Που μπορει να βρει μια γυναικα χρηματοδοτηση για να ιδρυσει τη δικη της επιχειρηση

Τα μυστικά της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν πλέον ουσιαστική δράση στους περισσότερους τομείς. Από το δημιουργείν στο πράττειν και τα τελευταία χρόνια, στο «επιχειρείν». Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι της επαγγελματικής εξέλιξής τους, καθώς αποφασίσουν να τεθούν οι ίδιες επικεφαλής στις δικές τους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) που στηρίζονται στα προγράμματα «Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας», οι γυναίκες που αποφασίζουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση συνεχώς αυξάνονται και παρουσιάζονται πιο κατασταλαγμένες σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό τους σχέδιο, αλλά και πιο τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σε σύγκριση με τον Α΄ Κύκλο του προγράμματος, «οι γυναίκες ολοένα και βελτιώνονται, καθώς σε κάθε Κύκλο έχουν καλύτερες προτάσεις και εγκρίνονται περισσότερα επιχειρηματικά τους σχέδια. Έχουν επεξεργαστεί καλύτερα την επιχειρηματική τους ιδέα και έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ, Δημήτρης Καραχάλιος, και συμπληρώνει: «Στον Α΄ Κύκλο υποβλήθηκαν 945 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 276. Στον Β΄ Κύκλο, ενώ κατατέθηκαν λιγότερες προτάσεις, εγκρίθηκαν πάλι 276. Στον Γ΄ και τελευταίο προκαθορισμένο Κύκλο, οι προτάσεις που δεχθήκαμε ήταν πάλι 792, αλλά εγκρίθηκαν 567».

Πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Έως τις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί και ο Δ΄ Κύκλος του προγράμματος «Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας», που αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους.

«Αρχή εφαρμογής του προγράμματος είναι το υπουργείο Ανάπτυξης – γενική γραμματεία Βιομηχανίας, διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων που ακολουθεί και εποπτεύει τον τρόπο υλοποίησή του. «Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε), ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της παρακολούθησης υλοποίηση του προγράμματος.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΕΟΜΜΕΧ επιχορηγεί τις επιχειρήσεις με το 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα ενισχύει δραστηριότηες που ανήκουν στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ειδικότερα, επιχορηγεί τις εξής επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Περιγραφή επιχειρηματικής δραστηριότητας

-Μεταποίηση

-Λιανικό εμπόριο χειροτεχνικών προϊόντων, πιστοποιημένων με κατοχυρωμένο σήμα Χειροτεχνίας.

-Πλυντήρια αυτοκινήτων

-Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί – Παιδότοποι

-Τροφοδοσία με τρόφιμα (Catering)

-Ταξιδιωτικά πρακτορεία

-Ταχυμεταφορές

-Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού

-Διαφήμιση

-Φωτογραφικές δραστηριότητες

-Οργάνωση περιοδικών εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων (δεν επιχορηγούνται οι δαπάνες διαμόρφωσης των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων).

-Ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές

-Στούντιο επεξεργασίας ήχου & εικόνας – Ηχογραφήσεις

-Δημιουργία και Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (δεν συμπεριλαμβάνονται τα Γυμναστήρια).

-Πλυντήρια – Στεγνοκαθαριστήρια κλωστ/κών και γούνινων προϊόντων.

-Υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπικών και φωτοαντιγράφων

-Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων

-Επιχειρήσεις διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (δεν περιλαμβάνονται επιχειρήσεις χωματουργικών εργασιών, περιφράξεις, φυτώρια και γενικά διαμόρφωση οικοδομικών χώρων, όπως δημιουργία σκέπαστρων, επιχρίσματα τοίχων κλπ.

Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται στη μεταποίηση, αναλυτικά είναι: 1)Βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δηλαδή Παρασκευή παγωτών, αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή φρυγανίων και μπισκότων, παραγωγή διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγής κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών, παραγωγή μακαρονιών, λαζανίων, παραγωγή υποκατάστατων καφέ, παραγωγή συμπυκνωμάτων και εκχυλισμάτων καφέ και τσαγιού, παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων (κέτσαπ, σάλτσες, μουστάρδα, μαγιονέζα), παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών (διαιτητικές τροφές, παιδικές τροφές), παραγωγή σουπών, ζωμών και σαλατών και παραγωγή αλκοολούχων ποτών (των αποσταγμάτων, ηδύποτων και ετέρων οινοπνευματωδών ποτών, συνθέτων αλκοολούχων παρασκευασμάτων – καλουμένων συμπεπυκνωμένων εκχυλισμάτων – δια την Παρασκευή ποτών), ζυθοποιία, παραγωγή μεταλλικών νερών και αναψυκτικών (εξαιρείται η παραγωγή χυμών από φρούτα και λαχανικά), 2)Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, πλην της νηματοποίησης λιναρίου και κάνναβης, 3) Κατασκευή ειδών ένδυσης. Κατεργασία και βαφή γουναρικών, 4)Κατεργασία και δέψη δέρματος. Κατασκευή ειδών ταξιδίου (αποσκευών), τσαντών, ειδών σελοποιίας, ειδών σαγματοποιίας και υποδημάτων, 5)Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από τα έπιπλα. Κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, 6)Παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, 7)Εκδόσεις εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου και εικόνας και μέσων πληροφορικής, 8)Παραγωγή οπτάνθρακα (κωκ), προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων. 9)Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10) Κατασκευή προϊόντων από ελαστική (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 11) Κατασκευή εξοπλισμού και συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών 18) Κατασκευή ιατρικών οργάνων, οργάνων ακρίβειας και οπτικών οργάνων, κατασκευή ρολογιών κάθε είδους, 19) Κατασκευή αυτοκινήτων, κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, 20) Κατασκευή επίπλων, λοιπές βιομηχανίες μη κατατασσόμενες αλλού, 22) Ανακύκλωση.

Στα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1949 μέχρι και το 1982 και είναι άνεργες, μισθωτές ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, δεν πρέπει να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για ένα χρόνο, έως την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

Υποβολή προτάσεων

Οι γυναίκες που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση μέσω του ΕΟΜΜΕΧ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να περιέχει όλα τα δικαιολογητικά, μία φορά σε πρωτότυπη μορφή και θα συνοδεύεται από την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το έντυπο υποβολής της πρότασης (επιχειρηματικό σχέδιο), δισκέτα με τα συμπληρωματικά έντυπα (αίτηση, επιχ. Σχέδιο) και τα εξής δικαιολογητικά:

1.Για κάθε φυσικό πρόσωπο:

-Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και αντίστοιχο εκκαθαριστικό.

-Αναλυτικά Στοιχεία Φορολογίας Εισοδήματος (Ε3) εφόσον υπάρχουν, ή αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, επικυρωμένη από την αρμόδια ΔΟΥ, ότι το φυσικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

2.Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης της ίδιας συμμετοχής (αντίγραφο τραπεζικών λογαριασμών, βεβαίωση τράπεζας για χρεόγραφα, ομόλογα, τίτλοι Δημοσίου κλπ., της ίδιας ή συγγενών της πρώτου βαθμού συγγένειας μαζί με δήλωση πρόθεσης διάθεσης του ποσού για κάλυψη της ίδιας συμμετοχής κλπ.).

3.Φωτοαντίγραφο και των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας κάθε συμμετέχοντος δικαιούχου (φυσικό πρόσωπο)επικυρωμένο από Αστυνομική Αρχή ή άλλη αρμόδια Δημόσια αρχή.

4.Προσφορές – προτιμολόγια – τιμοκατάλογοι και φυλλάδια τεχνικών χαρακτηριστικών και λοιπών στοιχείων του μηχανολογικού εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων, επαγγελματικών μεταφορικών ιδιοκατασκευών, ή περιπτώσεων μη ύπαρξης τυποποιημένων φυλλαδίων, θα υποβάλλονται αναλυτικοί προϋπολογισμοί του κόστους κατασκευής. Σε περίπτωση πάσης φύσεως κτιριακών εργασιών, είναι απαραίτητη η υποβολή αναλυτικού προϋπολογισμού.

5.Βεβαιώσεις για τα προσόντα των υποψηφίων επιχειρηματιών (ένσημα ασφαλιστικού φορέα, πτυχία, φορολογικές δηλώσεις οικογενειακής επιχείρησης Ε1/Ε3 δυο τελευταίων ετών).

Αξιολόγηση προτάσεων

«Βασικό κριτήριο αξιολόγησης μιας πρότασης είναι η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου. Αν αυτό επιβεβαιώνονται από την αξιολόγηση, τότε ελέγχονται τα άλλα κριτήρια της αξιολόγησης, όπως οι γνώσεις των υποψηφίων που σχετίζονται με το αντικείμενο της επένδυσης (εκπαίδευση, κατάρτιση, επιμόρφωση) η προηγούμενη εμπειρία και ειδικότερα η εργασιακή εμπειρία, η πληρότητα και σκοπιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν σε συνδυασμό με τη ρεαλιστικότητα του στόχου αυτού», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.