Και αυτό γιατί όπως εξήγησε σύμφωνα με τη σχετική διάταξη κάποιος που επιθυμεί να επωφεληθεί της διάταξης αυτής καλείται να πληρώσει ένα ασφάλιστρο της τάξεως των 200 ευρώ – ποσό που βέβαια διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία – ώστε να τύχει έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο επί παραδείγματος χάρη καταβάλει 100 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τους πολίτες θα ήταν το μοντέλο που έχει επιτυχώς ακολουθηθεί και στο παρελθόν σε ασφάλειες ζωής κ.ο.κ. σύμφωνα με το οποίο όποιος ασφαλίσει το σπίτι του για σεισμό και φυσικά φαινόμενα το έξοδο αυτό να εκπίπτει από την φορολογία του. Κι αυτό γιατί κατά την άποψή του θα πρέπει το κράτος να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ασφαλιστική συνείδηση στον πολίτη, και για να γίνει αυτό απαιτούνται κίνητρα ώστε ο δεύτερος να κατανοήσει και την αξία και τους λόγους της ασφάλισης.

Τι περιλαμβάνει

Εξηγώντας τα βασικά σημεία του μέτρου ο κ.Κωνσταντίνου εξήγησε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι κλιμακωτή για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλιστεί για ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο το χρόνο, αλλά για παράδειγμα για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%.

Πιο αναλυτικά η έκπτωση ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοσθεί ως εξής:

Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%

Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%

Ασφάλιση για 6 μήνες φέρνει έκπτωση 5%

Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%

Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση ΕΝΦΙΑ

Τι θα γίνει με ακίνητα που απορρίπτουν οι ασφαλιστικές;

Στα προβληματικά του μέτρου, ο ίδιος θέλησε να επισημάνει και την έλλειψη πρόβλεψης για ακίνητα που δεν μπορούν να ασφαλιστούν. Όπως έκανε γνωστό ακίνητα που χρονολογούνται πριν το 1960 δεν μπορούν για παράδειγμα να ασφαλιστούν για σεισμό και αυτό γιατί δεν υπάρχουν στατικές μελέτες με αποτέλεσμα οι περισσότερες ασφαλιστικές, με λιγοστές εξαιρέσεις, να απορρίπτουν τον κίνδυνο.

Αντίστοιχα δεν μπορούν να ασφαλιστούν και άρα απορρίπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ασφάλιση κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια, σε δάσος ή μέσα σε ρέματα, και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν αυτήν την έκπτωση. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος εξήγησε πως θα λειτουργούσε ενδεχομένως θετικά μια διαβούλευση ώστε να προταθούν λύσεις σε σχέση με το πώς το κράτος μπορεί να βοηθήσει, επιδοτώντας ίσως το ασφάλιστρο στην ασφαλιστική ώστε να δέχεται κινδύνους για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Κατά κανόνα ήδη ασφαλισμένες οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο κ.Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση μεσαίων και μεγάλων εταιρειών με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ από 1 Ιανουαρίου του 2024.

Όπως εξήγησε το μέτρο αφορά στην ασφάλιση για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμό, στα κτίρια, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα, των εταιριών που πληρούν τα παραπάνω σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν προβληματισμοί.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε κατά κανόνα οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, ενώ θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις μικρές επιχειρήσεις, που άλλωστε αφορούν και την πλειοψηφία της ελληνικής επαρχίας και της Θράκης.

Αυτό με ταυτόχρονη δουλειά σε επιστημονικό επίπεδο ώστε να υιοθετηθούν απαραιτήτως οι ίδιοι όροι στα συμβόλαια όπως υπάρχουν στα οχήματα, ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εταιρεία.

Ερωτηθείς σε σχέση με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για ασφαλίσεις κατοικιών και λοιπών κτιρίων με αφορμή την εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ εξήγησε πως υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον ώστε να μάθουν σε τι ακριβώς συνεπάγεται μια ασφάλεια, γεγονός το οποίο ο ίδιος εντοπίζει στα καταστροφικά γεγονότα τόσο των πυρκαγιών όσο και των πλημμυρών που ακολούθησαν, καθώς η πλειοψηφία κατανόησε πως πλέον μια φυσική καταστροφή είναι κάτι που μπορεί να πλήξει τον οποιονδήποτε.

Ως προς το κόστος της ασφάλισης τόνισε πως το κόστος για την ασφάλιση έναντι των φυσικών φαινομένων, πλην σεισμού και πυρκαγιάς, είναι σχετικά μικρό για ένα ακίνητο, τονίζοντας μάλιστα ότι σε κάποιες των περιπτώσεων είναι χαμηλότερο της ασφάλισης ενός οχήματος.

Στο απώτερο μέλλον η ενδεχόμενη αλλαγή κουλτούρας των Ελλήνων σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση

Η ιδιωτική ασφάλιση ωστόσο δεν είναι στην κουλτούρα του σύγχρονου Έλληνα γεγονός που δεν έχει αλλάξει, λόγω των φαινομένων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με ασφαλιστικές εταιρείες που χρεοκόπησαν και πολίτες που διατηρούσαν ασφάλειες κάθε τύπου βρέθηκαν «στον αέρα».

Ωστόσο όπως τόνισε από την στιγμή που ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιρειών πέρασε στα χέρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το κλίμα έχει αλλάξει, γεγονός που ναι μεν αποδεικνύει πως οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς και ακολούθως εν καιρώ θα αρχίσει να βελτιώνεται η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών, γεγονός για το οποίο απαιτούνται ωστόσο αρκετά χρόνια.

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να τονίσει την σημασία απεύθυνσης των ενδιαφερόμενων πολιτών στους ασφαλιστικούς πράκτορες, τονίζοντας πως «μπορεί να ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, ωστόσο ο ασφαλιστικός πράκτορας είναι αυτός που με υπομονή και δωρεάν μπορεί να μας ενημερώσει για τα πάντα».

Δεν χρειάζεται να κοιτάμε μόνο το πιο φθηνό. Μπορεί άλλωστε ένα συμβόλαιο στο διαδίκτυο να είναι πιο φθηνό, ωστόσο θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικοί πράκτορες είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου που μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.