Silkhouse Galopoulos: Η μοναδα που επαναφερει τη σηροτροφια στη Ροδοπη

Χειροποίητες δημιουργίες αλλά και καλλυντικά από μετάξι υψηλής ποιότητας δημιουργούνται στην Αρίσβη

Ειρήνη Γαλοπούλου «Η επιστήμη του μεταξιού δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Η μαγεία της φύσης μας προσφέρει απλόχερα το έργο της»

Να «επανεισάγει» στη Ροδόπη την παραγωγή μεταξιού, φέρνοντάς την παράλληλα στη σύγχρονη εποχή και καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες, θέλει η Silkhouse Galopoulos, η πρώτη σύγχρονη σηροτροφική μονάδα στην Ροδόπη, η οποία με έδρα την Αρίσβη φιλοδοξεί να επεκτείνει τα προϊόντα της σε όλη τη χώρα, αλλά και πέρα από τα σύνορά της.

Η μονάδα ξεκίνησε την λειτουργία της μόλις το 2020, όμως φιλοδοξεί το επόμενο διάστημα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, με την προοπτική όχι μόνο να αυξήσει την παραγωγή, αλλά να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της ένα εκθεσιακό χώρο – οικοτεχνία, καθιστώντας την επισκέψιμη και πόλο έξης για τους επισκέπτες και τα σχολεία της περιοχής.

Η μονάδα είναι μια οικογενειακή υπόθεση, με υπεύθυνο εκτροφής τον κ. Σπυρίδωνα Γαλόπουλο και υπεύθυνη marketing και Management την κ. Ειρήνη Γαλοπούλου, η οποία μίλησε στον ΠτΘ για την προσπάθεια αυτή, την πορεία της μέχρι σήμερα αλλά και τα σχέδια που έχουν για το μέλλον, ώστε η σηροτροφία να μεγαλώσει στη Ροδόπη.

Αναβίωση της Σηροτροφίας στη Ροδόπη

Η Silkhouse Galopoulos είναι μια μικρή μονάδα μεταξοπαραγωγής και βιολογικής εκτροφής μεταξοσκώληκα με έδρα την Αρίσβη με την κ. Γαλοπούλου να σημειώνει πως από παιδί ακόμη είχε έρθει σε επαφή με το μετάξι, βλέποντας τις Θρακιώτισσες γιαγιάδες της να ράβουν και να κεντούν μεταξωτά σε παλιές παραδοσιακές ραπτομηχανές.

Η ίδια προέρχεται από αγροτική οικογένεια, και η μεγάλη της αγάπη προς τον μεταξοσκώληκα, την παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της σηροτροφίας, όπως αυτή ξεκίνησε από την Κίνα και τους αυτοκράτορές της, και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, την οδήγησε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον χώρο του μεταξιού και να δημιουργήσει χειροποίητες δημιουργίες και καλλυντικά από μετάξι υψηλής ποιότητας.

Η σηροτροφία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην περιοχή μας, μιας και όπως διαπίστωσε και η ίδια σε συνέντευξή της με έναν παλιό σηροτρόφο του Σουφλίου, το 1940 με 1950 σε πολλά χωριά της Ροδόπης, μεταξύ των οποίων και στην Αρίσβη, υπήρχαν μεταξοπαραγωγοί που έκτρεφαν μεταξοσκώληκες, κυρίως την κίτρινη φυλή.

Το κίτρινο κουκούλι μεταξοσκώληκα (υπάρχουν διάφορα χρώματα και στο εξωτερικό) είναι πιο σπάνιο και πιο δύσκολο να εκτραφεί, γιατί δεν το ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής, με αυτόν να είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο έπαυσε για δεκαετίες η εκτροφή αυτή.

Η ποικιλία που χρησιμοποιεί η Silkhouse Galopoulos είναι η λευκή. Στην Ελλάδα η εκτροφή μπορεί να γίνεται μέχρι 3 φορές τον χρόνο υπό κατάλληλες συνθήκες και εγκαταστάσεις, όμως η κ. Γαλοπούλου σημείωσε πως ο παραδοσιακός τρόπος βιολογικής καλλιέργειας που εφαρμόζουν, γίνεται την περίοδο Μαίου-Ιουνίου και αρχίζει από Απρίλη, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, ενώ ο χώρος πρέπει να είναι χειρουργικά «αποστειρωμένος» και προσεγμένος για κάθε εκτροφή μεταξοσκώληκα διότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ευγενές έντομο.

