Στις εγκαταστασεις της «Βεργινας» και «tuvunu» ο Γιωργος Παυλιδης

«Επιχείρηση ατμομηχανή» χαρακτήρισε την εταιρία ο περιφερειάρχης - Επένδυση 20 εκατομμυρίων και δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κουτιών αλουμινίου ανακοίνωσε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος

Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε στη Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής και των εταιριών του Ομίλου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων και της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην είσοδο του εργοστασίου τον υποδέχθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος ο οποίος και τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας. 

Δημήτρης Πολιτόπουλος «Το συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιφέρεια ο τομέας της μεταποίησης προϊόντων»

Σε δηλώσεις του ο κ. Πολιτόπουλος ευχαρίστησε για την επίσκεψή του τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με «την, πιο αναγκαία από ποτέ, ανάγκη αναπτύξεως της περιφέρειάς μας». Όπως αποκάλυψε ο κ. Πολιτόπουλος το συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι ένας από τους τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν στην περιφέρεια είναι αυτός της μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, παρατηρώντας πως «η δικιά μας εταιρεία ήδη το κάνει με τη συμβολαιακή γεωργία του κριθαριού για τη βινοποίηση και την παραγωγή μπύρας, καθώς και με τον ίδιο τρόπο στην καλλιέργεια τσαγιού του βουνού στην οροσειρά της Ροδόπης από την άλλη εταιρία μας «tuvunu Α.Ε.». Παράλληλα ο κ. Πολιτόπουλος παρουσίασε στον περιφερειάρχη συσκευασίες «φυστικιού Αιγίνης» που η εταιρία εξάγει αποκλειστικά στις ΗΠΑ, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μόνο για φέτος, οι εξαγωγές άγγιξαν τους 200 τόνους καθιστώντας έτσι την εταιρία τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυστικιού Αιγίνης. 

Πρόταση για ξενάγηση στις ημιάγριες φυτείες φυστικιού Αιγίνης στη Σταυρούπολη από τον Γιώργο Παυλίδη

Δραττόμενος των αναφορών του κ. Πολιτόπουλου στο φυστίκι Αιγίνης ο περιφερειάρχης θύμισε την προσπάθεια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή ο οποίος δημιούργησε φυτείες φυστικιών Αιγίνης στη Σταυρούπολη Ξάνθης αλλά αυτές, παρότι το έδαφος και το κλίμα ενδείκνυται για την καλλιέργειά τους, εγκαταλείφθηκαν και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες σε ημιάγρια κατάσταση εκτεινόμενες σε εκατοντάδες στρέμματα προσκαλώντας τον κ. Πολιτόπουλο να του κάνει μια παρουσίαση των εκτάσεων. 

Γιώργος Παυλίδης «Η νέα διοίκηση της περιφέρειας έχει καθαρό σκοπό να πετύχει τη δημιουργία διακριτής περιφερειακής οικονομίας»

Με τη σειρά του ο κ. Παυλίδης, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τα στελέχη των εταιριών υπογράμμισε πως «η νέα διοίκηση της περιφέρειας έχει καθαρό σκοπό να πετύχει τη δημιουργία διακριτής περιφερειακής οικονομίας, συνδεδεμένης όμως άρρηκτα με τα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου, με τον αγροδιατροφικό της τομέα, με τη γεωγραφία της, με τους ανθρώπους της, με την τεχνογνωσία της, γενικά με μια προνομιούχα θέση και με δυναμική την οποία δεν αποκτήσαμε ποτέ». Σημείωσε επίσης ότι «δεν μας τιμά να είμαστε η τελευταία περιφέρεια της Ελλάδας στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία του 2013, ενώ θα έπρεπε να είμαστε από τις κορυφαίες με όλα αυτά που έχουμε, ήτοι τεράστιες εκτάσεις, 5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, φοβερά νερά που δεν υπάρχουν πουθενά, το 42% της Ελλάδος, γνώσεις ιδιαίτερες, μια εξαιρετική γεωγραφική περιοχή που είναι η φυσική έξοδος της βαλκανικής ενδοχώρας προς το Αιγαίο, κλπ.». 

