Σταθεροτητα στο κοστος αγορας και ενοικιασης κατοικιας στη Ροδοπη

Μικρές οι διακυμάνσεις κατά την περίοδο της πανδημίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης τιμών Spitogatos Property Index (SPI) ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown και την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς υποδεικνύει τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις ζητούμενων τιμών, όπως και το πώς διαμορφώνεται η αγορά της ενοικίασης και πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos.

Βάσει του δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021, στην ελληνική επικράτεια διαφαίνεται μείωση της τάξης του 0,8% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ενώ στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρείται αύξηση 3,7%.

Η Ροδόπη παρόλα αυτά μένει σχετικά σταθερή, τόσο όσο αφορά την πώληση, όσο και την ενοικίαση των κατοικιών.

Η μεταβολή του κόστους πώλησης στις αρχές του 2021 ήταν ελάχιστη, στο 0,4%, ενώ τα ενοίκια έμειναν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο.

Όσο για τους επαγγελματικούς χώρους, η τιμή πώλησης δείχνει πτώση σε σχέση με το μέγιστο που είχε επιτύχει το 2020, που ανέρχεται σε 7,7%, ενώ το κόστος ενοικίασης παραμένει σχετικά σταθερό, αυξημένο ελαφρά κατά 2,3%

Πώς κυμαίνονται οι τιμές στην επικράτεια

Επί του παρόντος, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί στα 6,8 ευρώ/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κλειδώνει στα 1.244,2 ευρώ/τ.μ. Βάσει του SPI, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο (25%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά (24%).

Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία (-18,2%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες (-10,3%).

Στην Ροδόπη η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 917 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στα 6 ευρώ/τ.μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.