Μια διαφορετική προσπάθεια για το μετάξι

Η κ. Γαλοπούλου ξεκίνησε το 2020 από ένα δωμάτιο του σπιτιού της, προσπαθώντας να αναγεννήσει την παλαιά παράδοση ως κάτι καινούριο, μεταποιώντας το μετάξι και για καλλυντική χρήση.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια γκάμα καλλυντικών προϊόντων με βασικό τους υλικό το μετάξι, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα. Ήδη προχωρούν στις πρώτες τους πιστοποιήσεις, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει στην επιστημονική έρευνα για τα προϊόντα, μιας και το μετάξι είναι πολύ δύσκολο και ελάχιστα αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Φυσικά υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα ώστε να υλοποιήσει όλες τις ιδέες της, όμως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την προσπάθεια να παράξει προϊόντα που θα είναι μοναδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, και αποκλειστικά ιδέες της.

«Η Επιστήμη της σηροτροφίας και του μεταξιού  δεν σταματά να εξελίσσεται για εμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά, γιατί θεωρεί πως ο χώρος του μεταξιού, ενός από τα ακριβότερα υλικά στον κόσμο, είναι μαγικός για αυτή, και παρόλο που έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την σηροτροφία, κάθε μέρα μαθαίνει κάτι καινούριο, και συνεχώς η αγάπη της για αυτής, και τα «μεταξοσκωλάκια» της όπως τα λέει, μεγαλώνει περισσότερο.

Για αυτό και θέλει να μεταφέρει, όσο είναι δυνατόν, αυτές τις γνώσεις και την αγάπη σε παιδιά και νέους, ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να ακολουθήσουν αυτή την παράδοση, που θα είναι κρίμα να σβήσει στην Ελλάδα.

«Είμαστε λίγοι οι σηροτρόφοι, και εμείς σαν μονάδα, ‘είμεθα μικροί αλλά ποιοτικοί’ ανέφερε, και εστιάζουν στην ποιότητα, την πρωτοπορία και την κινέζικη φιλοσοφία, όπως δείχνει και το σήμα τους, που βασίζεται στο Γινγκ Γιανγκ, την Κινεζική φιλοσοφική έννοια που περιγράφει αντίθετες αλλά αλληλένδετες δυνάμεις, με το χρυσό περίβλημα να εκφράζει την χρυσή τους ποιότητα.

Μοναδικά προϊόντα από κουκούλι και μετάξι

Όσο για τα προϊόντα τους, έχουν ήδη ξεκινήσει με δαχτυλήθρες Καθαρισμού-Απολέπισης από κουκούλι μεταξοσκώληκα, αποστειρωμένες και ελεγμένες, που λειτουργούν ως «οργανική σβήστρα».

Επίσης έχουν δημιουργήσει Μεταξένια Χειροποίητα Σαπούνια απολέπισης scrub με κουκούλι μεταξοσκώληκα για βαθύ καθαρισμό, ένα βιολογικό σαπούνι καθαρά ελληνικής παραγωγής, με πολλά οφέλη από όλα τα συστατικά τους, ιδανικό για δερματικές παθήσεις και βαθύ καθαρισμό.

Τέλος ξεκίνησαν την παραγωγή επάργυρων χειροποίητων Στέφανων γάμου, φτιαγμένα στο χέρι με μετάξι και μεταξωτά λουλούδια, τυλιγμένα και ραμμένα με παραδοσιακές γιρλάντες, κλωστή μεταξιού και μαργαριτάρι.

Η κ. Γαλοπούλου σχεδιάζει και την δημιουργία e-shop, σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα και με την ζήτηση, αλλά και τις νέες ιδέες που θα εφαρμόσει.

Άνοιγμα στο ευρύ κοινό

Όπως αναφέρθηκε, στόχος της Silkhouse Galopoulos είναι να μεταφέρουν την αγάπη τους προς το μετάξι και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα στο ευρύτερο κοινό, για την μονάδα τους, που μεγαλώνει κάθε χρόνο με την αγάπη του κόσμου σε καλλιέργεια, αλλά και προϊόντα.

Αυτό θέλουν να εφαρμόσουν με την δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου – οικοτεχνία, όπου θα γίνονται εκθέσεις, παρουσιάσεις των προϊόντων τους, αλλά και θα είναι διαμορφωμένη ώστε να την επισκέπτονται σχολεία αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον τομέα και την επιστήμη του μεταξιού και της σηροτροφίας.

Άλλωστε θεωρεί πως είναι οι πρώτοι που ασχολούνται στην Ελλάδα με την καλλυντική χρήση του μεταξιού, έχουν φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες που θα ακολουθήσουν στην πορεία.

Είναι άλλωστε ιδιαίτερα δραστήριοι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θα εμπλουτίσουν σύντομα και με συνεντεύξεις για τη σηροτροφία, αλλά και με βίντεο που θα παρουσιάζουν τον χώρο τους και τα προϊόντα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.