«Σαφαρι» στη Ροδοπη κλιμακιου της ΑΔΕΔΥ

Στη Ροδόπη βρέθηκαν από χθες το πρωί, πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς της περιοχής μας, ο γενικός γραμματέας και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κ.κ. Ερμής Κασσές και Γιάννης Πάιδας. Η επίσκεψη του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ έγινε στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας, που έχει προκηρυχτεί για την προσεχή Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου.

Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, μαζί με συναδέλφους του από το νομαρχιακό τμήμα της Ροδόπης, εκτός από συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, είχαν στο πρόγραμμά τους και επισκέψεις στο δημαρχείο Κομοτηνής, στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης, καθώς επίσης στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Στόχος των τελευταίων αυτών επισκέψεων ήταν να συζητήσουν με τους αυτοδιοικητικούς και με τη διοίκηση των πανεπιστημίων για το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών, αυτό του προγράμματος διαθεσιμοτήτων που υλοποιεί η κυβέρνηση, και να ζητήσουν την συνδρομή και την υποστήριξή τους.

Γιάννης Πάιδας «Οι διοικήσεις φορέων να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους»

«Ζητάμε να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους όσον αφορά τις εκθέσεις που καταθέτουν στα αρμόδια υπουργεία», εξήγησε στον «ΠτΘ» ο κ. Πάιδας, παροτρύνοντας τις διοικήσεις των φορέων, που αποτελούν «δεξαμενές» διαθεσιμοτήτων, να δηλώνουν στα Υπουργεία τις απαραίτητες ανάγκες τους σε προσωπικό. «Αν γίνουν και απολύσεις οι περισσότεροι δήμοι της χώρας πρέπει να κλείσουν», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι εργαζόμενοι, που είναι τώρα υπό διαθεσιμότητα, αλλά χρειάζονται περαιτέρω προσλήψεις για άμεσες ανάγκες, όπως μας λένε και οι ίδιοι οι δήμαρχοι».

«Φοβόμαστε ότι οι απολύσεις από τους «διαθέσιμους» θα αγγίξουν το 15%»

Επικεντρώνοντας στο κυρίαρχο αυτό ζήτημα για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ο κ. Πάιδας εξέφρασε την ανησυχία ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας «μπορεί να αποτελέσει άμεση πηγή απολύσεων, αφού ενώ τρέχει αυτός ο χρόνος του 8μήνου, περνάνε οι εβδομάδες και οι μήνες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο απτό αποτέλεσμα». «Σε απάντηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσδιόρισε στο 4-5% το ποσοστό αυτών που τελικά θα απολυθούν», πρόσθεσε, «εμείς από στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι τώρα, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι θα αγγίζει το 15%».


«Με λύσεις τύπου «ασπιρίνης προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες
και στους ΟΤΑ»

Βέβαια, την ίδια ώρα, που δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με την απειλή της απόλυσης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και άλλες προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ με μισθούς 400 ευρώ όλο και αυξάνονται. Ο κ. Πάιδας έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τους μόνιμους υπάλληλους του δημοσίου, που έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με εργαζόμενους που θα υπόκεινται σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, με πολύ χαμηλή μισθοδοσία. «Με λύσεις τύπου «ασπιρίνης», σχολίασε, «προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και στους ΟΤΑ». «Οι πρόσκαιρες λύσεις δίμηνων, τρίμηνων και πεντάμηνων συμβάσεων εργασίας, με εργασιακές σχέσεις ελαστικές και πολύ χαμηλή μισθοδοσία», συνέχισε, «είναι πράγματα με τα οποία προσπαθούν να ξεγελάσουν και τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη που έχουν για εργασία, ειδικά οι νέοι».

