Παραδοσιακο Καφενειο «Μασαλι»… με τη σφραγιδα της εντοπιοτητας

Όταν με ενημέρωσαν σχετικά, οφείλω να ομολογήσω ότι χάρηκα ιδιαιτέρως για την απόφασή τους γιατί γνωρίζοντάς τους όλους, άλλον καλύτερα άλλον όχι τόσο, και γνωρίζοντας το γούστο και την ποιότητα του καθένα, ήμουν σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που όντως έλειπε από την Κομοτηνή. Ο λόγος για το «Μασάλι» το νέο παραδοσιακό καφενείο της πόλης μας και τους τέσσερις νέους ανθρώπους, τον Κώστα, τον Δημήτρη, τον Άλεξ και τον Σγουρή, που ένωσαν το μεράκι τους, και τα προαναφερθέντα, κάνοντας ένα όνειρό τους πραγματικότητα.
 
Λίγους μήνες λοιπόν μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής τους, το «Μασάλι» άνοιξε τις πόρτες του, στην οδό Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου 39 επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μου αλλά και πολλών άλλων φίλων και γνωστών των τεσσάρων μετόχων του, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και ποιότητας των όσων παρέχει. Το όνομα επιλέχθηκε ως μία άκρως «Κομοτηναίικη» έκφραση ενώ το λογότυπο του μαγαζιού αποτελείται από έναν καρπό από Μουσμουλιά ή αλλιώς Δεσπολιά, το οποίο και εμπνεύστηκαν από το δέντρο που κοσμεί τον κήπο του καταστήματος.
 
Το «Μασάλι» χτίστηκε όλο δια χειρός Κώστα, Γιώργου και Δημήτρη Κανακίδη, αλλά όπως οι ίδιοι λένε και χάριν στην αμέριστη συμπαράσταση φίλων, ενώ την «εποπτεία» της διακόσμησης είχε ο κ. Νίκος Γυλός.
 
Στο κατασκευαστικό κομμάτι επιλέχθηκαν υλικά σύμφωνα με το όνομα και την ταυτότητα του μαγαζιού, ενός δηλαδή παραδοσιακού καφενείου, με το ξύλο να επικρατεί σχεδόν παντού, ενώ η λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει τους θαμώνες είναι σίγουρα τα τσιμεντοπλακάκια, που στολίζουν τον χώρο του μπαρ και τα οποία προέρχονται από παλιά αρχοντικά της Αθήνας.
 
Σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση, τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα τα περίτεχνα φωτιστικά που σε ταξιδεύουν στην δεκαετία του ’60, η χειρουργική λάμπα αλλά και ο πάγκος μαραγκού, αυθεντικά «απομεινάρια» της δεκαετίας του ’50 και του ’60 αντίστοιχα, οι ραπτικές μηχανές αλλά και οι καδραρισμένες παλιές διαφημίσεις τοποθετημένες στο «υψηλότερο» σημείο του μαγαζιού.
 
Η όλη λειτουργία του μαγαζιού βασίζεται πάνω στη λογική της προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων, γι’ αυτό στο «Μασάλι» θα βρείτε τα βιολογικά βότανα της εταιρείας «Δρόγη», τα γλυκά του κουταλιού “Cleopatra’s Alchemies”, τραχανά, κους- κους και άλλα προϊόντα της ετικέτας «Μπαχ~τσε». Σε όλα τα «Μεζεκλίκια», τις σαλάτες και τα φαγητά που προσφέρουν χρησιμοποιούν λάδι από τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας και γενικά μόνον ελληνικά προϊόντα.
 
Προσωπικά ξεχωρίζω το παραδοσιακό πρωϊνό που προσφέρεται, παρέχοντας και την επιλογή του τραχανά και της σούπα – ρόφημα της ημέρας που σερβίρεται με μία φέτα ψωμί «του Παππού», ενώ ταξιδεύω πίσω στον χρόνο κάθε φορά που επιλέγω το υποβρύχιο από τον κατάλογο των γλυκών.
 
Το βράδυ το «Μασάλι» έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα, τόσο σε ό,τι αφορά το κομμάτι των προαναφερθέντων φαγώσιμων, αφού υπάρχουν γεύσεις, παραδοσιακές που μέχρι τώρα γευόμουν μόνο στο οικογενειακό τραπέζι, ενώ ως γνήσια Θρακιώτισσα εκτιμώ ιδιαιτέρως τη μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρο, ούζο και κρασί τοπικών παραγωγών αλλά και όλες τις υπόλοιπες «κλασικές» επιλογές σε οινοπνευματούχα και μη.
 
Κλείνοντας, προσφάτως ενημερώθηκα ότι οσονούπω το «Μασάλι» ξεκινάει και τις live μουσικές του βραδιές, κάτι που περίμενα εναγωνίως καθότι τα μουσικά μας ακούσματα ταιριάζουν ιδιαίτερα.

Το «Μασάλι» μετρά λίγες μόλις ημέρες ζωής, αλλά έχει καταφέρει ήδη να αποτελεί θέμα για «μασάλι» στην πόλη.

Καλές δουλειές!

 

Φωτογραφίες: DJ – Lagos gamos – vaftisi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.