Πως θα γινει η αναδιαρθρωση των δανειων της ΕΒΖ

Διευκρινήσεις από την εταιρία μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διευκρινίσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση της εταιρείας και τη διευθέτηση της υφιστάμενης δανειακής οφειλής ποσού 149,5 εκατ. έδωσε η ΕΒΖ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο για τη δανειακή αναδιάρθρωση της βιομηχανίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή περιόδου χάριτος δύο ετών για πληρωμές δόσεων και ενός έτους για τόκους, ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις διάρκειας δέκα ετών και τέλος σημαντικό ποσοστό διαγραφής οφειλόμενου κεφαλαίου. Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή νέας χρηματοδότησης συνολικού ποσού 12 εκατ. ευρώ.
 
Από την πλευρά της, η ΕΒΖ ΑΕ θα εισφέρει στη σύμβαση μέρος της ακίνητης περιουσίας της, η οποία σήμερα όπως λέει η διοίκηση, «όχι μόνο δεν αποφέρει πρόσοδο για την εταιρεία, αλλά επιβαρύνει κάθε χρόνο τα αποτελέσματά της λόγω φόρων και διαφορών στη λογιστική αποτίμηση». Μεταξύ των προς πώληση ακινήτων της εταιρίας, φέρεται να είναι και το εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ ειδικά από την πώληση των σερβικών θυγατρικών η εταιρεία προσδοκά στην άντληση άμεσης ρευστότητας. Σύμφωνα με την ΕΒΖ, η διαδικασία μεταβίβασης της ως άνω περιουσίας θα λάβει χώρα με απόλυτα διαφανή τρόπο και μέσω διεθνών διαγωνισμών.
 
Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων, με τίτλο «Σχήμα Δανειακής Αναδιάρθρωσης« που καταρτίστηκε στις 31.3.2016 έγινε δεκτό κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων από το διοικητικό συμβούλιο στις 20.7.2016, ενώ θα υποβληθεί και σε προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί εντός των νομίμων προθεσμιών.
 
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο, η εκπόνηση του οποίου ανατέθηκε σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο, περιέχει κάθετες τομές στις διαδικασίες της τευτλοκαλλιέργειας, της παραγωγής, νέα πολιτική πωλήσεων, καθώς και προσθήκη δραστηριοτήτων και συνεργειών στον σκοπό της εταιρείας. Επιπλέον αποτυπώνεται και το αποτέλεσμα δέσμης μέτρων εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας. Μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, εκτιμάται πως το αργότερο εντός της προσεχούς τριετίας η εταιρεία θα οδηγηθεί σε λειτουργική κερδοφορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.