Σε ευθραυστη ισορροπια οι ξενοδοχοι της Θρακης

Οριακή η λειτουργία - «Σανίδα σωτηρίας» η δια ζώσης εξεταστική στα τμήματα του ΔΠΘ

Σε εύθραυστη ισορροπία κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Θράκη σε ό,τι αφορά το «αποτύπωμα» της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, την ώρα που οι ξενοδόχοι σε τουριστικές περιοχές και της Βορείου Ελλάδος εκπέμπουν SOS.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, οι ξενοδόχοι της οποίας με επιστολή τους στους βουλευτές της πόλης, κρούουν ηχηρό καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας την ώρα που όπως σημειώνουν «οι επιχειρήσεις μας – στην προσπάθειά επιβίωσής τους μέσα στον κυκεώνα και των υπολοίπων τεραστίων προβλημάτων με πρωτεύον αυτό της έκρηξης του ενεργειακού κόστους – να έχουν ήδη ξεκινήσει αλλεπάλληλες απολύσεις εργαζομένων τους».

Μάλιστα οι επαγγελματίες της συμπρωτεύουσας ζητούν την παρέμβαση των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στο κοινοβούλιο για την άμεση χορήγηση βραχυχρόνιων και μικρού κόστους μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο, από την πολιτεία, όπως έχει ήδη προχωρήσει με άλλους πληττόμενους κλάδους.

Οριακή η βιωσιμότητα

Στην Θράκη και την Ροδόπη ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσοχοΐδη, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, διατηρείται μια κατάσταση εύθραυστης όπως την χαρακτήρισε ισορροπίας, με τα ξενοδοχεία να «αντέχουν» συγκριτικά με τουριστικές περιοχές της χώρας που βλέπουν μείωση στις κρατήσεις τους που φτάνουν και το 60%, ωστόσο η βιωσιμότητά τους είναι οριακή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος λόγω των χαρακτηριστικών του κλάδου, ήτοι μικρότερες και πιο οικογενειακές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας δεν επηρεάστηκαν, πέραν των «παραδοσιακών» αλλαγών που ενδεχομένως υπήρξαν, επηρεάστηκε όμως σημαντικά ο τζίρος των επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο και σε αυτό το σημείο να «αγγίζουν» τα ποσοστά περιοχών, όπως η Θεσσαλονίκη.

Οι τελευταίες ημέρες του 2021 δεν συνεισέφεραν στην εξισορρόπηση της κατάστασης καθώς και φέτος η πόλη μας δεν υποδέχτηκε γκρουπ μαθητών που παραδοσιακά επισκέπτονται την περιοχή μετά το κλείσιμο των σχολείων, ενώ οι επισκέψεις από Κομοτηναίους που διαβιούν εκτός και επιστρέφουν για τις εορταστικές ημέρες ήταν και αυτές περιορισμένες.

«Ανάσα» η δια ζώσης εξεταστική

Το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν δεν ακυρώθηκε ωστόσο πραγματοποιήθηκε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με λιγοστούς συμμετέχοντες, εξήγησε ο ίδιος, αναφερόμενος στην επιρροή της επιβολής των νέων μέτρων, για να εξηγήσει πως αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η ζήτηση από πλευράς των φοιτητών.

Η πραγματοποίηση της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου δια ζώσης αναμένεται να δώσει ανάσα στα ξενοδοχεία της περιοχής, με τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από εργαζομένους. 

«Είμαστε μια περιοχή που δεν εξαρτόμαστε από το τουριστικό κομμάτι και επομένως ελπίζουμε ότι θα δουλέψουμε και το επόμενο διάστημα. Δεν είμαστε σαφώς στα νούμερα του 2019, ούτε καν πλησιάζουμε, ωστόσο δεν είμαστε και στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης που πραγματικά το πλήγμα για τον κλάδο είναι μεγάλο. Έχουν ξεκινήσει τα τηλέφωνα από τους φοιτητές για την δια ζώσης εξεταστική, επομένως υπάρχει κίνηση, ωστόσο αν αυτό αλλάξει τότε θα μας κοπούν τα πόδια» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «είμαστε σε σημείο ισορροπίας. Εύθραυστης μεν, ισορροπίας δε, υπό την έννοια ότι αντέχουμε καλύτερα από άλλες τουριστικές περιοχές, αλλά λειτουργούμε στο όριο».

Αυξημένα έξοδα λειτουργίας – Αλλαγή στην συμπεριφορά των πελατών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που παρατηρούνται στην λειτουργία των ξενοδοχείων, που συνοψίζονται σε αυξημένα έξοδα λειτουργίας, λόγω και των μέτρων προστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν, αλλά και στην σημαντική αλλαγή που παρατηρείται στην συμπεριφορά των πελατών. «Κάποιοι φοβούνται παραπάνω, κάποιοι δεν επηρεάζονται από τίποτα και εμείς, οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να προστατευόμαστε» σημείωσε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μια περίεργη κατάσταση που ευελπιστεί να τελειώσει σύντομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.