«Οι προστιθέμενες αξίες δεν έρχονται μόνο μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ»

Ο κ. Παυλίδης ακολούθως επανέλαβε την πρόθεση της περιφέρειας για ανάπτυξη της ενδοπεριφερειακής οικονομικής συνείδησης. «Μία από τις κατηγορίες αυτής της συνείδησης» τόνισε «είναι η ενδοπεριφερειακή οικονομική αλληλεγγύη. Αγοράζω το προϊόν σου και εσύ παίρνεις το παιδί μου στη δουλειά σου, με υποστηρίζεις, αγοράζεις προϊόντα από την περιοχή. Όλα αυτά θέλουμε να τα στηρίξουμε». «Θέλουμε όμως να αναπτύξουμε» συνέχισε «και την ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, γιατί οι προστιθέμενες αξίες δεν έρχονται μόνο μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, κλπ.» για να υπενθυμίσει πως «αν ο καθένας μας ξοδέψει 100, 200 ευρώ αγοράζοντας τοπικά προϊόντα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ αντί για άλλα, τότε αυτομάτως θα εισρεύσουν 100 με 120 εκατομμύρια ευρώ στην περιφερειακή οικονομία εκτός του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος, χρήματα τα οποία αντιστοιχούν σε πάρα πολλές άλλες προσπάθειες ή είναι διπλάσια περίπου από την καθαρή ετήσια εισροή του ΕΣΠΑ 2014-2020 συν τρία χρόνια, 2023».

«Η περιφέρεια επιζητά συνεργασίες εντός του κάθε προϊόντος ή σε ομάδα προϊόντων εν ήδη δικτυώσεων»

Η επίσκεψη του περιφερειάρχη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας έγιναν, κατά τον ίδιο, ως ένδειξη τιμής αλλά και για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας ως καλό παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας. «Στο χώρο της αγροδιατροφής έχουν αναπτύξει συμβολαιακή γεωργία, άρα έχουμε μια μόχλευση ιδιωτικών προσπαθειών οι οποίες συνδέονται πλέον κάθετα με τον δευτερογενή τομέα και περνάμε από τους αγρότες στον δευτερογενή τομέα, στις υπηρεσίες και την κατανάλωση. Η προσφορά η οποία υπάρχει είναι τεράστια» τόνισε και διερωτώμενος για το τι επιζητά η περιφέρεια απάντησε πως η περιφέρεια επιζητά «συνεργασίες εντός του κάθε προϊόντος ή σε ομάδα προϊόντων εν ήδη δικτυώσεων μικρών ιδιωτικών συνεταιρισμών, που όλα αυτά στη συνέχεια να απευθύνονται στο δεύτερο επίπεδο της μεταποίησης ή να την κάνουν αυτή την μεταποίηση ακόμη και οι ίδιοι ή να αποκτούν μέσα και εργαλεία για να πωλούν πιο ακριβά ή πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους». 

«Να γκρεμίσουμε τα στεγανά μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και τους τοπικισμούς»

Τέλος, ο κ. Παυλίδης ευχαριστώντας για άλλη μια φορά την επιχείρηση, την χαρακτήρισε «επιχείρηση ατμομηχανή» η οποία σε συνδυασμό με τη δημιουργία της καινούργιας επιχείρησης κυτιοποιίας θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην περιοχή στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «επιτέλους πρέπει να γκρεμίσουμε τα στεγανά μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και τους τοπικισμούς, να δώσουμε το χέρι σε όλη την περιφέρεια, να πάμε όλοι μαζί γιατί έτσι όλοι μαζί κερδίζουμε».

Η ανακοίνωση δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής μεταλλικών κουτιών

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Πολιτόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία μέσα στον επόμενο χρόνο, μιας μονάδας επεξεργασίας αλουμινίου, για παραγωγή μεταλλικών κουτιών για αναψυκτικά και μπύρες στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. «Η Ελλάδα είναι βασική παραγωγός αλουμινίου ωστόσο όλα τα μεταλλικά κουτάκια εισάγονται από το εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει ότι είναι μια επένδυση στην περιοχή αξίας 20 εκατομμυρίων που δημιουργεί άλλες 100 θέσεις εργασίας οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις περίπου 1.000 θέσεις εργασίας που προσφέρει σήμερα η εταιρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.