Φερνοντας την ψηφιακη επανασταση στα χωραφια της Ροδοπης

Έμφαση στην τεχνολογία για την μείωση του κόστους και βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής από την EVAE FARM

Την πρώτη μηχανή συλλογής βαμβακιού που το συγκεντρώνει σε μπάλες έφερε στα χωράφια της η ομάδα παραγωγών

Στην πρόσφατη εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας DigiAgriFood, πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγής και αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα ήταν και ο κ. Αχμέτ Χουσεΐν, Εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών EVAE FARM, που πλέον έχει γίνει ΙΚΕ στα τέλη του 2023, που εδώ και χρόνια εισάγει την καινοτομία στην καλλιέργεια τόσο του βαμβακιού, όσο και άλλων καλλιεργειών στις οποίες έχει αρχίσει να επεκτείνεται.

Ήδη έχουν φέρει στην περιοχή μας την πρώτη μηχανή συλλογής βαμβακιού που το συγκεντρώνει σε μπάλες που λειτούργησε κανονικά στη χώρα, ενώ από το 2015 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες στα χωράφια τους, τις οποίες επεκτείνουν συνεχώς, με στόχο να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγή τους σε ποιότητα μέσα από τα εργαλεία αυτά, μειώνοντας παράλληλα το κόστος.

Μείωση του κόστους, αύξηση της ποιότητας

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, τόνισε ο κ. Χουσεΐν, μιας και σε αυτή συμμετέχει ο ίδιος, ο θείος του, ο παππούς και η μητέρα του, που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας φτάσει να καλλιεργούν 1500 στρέμματα, τα 1000 από τα οποία είναι βαμβάκι, τα 320-350 στρέμματα σιτηρά, και τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά και ζωοτροφές, συνήθως μηδική.

Αποφάσισαν να πάρουν μια επίσημη εταιρική μορφή πρόσφατα ώστε να τους δίνει επιπλέον ευελιξία. Αυτό αφενός τους βοηθά με την διαχείριση του βαμβακιού και την πώλησή του, μέσω των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, αλλά και τους δίνει περισσότερες δυνατότητες όσο αφορά τις επιδοτήσεις.

Στην καλλιέργειά τους, από παλιά αξιοποιούν την τεχνολογία για να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος τους, αλλά και να αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Ήδη από το 2015 χρησιμοποιούν συστήματα αυτόματης καθοδήγησης για τα μηχανήματά τους, ενώ πλέον διαθέτουν και σπαρτική ακριβείας, μια από τις λίγες στην περιοχή, που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν σπορά ακριβείας, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό χάρτη παραγωγής που έχει διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα που είχαν από την συλλεκτική μηχανή την προηγούμενη περίοδο, καθώς και τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο έδαφος, ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα η σπορά. 

Παράλληλα εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει δοκιμαστικά ραντίσματα με drone, αλλά και καταγραφή με drone, παρόλο που εδώ έχουν ζητήματα με την νομοθεσία.

Η μοναδική μηχανή που βγάζει μπάλες βαμβακιού

Φέτος είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την μοναδική βαμβακοσυλλεκτική μηχανή που κάνει συγκομιδή και κάνει μπάλα το βαμβάκι που μαζεύει στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, ανάλογη μηχανή είχε έρθει στη χώρα αλλού, αλλά δεν είχαν καταφέρει να την δουλέψουν, για αυτό και αποφάσισαν να συνεργαστούν με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την Agrotech, που τους έστειλε την μηχανή για πρώτη φορά δοκιμαστικά.

Μετά την πρώτη δοκιμή, διαπίστωσαν πως υπήρξαν τεχνικά λάθη που δεν της επέτρεψαν να λειτουργήσει, και μόνο όταν λειτούργησε άψογα, προχώρησαν και στην αγορά της.

Μάλιστα η νέα μηχανή διευκόλυνε και την συγκομιδή τους, γιατί τους γλίτωσε και από επιπλέον κόστος από εργατικά χέρια, αλλά και τα Εκκοκκιστήρια, μιας και μείωσε το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης. «Θέλαμε να δουλέψει στην Κομοτηνή μια μηχανή που δεν δούλεψε ούτε στη Λάρισα, ούτε στη Χαλάστρα, και να δείξουμε ότι η περιοχή μας δεν είναι πίσω, μπορούμε και εμείς να προχωρήσουμε» ανέφερε.