«Δημιουργούν κοινωνικούς αυτοματισμούς, ακόμα και μέσα στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων»

Επιπλέον, ο κ. Πάιδας σχολίασε καυστικά την τακτική δημιουργίας κοινωνικών αυτοματισμών από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να φέρνουν τη μία κοινωνική τάξη απέναντι στην άλλη. «Αυτό δε γίνεται μόνο με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα», παρατήρησε, «αλλά και μέσα στις τάξεις των ίδιων των δημόσιων υπαλλήλων. Με λίγο διαφορετικά μισθολόγια, με λίγο διαφορετικά επιδόματα, προσπαθούν να στρέψουν διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων εναντίον των άλλων».

«Καταστροφική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία»

Ένα δεύτερο ζήτημα, στο οποίο δίνει βαρύτητα στην παρούσα φάση η ΑΔΕΔΥ είναι αυτό της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, που βρίσκονται στο «κόκκινο». «Από τα «γεμάτα» ταμεία που αφήσαμε πριν από 10-12 χρόνια», σημείωσε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα μέσα, λόγω της καταστροφικής πολιτικής που άσκησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και με την υπόθεση των ομολόγων του χρηματιστηρίου και με το τελευταίο το «κούρεμα» του PSI». «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «καταθέσεις και αποταμιεύσεις δεκαετιών να έχουν πάει χαμένες. Το ίδιο ισχύει και με το θέμα του ταμείου Πρόνοιας, όπου το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί ήδη κατά 50% και προβλέπεται σε δύο μήνες περαιτέρω «κούρεμα» της τάξεως του 20%. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι ένας δημόσιος υπάλληλος με 35 χρόνια υπηρεσίας, ενώ είχε καταθέσει πάνω από 25.000 ευρώ σε αυτήν την 35ετία, χωρίς μέσα σε αυτά να περιλαμβάνονται οι τόκοι και οι ανατοκισμοί, φτάνει στο σημείο να παίρνει τώρα ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ ή από του χρόνου να πέσει και κάτω από τις 10.000 ευρώ».

«Προετοιμάσαμε πολύ καλά την απεργία, προσπαθούμε να ανοιχτούμε και στην κοινωνία»

Ο κ. Πάιδας δήλωσε την αισιοδοξία του για την επιτυχία, που θα έχει η απεργία της 6ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι προετοιμάστηκε πάρα πολύ καλά και ότι θα υποστηριχτεί και από τη ΓΣΕΕ. Δεν έκρυψε βέβαια τον προβληματισμό του για τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι αγώνες των εργαζομένων να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Αν εξαιρέσουμε ορισμένες 24ωρες απεργίες, στις οποίες υπήρχε μεγάλη συμμετοχή», παρατήρησε, «από εκεί και πέρα όταν μιλάμε για 48ωρες ή 5ημερες είναι φυσικό και επόμενο, βάσει και της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν όλοι εργαζόμενοι και οι οικογένειες των δημόσιων υπαλλήλων, να μην υπάρχει η αναμενόμενη δυναμική». «Όμως εμείς προσπαθούμε να ανοιχτούμε και στην κοινωνία», συνέχισε, «που όλα τα χρόνια έχει δεχτεί έναν ανελέητο βομβαρδισμό από τους κυβερνώντες και από τα ΜΜΕ πως για όλα φταίει το δημόσιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλα όμως τα στοιχεία, τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά, δείχνουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας είναι κάτω από το 17%, το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ενώ τα διάφορα υπουργεία δηλώνουν εργαζομένους που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν, από την πίσω πόρτα ζητάνε διπλάσιους ή τριπλάσιους, γιατί είναι υποστελεχωμένα. Δηλαδή, στην εκπαίδευση υπάρχουν ελλείψεις, ενώ στα νοσοκομεία ακόμα μεγαλύτερες. Ακόμα και στους ενστόλους σου λένε ότι το ποσοστό στελέχωσης είναι κάτω από 50%. Στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, στις εφορίες και στα τελωνεία, υπάρχουν επίσης τεράστιες ελλείψεις, όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία». «Άρα πού είναι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, που περισσεύουν και πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν;», αναρωτήθηκε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.