Σε λειτουργια η πλατφορμα του προγραμματος «Ανακυκλωνω-Αλλαζω Συσκευη» 

Έτοιμοι οι έμποροι να ανταποκριθούν στην αυξημένη λόγω προγράμματος ζήτηση επιβεβαιώνει ο Παναγιώτης Τζεβελεκίδης των “Welcome Stores Τζεβελεκίδης»

Σε λειτουργία τέθηκε χθες Τρίτη η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές και οικονομικές, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τέθηκε σε λειτουργία για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, ενώ σήμερα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει σταδιακά για όλα τα φυσικά πρόσωπα ώστε τα ελληνικά νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και κατά την παρουσίαση του προγράμματος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, με το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% – την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με τον υπουργό να επισημαίνει πως η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Η διαδικασία

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται εύκολα και γρήγορα, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς απαιτείται η καταχώρηση μόνο των κωδικών TAXISNET και ο αριθμός παροχής της κατοικίας, ενώ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος έκανε λόγο για  «τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας», γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ο κ.Παναγιώτης Τζεβελεκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας “Welcome Stores Τζεβελεκίδης”.

Σημαντική και λόγω συγκυρίας η πρωτοβουλία του προγράμματος

Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την χρονική συγκυρία ενεργοποίησης του προγράμματος, εν μέσω τρομακτικών αυξήσεων στο ρεύμα και την πράσινη ανάπτυξη στο προσκήνιο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής τόσο εγχώρια όσο και σε όλον τον κόσμο.

Όπως εξήγησε το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχορηγεί νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις, ενώ κάθε νοικοκυριό μπορεί να καταθέσει σχετική αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία όσο και για δευτερεύουσα, με την προϋπόθεση ότι η αίτηση θα κατατεθεί από διαφορετικά ενήλικά μέλη.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία έως τρεις συσκευές προς επιχορήγηση.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  •  παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Της κατάθεσης της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σύμφωνα με τον κ.Τζεβελεκίδη θα ακολουθήσει διάστημα δύο εβδομάδων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ θα υπάρξει και μια εβδομάδα για την υποβολή έγγραφων αντιρρήσεων για τις αιτήσεις που ενδέχεται να απορριφθούν.

Προσοχή στα κλιματιστικά

Ο κ.Τζεβελεκίδης εξήγησε πως οι δικαιούχοι δεν θα δουν χρήματα να πιστώνονται στον λογαριασμό τους αλλά θα λάβουν έναν μοναδικό κλειδάριθμό τον οποίο και θα μπορούν να εξαργυρώσουν στο κατάστημα που θα απευθυνθούν για την αγορά της νέας τους συσκευής. Ο έμπορος είναι υπεύθυνος για την απόσυρση της παλαιάς συσκευής, ωστόσο ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην περίπτωση των κλιματιστικών προς αντικατάσταση, η απεγκατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο εγκαταστάτη από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται τοποθετημένο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει την άρτια κατάστασή του και θα το απεγκαταστήσει σωστά ώστε να μην υπάρξει διαρροή ψυκτικού μέσου στο περιβάλλον. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης μπει στην διαδικασία απεγκατάστασης μόνος του τότε δεν θα μπορεί να κάνει χρήση της επιδότησης.

Επιλογές για κάθε «πορτοφόλι»

Οι αγορές των νέων συσκευών θα ξεκινήσουν μετά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να προβούν σε αγορές έως και τις 16 Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Τζεβελεκίδης δήλωσε την ετοιμότητα των εμπόρων να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, τονίζοντας πως «διαθέτουμε και μεγάλο απόθεμα εμπορευμάτων ενώ έχουμε προβλέψει και τις εισφορές των εμπορευμάτων για τους επόμενους μήνες ώστε να εξυπηρετηθούν το σύνολο των καταναλωτών».

Ως προς την διακύμανση των τιμών ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν επιλογές και κάθε «πορτοφόλι» και οικονομικές επιλογές, ενώ στο κατάστημά του υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ώστε ο πολίτης να μπορεί να αποπληρώσει το ποσό της δικής του συμμετοχής με δόσεις μέσω τράπεζας ή και με πιστωτική κάρτα.

Πού πάνε οι αποσυρμένες συσκευές

Το κατάστημα “Welcome Stores Τζεβελεκίδης” υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών εδώ και αρκετά χρόνια. Ερωτηθείς σε σχέση με την «τύχη» των συσκευών που αποσύρονται ο ίδιος εξήγησε πως αυτές κατευθύνονται σε πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης. Αποσυναρμολογούνται, τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας και τα διάφορα μέρη τους, εφόσον επανέρχονται στην αρχική τους μορφή επαναχρησιμοποιούνται, γεγονός που αποδεικνύεται όπως εξήγησε κλείνοντας και από την αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμων υλικών σε όλες τις βιομηχανίες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.