Προκαταβολη 50% για ζημιες σε φυτικα μεσα παραγωγης απο τις πυρκαγιες σε Ροδοπη και Εβρο

Θα δοθούν 394.109 ευρώ στην ΠΕ Ροδόπης και 7.383.468 ευρώ στην ΠΕ Έβρου

Συνολικά 394.109 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης θα δοθούν ως προκαταβολή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ με την οποία παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

Συνολικά, πρόκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών, να καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ 15,67 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.100 δικαιούχους, των οποίων το φυτικό κεφάλαιο υπέστη ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

394.109 ευρώ θα δοθούν προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ενώ 7.383.468 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, μεταξύ άλλων.

Η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί το ανώτατο σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ειδικά για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες η προκαταβολή ανέρχεται στο ήμισυ της προκαταβολής των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Επισημαίνεται πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξατομικευμένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις εν λόγω αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα προσδιοριστούν τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα οποία και θα δρομολογηθούν μετά την αποκατάσταση, όπως θα προβλέπεται με επόμενη ΚΥΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.