Στην ψηφιακη εποχη περνα η καταπολεμηση του πρασινου σκουληκιου

Επίδειξη τοποθέτησης ηλεκτρονικών εντομοπαγίδων σε αγρό με καλλιέργεια βάμβακος στη Ροδόπη από την ΠΑΜΘ στο πλαίσιο του #DigiAgriFood

Παράλληλα έγινε επίδειξη μεταβλητής λίπανσης με την χρήση ψηφιακών μέσων

Από την θεωρία της αίθουσας στην πράξη στο χωράφι πέρασαν το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου οι αγρότες που βρέθηκαν στην επίδειξη τοποθέτησης ηλεκτρονικών εντομοπαγίδων σε αγρό με καλλιέργεια βάμβακος στην περιοχή του Μ. Δουκάτου στη Ροδόπη, που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood.

Μέρος της εκπαίδευσης των παρευρισκόμενων αγροτών αποτέλεσε η χρήση και η αξιοποίηση των δεδομένων που λαμβάνονται από αυτές τις εντομοπαγίδες στην πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερο στάδιο ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για την εφαρμογής της μεταβλητής δόσης λίπανσης με χρήση GPS στον αγρό.

Το παρών έδωσαν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, ο Εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Γης κ. Ριτβάν Μολλά Ισά, στελέχη της εταιρείας farmB και αγρότες και ασχολούμενοι με τον αγροτικό τομέα.

Θα τοποθετηθούν εντομοπαγίδες σε όλη την ΑΜΘ

Οι εντομοπαγίδες, αποτελούν εδώ και χρόνια τον τρόπο με τον οποίο οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας παρακολουθούν τις εντομολογικές προσβολές σε διάφορες καλλιέργειες, εκδίδοντας κατά διαστήματα και δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων.

Η παρακολούθηση όμως αφενός αποτελεί μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, με την πληροφορία να παίρνει χρόνο για να διαδοθεί. Αυτό θέλουν να αλλάξουν με τις ηλεκτρονικές εντομοπαγίδες, η πρώτη από τις οποίες τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο χωράφι, για την παρακολούθηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, όμως το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ανάλογες παγίδες σε όλη τη Ροδόπη και τις υπόλοιπες ΠΕ της ΑΜΘ, καλύπτοντας το βαμβάκι, ενώ θα τοποθετηθούν και άλλες παγίδες για άλλες καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν εντομολογικές προσβολές, με την πληροφόρηση να διαχέεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σημαντικό εργαλείο για ακρίβεια και οικονομία

Την επίδειξη πραγματοποίησε ο κ. Ηλίας Πλατής εκ μέρους της εταιρείας farmB, που τόνισε πως στην κλασική παγίδα, έχουν τοποθετήσει ένα «ντόνατ», έναν αισθητήρα που επιτρέπει στα έντομα να εισέλθουν στην παγίδα, που όταν είναι ενεργοποιημένη, συνδέεται μέσω κάρτας sim με την εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί, και έχει αισθητήρες που καταγράφουν το μέγεθος του εντόμου, αλλά και την ώρα που αυτό πέρασε στην παγίδα.

Έτσι καταγράφεται τι ώρα έγινε κάθε σύλληψη, με τι υγρασία και τι θερμοκρασία, και στη συνέχεια τα δεδομένα αποστέλλονται στο χρήση, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία θα τα διαθέτει ελεύθερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, από αγρότες μέχρι γεωργικά καταστήματα.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο κ. Πλατής με τις συμβατικές παγίδες τα στελέχη των ΔΑΟΚ πηγαίνουν κάθε 3-4 ημέρες στις παγίδες, και καταμετρούν πόσες συλλήψεις έγιναν αυτή την περίοδο, αλλά δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς μέρα έγιναν.

Από τις συλλήψεις όμως, κρίνεται πόσα αυγά έχουν εναποτεθεί στα βαμβάκια, τα οποία θέλουν 4-7 μέρες για να σκάσουν και να γίνουν σκουλήκια.

Με την ακρίβεια στην πληροφορία των συλλήψεων, οι αγρότες θα μπορούν να προγραμματίζουν τους ψεκασμούς, αν χρειάζονται, με ακρίβεια, εξοικονομώντας χρόνο, και μειώνοντας τους ψεκασμούς, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα τους, ώστε με λιγότερες εισροές, να διασφαλιστεί η παραγωγή.

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, αν και η ΠΑΜΘ είναι η πρώτη που το αγκαλιάζει σε επίπεδο Περιφέρειας.

Σημαντικό εργαλείο η μεταβλητή λίπανση

Όπως τόνισε ο Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ κ. Νίκος Κολάτσος, μέσα από το #DigiAgriFood, η Περιφέρεια έχει στόχο να κινητοποιήσει τους αγρότες, ώστε να τους δείξουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.

Για αυτό και προχώρησαν στην επίδειξη δύο δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ψηφιακά εργαλεία, την χρήση και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών παγίδων, στη συγκεκριμένη περίπτωση για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, που είναι σημαντικός εχθρό του βαμβακιού την περιοχή μας, και παράλληλα τη χρήση ειδικού λιπασματοδιανομέα, και ειδικού προγράμματος που υποβοηθά τους αγρότες ώστε να γίνεται μεταβλητή λίπανση στο χωράφι.

Η μεταβλητή λίπανση, την οποία επέδειξε στο χωράφι ο κ. Χουσεΐν Αχμέτ,  γίνεται με την χαρτογράφηση του χωραφιού με εργαλεία που παρέχονται ήδη ψηφιακά, όσο αφορά τη γονιμότητά του και τις ανάγκες του σε αζωτούχο λίπανση, και στη συνέχεια η πληροφορία με την χρήση gps και συστημάτων που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα, και ειδικού εξοπλισμού λιπασματοδιανομέα, μπορούν να ρίξουν εκεί που χρειάζεται περισσότερο άζωτο, και αλλού λιγότερο αυτόματα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό που χρειάζεται, είναι να εκπαιδευτούν στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.