Σαρκα και οστα παιρνει το «Σχεδιο Δρασης για την Προωθηση των Εξαγωγων»

Χρήσιμα εργαλεία για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας δημιουργεί η κυβέρνηση

Υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, συνεδρίασε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εξωστρέφειας. Κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης σημείωσε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας γίνεται με διευρυμένη σύνθεση προκειμένου να γίνει εισήγηση στον ΠΘ για την αναβάθμιση της Επιτροπής Εξωστρέφειας σε Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ακόμη ανέφερε ότι η Επιτροπή Εξωστρέφειας έχει θετικό απολογισμό, όμως, ο φιλόδοξος στόχος της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025) απαιτεί ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της επιτροπής, πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες, βελτίωση του συντονισμού των Φορέων, θεσμοθέτηση συμβουλευτικού οργάνου της επιχειρηματικής κοινότητας. 

Ο κ. Δραγασάκης στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο «Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών», το οποίο εγκρίθηκε στη 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας, και είναι σε φάση υλοποίησης σε όλους τους άξονες που περιλαμβάνει.

Ενδεικτικά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημέρωσε πως για τη Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος και δικτυακής πύλης εξωστρέφειας (αναβάθμιση Agora) υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece.

Υπενθυμίζεται ότι η Πύλη θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στον υπάρχοντα και δυνητικό εξαγωγέα με τρόπο διαδραστικό και με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων, για θέματα όπως εξαγωγικές διαδικασίες, προετοιμασία συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές κ.λπ., εκπαιδευτικό υλικό κ.λπ. και θα παρέχει πληροφορίες για κάθε πτυχή που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εξαγωγικής πολιτικής. Η δημιουργία κοινής διαδικτυακής Πύλης αποτελεί από μόνη της καλή πρακτική.

Ο σχεδιασμός του έργου εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος τεχνικής βοήθειας που υλοποιήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας GiZ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Structural Reforms Support Service – SRSS). Άμεσα θα τεθούν σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, ενώ η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού υπολογίζεται να συμβεί το Μάιο 2019. Ανάλογα και με την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών, εκτιμάται ότι η υπογραφή σύμβασης και η έναρξη υλοποίησης του έργου θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο 2019, ενώ η ολοκλήρωση του στα μέσα του 2021.

Παράλληλα είναι σε πορεία υλοποίησης η αναβάθμιση των υπηρεσιών Helpdesk που προσφέρονται στους Έλληνες εξαγωγείς από τον «Enterprise Greece», η Εκπόνηση οδηγών επιχειρηματικότητας από το ΥΠΕΞ, η αναβάθμιση της λειτουργίας των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό από το ΥΠΕΞ, το σύστημα βελτίωσης του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και αποτίμησης δράσεων εξωστρέφειας, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των επιχειρήσεων για δυνατότητες χρηματοδότησης των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2018 όπου συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 33,42 δισ. Ευρώ (αύξηση 15,7% σε σχέση με το 2017) ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών είναι 22,15 δισ. ευρώ, (αύξηση 10,7% σε σχέση με το 2017). Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «τα αποτελέσματα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν. Γεωπολιτικές εξελίξεις, BREXIT, εμπορικοί πόλεμοι (πχ Κίνα ΗΠΑ) δημιουργούν νέες απαιτήσεις».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για κατάρτιση ενός κατ’ ελάχιστο πενταετούς προγράμματος Εξαγωγικής Στρατηγικής και τόνισε πως «όλες τις δράσεις, προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν θεσπιστεί για την ενίσχυση των εξαγωγών και των εξαγωγέων και έχουν συλλεχτεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης θα πρέπει να εκλαϊκευτούν και να βρεθούν διαδικασίες ενημέρωσης των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν από αυτά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.