Σχεδον 2 εκ. ευρω επιπλεον η επιβαρυνση της ενεργειακης κρισης στο Δημο Κομοτηνης

Περιμένει επιπλέον ενίσχυση από το ΥΠΕΣ από τα 350.000 ευρώ της πρόσφατης ενίσχυσης

Δημήτρης Πολιτειάδης: «Ο Δήμος αντέχει ακόμα οικονομικά, γιατί τα προηγούμενα χρόνια προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του»

Μόλις ένα μέρος των αναγκών που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση στο Δήμο Κομοτηνής καλύπτει η πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης. Όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου,  περιμένουν επιπλέον ενίσχυση από το Υπουργείο, ενώ στο μεταξύ ο Δήμος αντέχει το επιπλέον κόστος λόγω της εξυγίανσης των οικονομικών του τα προηγούμενα χρόνια.

Το ποσό της ενίσχυσης εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με τον κ. Πολιτειάδη να τονίζει πως όταν είχε συνταχθεί ο προϋπολογισμός, το φθινόπωρο του 2021, δεν μπορούσαν να προβλέψουν το κόστος της ενεργειακής κρίσης, για αυτό και προσπαθούν να μετακινούν ποσά από όπου έχουν πλεονάσματα.

Μεγάλες οι ανάγκες για οδοφωτισμό και πετρέλαιο

Ο Δήμος Κομοτηνής για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως στον οδοφωτισμό αλλά και στα κτίρια, σημείωσε, χρειάζεται 1.300.000 επιπλέον, μια αύξηση που αγγίζει το 100%.

Επίσης πρέπει να βρει 500.000 ευρώ επιπλέον για κίνηση και θέρμανση, ποσά τα οποία, τόνισε κ. Πολιτειάδης, επίσης δεν μπορούσαν να προβλέψουν. Όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις τακτικές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, είχαν προσπαθήσει να καλύψουν αυτά τα ποσά με το όποιο πλεόνασμα που υπήρχε σε άλλους κωδικούς.

Η επιχορήγησή που ήρθε μέσω του ΥΠΕΣ ανέρχεται στις 350 χιλιάδες ευρώ περίπου, που βοηθούν κάπως, αλλά δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Η υπόσχεση που έχουν αποσπάσει οι Δήμαρχοι από το κράτος, είναι πως θα ακολουθήσει και άλλη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους, ανάλογη με αυτή που γίνεται στα νοικοκυριά.

Παρόλα αυτά «ο Δήμος αντέχει ακόμα οικονομικά, γιατί τα προηγούμενα χρόνια προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου», ανέφερε, δημιουργώντας τις βάσεις για να αντέξει και σε πιο δύσκολες στιγμές.

Βέβαια ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν επηρεάζουν μόνο άμεσα τους λογαριασμούς του Δήμου, αλλά και τα έσοδά του. Τα νοικοκυριά που πιέζονται από τα κόστη, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη (τα οποία δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις για τους λογαριασμούς) κάτι δύσκολο, γιατί ο Δήμος δεν έχει τα μέσα για να τα εισπράξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.