Περισσοτερα των 600 εκατ. ευρω στην ΠΑΜ-Θ απο το νεο ΕΣΠΑ

Απολογισμός του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΕΣΠΑ 2021-2027 από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη

Κρίσιμη η αναπροσαρμογή του τραπεζικού συστήματος για την εξασφάλιση της ρευστότητας της ιδίας συμμετοχής από πλευράς των επιχειρήσεων

26,2 δις ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα μας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του «ταμείου» της χώρας μέσω χρηματοτοδοτικών εργαλείων, όπως το «Σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0» στα 80 δις ευρώ, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δις το οποίο έρχεται να συμπληρώσει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».

Για το περιεχόμενο του συνεδρίου αλλά και τον τρόπο διανομής των πόρων αυτών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε μια παρουσίαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον πρωθυπουργό αλλά και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτη Σχοινά, για την περίοδο που ακολουθεί, με σημαντικότερο εξ αυτών το συνολικό ποσό το οποίο ανέρχεται στα 26,2 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό το 1/3 των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν προς τις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να διεκδικεί περισσότερα των 600 εκατ. ευρώ, ποσά αμφότερα επαυξημένα σημαντικά όπως τόνισε. Ένα μεγάλο ποσό όπως εξήγησε «είναι το Ανταγωνιστικότητα που αφορά την επιχειρηματικότητα, ενώ αντίστοιχα ακολουθούν οι μεταφορές, η αγροτική οικονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και ο τομέας της καινοτομίας και έρευνας» ξεκαθαρίζοντας πως «το ΕΣΠΑ πιάνει στην ουσία όλους τους τομείς της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε πάρα πολλούς τομείς να μπορέσουν να αναπτυχθούν».

Οι δράσεις και οι στόχοι του προγράμματος

Οι δράσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν αφορούν σύμφωνα με τον κ.Γραβάνη στην στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογική προσαρμογή, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, η νεοφυής επιχειρηματικότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ανάπτυξη καινοτομιών, οι υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, ενώ σημαντική μέριμνα αναμένεται να δοθεί στην ενθάρρυνση clusters ή και συνεργασιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεγάλος επίσης στόχος του νέου προγράμματος οι περιβαλλοντικές υποδομές και η πράσινη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, καθώς όπως επεσήμανε «το τελευταίο διάστημα, και λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιο θέμα όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους, λόγω των πολύ αυξημένων εξόδων σε ηλεκτρική ενέργεια, σε καύσιμα, οπότε η πράσινη ανάπτυξη των επιχειρήσεων  θα συμβάλλει φυσικά στον στόχο του μικρότερου και καλύτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνεπάγεται και σε λιγότερα έξοδα για τις ίδιες της επιχειρήσεις».

Τον προσεχή Σεπτέμβρη οι πρώτες προσκλήσεις

Ερωτηθείς ως προς τα χρονοδιαγράμματα ο κ.Γραβάνης εξέφρασε την άποψη ότι άμεσα, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι στη νέα προγραμματική περίοδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας.

Εν αντιθέσει με την επίτευξη της μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως επισήμανε ο ίδιος παραμένει ζητούμενo η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας από πλευράς των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων του προγράμματος, ζητούμενο που αφορά επιχειρήσεις όλης της χώρας.

Να αναπροσαρμοστεί το τραπεζικό σύστημα για την εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

«Αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και στις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «οι τράπεζες στην ουσία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και επίπεδο τακτικής, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να καλύψουν τα ποσά της ιδίας συμμετοχής και επομένως να ολοκληρώσουν στην ουσία το επενδυτικό τους σχέδιο».

Ο κ.Γραβάνης έκανε λόγο για μία «χρυσή ευκαιρία για την αλλαγή της αναπτυξιακής όψης της χώρας» τονίζοντας επίσης ότι μέσω των παρατάσεων που ορθώς έχουν δοθεί για το προηγούμενο ΕΣΠΑ, για κάποιο χρονικό διάστημα το παλαιό και το νέο ΕΣΠΑ θα «τρέχουν» παράλληλα δίχως αυτό να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο στην ένταξη όσο και στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Ως προς τις βασικές διεκδικήσεις του ΕΒΕΡ ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γραβάνης, εξήγησε πως επιμένουν στην καθετοποίηση των κριτηρίων σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό νόμο και την «διαφορά» μεταξύ Έβρου και Ροδόπης, Ξάνθης, καθώς και στην θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, που να «αντιμετωπίζουν» ζητήματα όπως το υψηλό μεταφορικό κόστος, τον ανταγωνισμό με τις γειτνιάζουσες χώρες οι οποίες έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φθηνό εργατικό δυναμικό κ.ο.κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.