Σημαντικός παράγοντας η εκπαίδευση

Παράλληλα στο βαμβάκι επιλέγουν συγκεκριμένες ποικιλίες σε συνεργασία με το Εκκοκκιστήριο, μιας και στοχεύουν πλέον όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα. «Δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μόνο για να πούμε ότι το κάνουμε, αλλά στοχευμένα για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, χωρίς να μειώσουμε την ποσότητα, αλλά να αυξήσουμε την ποιότητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες βέβαια, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και των ίδιων, για αυτό και παρακολουθούν κάθε χρόνο σεμινάρια για τα μηχανήματά τους, σεμινάρια γεωργίας ακριβείας κ.α., ώστε να μπορούν κάθε χρόνο να αξιοποιούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των δυνατοτήτων που τους δίνει η διαθέσιμη τεχνολογία. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως ενώ έχουν αρχίσει από το 2015 να αξιοποιούν την τεχνολογία στην καλλιέργειά τους, κάθε χρόνο βελτιώνονται ώστε να μπορέσουν να αποκομίσουν τα οφέλη που μπορούν από την χρήση της. Μάλιστα ακόμα και σήμερα, μετά από χρόνια εκπαίδευσης, δεν θεωρεί πως έχουν φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται και στο κράτος και τη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα στα drone που προαναφέρθηκαν, όπου δεν μπορούν να ψεκάσουν νόμιμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έτσι ενώ ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί και διαθέτει άδεια χειριστή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ακόμα δεν επιτρέπεται ο αεροψεκασμός με αυτά, και αυτό τους υποχρεώνει, παρόλο που αγόρασαν τα μηχανήματα, να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που είναι καθ’ όλα έτοιμοι, και τα αποτελέσματα περιμένουν να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Σημαντικός ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί

Άποψή του είναι πως με όλη αυτή την τεχνολογία που έχει μπει στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να μην μένουμε προσκολλημένοι στις παλιές μεθόδους, έχοντας ταξιδέψει και ο ίδιος σε καλλιέργειες στο εξωτερικό, πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος που καλλιεργούνται αξιοποιώντας πλήρως όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Τόνισε μάλιστα πως ενώ η τεχνολογία έχει αρχίσει να μπαίνει και στη χώρα μας και στην περιοχή μας με διάφορους τρόπους στο χωράφι, υπάρχει υστέρηση στην αξιοποίησή της.

Και τούτο διότι αφενός οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες δυσκολεύονται να μάθουν και να προσαρμοστούν ορθά σε αυτά τα συστήματα, αφετέρου δεν υπάρχουν πολλοί νέοι αγρότες, που θα έχουν και την ευχέρεια και τον χρόνο για να καλύψουν το κενό αυτό.

Μάλιστα ενώ το κράτος δίνει επιδοτήσεις για την χρήση και την αγορά νέων εργαλείων που θα βοηθήσουν την παραγωγή των αγροτών, δεν ενδιαφέρεται να τους εκπαιδεύσει, αφήνοντας ακόμα και τους νέους στην δική τους πρωτοβουλία, αν θα μάθουν ή όχι να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν στα χέρια τους.

Άνοιγμα σε εναλλακτικές καλλιέργειες

Παράλληλα στόχος τους είναι να διερευνήσουν και εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως κάνουν αυτή την περίοδο με τα αρωματικά φυτά.

Άλλωστε ο πατέρας του είναι φαρμακοποιός και ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική, οπότε θέλουν να δουν αν μπορεί να πετύχει και να είναι αποδοτική η καλλιέργειά τους, σε μια περίοδο που οι τιμές για τα έλαια που παράγονται από αυτά είναι πολύ υψηλές.

Για αυτό ξεκίνησαν με μικρές εκτάσεις, ώστε να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε νέες δυνατότητες, που μπορεί να δώσουν νέους δρόμους πέρα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην περιοχή. Κατανοεί, τόνισε, πως για τους μικρότερους παραγωγούς η μετάβαση είναι πιο δύσκολη και το ρίσκο σημαντικό, όμως θα πρέπει να γίνουν δοκιμές, έστω και σε μικρές εκτάσεις ώστε να ωφεληθούν όλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.