Stage για 3.000 ανεργους στην Υγεια

Την απασχόληση 3.000 ανέργων σε νοσοκομεία και κέντρα Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας για διάστημα 18 μηνών προβλέπει το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage).

Συγκεκριμένα οι ασκούμενοι θα τοποθετηθούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο ΕΚΑΒ, σε φορείς Πρόνοιας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι 1.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας μέχρι 40 ετών, και οι υπόλοιποι 2.000 θα είναι διπλωματούχοι ΙΕΚ, απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β’ Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22-40 ετών.


Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η προσαρμογή των επαγγελματικών προσόντων στην εξέλιξη και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τομέα ειδίκευσης των ανέργων πτυχιούχων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προκήρυξη του Stage δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ειδικότητες, γεγονός που σημαίνει πως οι απασχολούμενοι θα καταλάβουν διοικητικές και τεχνικές θέσεις, καθώς και θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Από τους 18 μήνες που είναι η διάρκεια του προγράμματος ο ένας μήνας αφορά θεωρητική και πρακτική ενημέρωση, καθώς και εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον, και οι υπόλοιποι 17 μήνες αφορούν τοποθέτηση σε θέσεις του τομέα της ειδίκευσής τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έλεγχο του προγράμματος ορίζεται ο ΟΑΕΔ, όπου θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος θα πρέπει:

•Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

•Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να είναι Ελληνες ομογενείς που απασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα.

•Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ (Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών – Πληροφόρησης).

•Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.


Η επιλογή των άνεργων νέων από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η τοποθέτηση αυτών σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους φορείς του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα γίνει μέσω της διαδικασίας της εξατομικευμένης παρέμβασης και της συνεκτίμησης του Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Από τις 3.000 θέσεις ποσοστό τουλάχιστον 60% θα καλυφθεί από γυναίκες και μέχρι 40% από άνδρες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας, ποσοστό τουλάχιστον 67% θα καλυφθεί από ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέχρι 6 μήνες (τους τελευταίους 8 μήνες) όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες (τους τελευταίους 16 μήνες) όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας, ποσοστό έως 33% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από 6 μήνες και άνω όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Πριν από την ένταξη του ασκούμενου στο πρόγραμμα θα υπογράφεται Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΕΔ, των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ασκούμενου.

Το Συμφωνητικό Συνεργασίας θα περιλαμβάνει:

•Νομικό πλαίσιο.

•Πλήρη στοιχεία του ασκούμενου.

•Ακριβή διάρκεια της εργασιακής εμπειρίας.

•Θέση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει ο ασκούμενος.

•Ορους του προγράμματος.

•Δυνατότητα διακοπής του.

Οι θέσεις ανά Περιφέρεια Υγείας

Οι 3.000 θέσεις του νέου Stage κατανέμονται, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Υγείας, ανά ΔΥΠΕ (Περιφέρειες Υγείας) ως εξής:

•1η ΔΥΠΕ Αττικής 550 θέσεις

•2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου 550 θέσεις

•3η ΔΥΠΕ Μακεδονίας 270 θέσεις

•4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης 500 θέσεις

•5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 350 θέσεις

•6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων και Δυτ. Ελλάδας 630 θέσεις

•7η ΔΥΠΕ Κρήτης 150 θέσεις


Τυχόν ανακατανομή των θέσεων από ΔΥΠΕ σε ΔΥΠΕ θα πραγματοποιείται με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, ύστερα από αιτήματα των φορέων και η ανακατανομή των θέσεων εντός των ΔΥΠΕ, θα πραγματοποιείται με απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ύστερα από όμοια αιτήματα.

Η αμοιβή στους καταρτιζόμενους

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ασκούμενους για κάθε ημέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα:

•30 ευρώ μεικτά για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών.

•25 ευρώ μεικτά για τους διπλωματούχους ΙΕΚ, αποφοίτους Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, αποφοίτους ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β’ κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών.

Από την ημερήσια αποζημίωση θα παρακρατείται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2458/97.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δαπάνη για το Stage, ύψους 31.680.000,00 ευρώ, θα καλυφθεί από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.