Οι ψυκτικοι ολης της Ελλαδας συναντωνται στην Κομοτηνη

Περισσότεροι από 150 σύνεδροι αναμένονται στο 21ο Συνέδριο Ψυκτικών Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση του Σωματείου Ψυκτικών Θράκης

Απολογισμός 20ετίας, βραβεύσεις ιδρυτικών στελεχών αλλά και συζήτηση επί των ανοιχτών για τον κλάδο ζητημάτων στην ατζέντα της διοργάνωσης σύμφωνα με τον Παντελή Χαβιαρά

Περισσότεροι των 150 συνέδρων αναμένεται να βρεθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου Ψυκτικών Ελλάδος, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή και μάλιστα με συγκυρία επετειακή για την Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδας που γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 16 Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Ψυκτικών Θράκης, που ως «οικοδεσπότης» αναμένεται να υποδεχτεί επαγγελματίες ψυκτικούς μέλη του από όλη την Ελλάδα, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην καθιέρωση του συνεδριακού τουρισμού στην Κομοτηνή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής.

Η επιλογή της Κομοτηνής όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Σωματείου Θράκης κ. Παντελής Χαβιαράς υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Ομοσπονδίας και αναμενόταν να λάβει χώρα στις αρχές του 2021, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρησή της. Το προσεχές όμως Σάββατο, περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι του κλάδου από όλοι την Ελλάδα και αντιπρόσωποι σωματείων θα δώσουν το παρών, ώστε να συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα του κλάδου, τα επόμενα βήματά τους αλλά και να αναπολήσουν στιγμές των τελευταίων 20 ετών λειτουργίας της Ομοσπονδίας αλλά και της λειτουργίας του κλάδου των ψυκτικών από το 1959 και έπειτα. Όπως εξήγησε ο κ. Χαβιαράς στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν και κάποιες βραβεύσεις, πρωτεργατών της Ομοσπονδίας και όχι μόνο, ενώ θα γίνει και μία ιστορική ανασκόπηση των παράλληλων της λειτουργίας της δράσεων όπως για παράδειγμα η παρουσίαση του ιστορικού για τον κλάδο περιοδικού «Ψυκτικός».

Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με έξι χρόνια καθυστέρηση

Από την διοργάνωση δεν θα λείψουν και οι ανακοινώσεις καθώς όπως εξήγησε ο κ. Χαβιαράς ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν αφορά και στην έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης με τον οποίο η χώρα μας αναμένεται να εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 517 ως προς τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις που θα πρέπει κανείς να διαθέτει ώστε να εξασκεί το επάγγελμα του ψυκτικού. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κανονισμός αυτός εκδόθηκε από την Ε.Ε. ήδη από το 2015 με την Ελλάδα να έχει ήδη αργήσει νομοθετικά, όπως ισχύει άλλωστε και σχεδόν σε κάθε τεχνικό κλάδο. «Έφτασε το κράτος μετά από έξι χρόνια να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να πει ότι αυτό ισχύει στην Ευρώπη και εφόσον η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να εναρμονιστεί σε αυτό» ανέφερε ο ίδιος για να εξηγήσει πως σε απλά λόγια αυτό που εμπεριέχει ο κανονισμός και πλέον ικανοποιείται είναι η πιστοποίηση των τεχνιτών.

Δυνατό το φετινό Καλοκαίρι όχι όμως ικανό να ισοσκελίσει τις απώλειες των δύο τελευταίων ετών

Ερωτηθείς σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου και τον βαθμό τον οποίο επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού ο πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά, της οποίας ωστόσο ακολούθησε ένα πολύ δυνατό Καλοκαίρι.

«Το περσινό Καλοκαίρι ήταν στην ουσία του ενός μήνα. Το 2020 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για εμάς, ωστόσο το φετινό Καλοκαίρι ήταν πολύ δυνατό για τους ψυκτικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι με ένα Καλοκαίρι μπορείς να βγάλεις τα “σπασμένα” δύο ετών» εξήγησε  για να επισημάνει πως ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες, απουσία του κορωνοϊού. Ο κλάδος κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας τόσο την εξωστρέφεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν όσο και το διεκδικητικό τους πλαίσιο από την πολιτεία.

«Ευελπιστώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε ακόμα πιο ψηλά. Τα πάντα στη ζωή μας εκτός από μαθηματικά είναι και ψύξη. Είναι ένας κλάδος που ήταν χαμηλά γιατί οι ίδιοι οι ψυκτικοί τον αφήσαν χαμηλά. Πλέον άρχισαν και οι συνάδελφοι να εκτιμάνε το επάγγελμά τους» συνέχισε ο ίδιος για να τονίσει πως «είναι ένα τεχνικό επάγγελμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πεινάσεις, θα ζήσεις, αλλά όταν η κρίση είναι τόσο μεγάλη σε όλη την αγορά, είναι φυσικό και το τεχνικό επάγγελμα θα ανακάμψει πιο δύσκολα από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα».

Ελάχιστο έως μηδαμινό το ενδιαφέρον των νέων για την τέχνη

Ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο ενδιαφέρον από πλευράς της νέας γενιάς ο κ. Χαβιαράς επεσήμανε την επιφυλακτικότητα που διατρέχει τους νεότερους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τεχνικά επαγγέλματα, τονίζοντας ότι ίσως αυτό βασίζεται στις συνδυαστικές γνώσεις που απαιτεί το επάγγελμα του ψυκτικού να διαθέτει κάποιος.

«Και από τις συνομιλίες που κάνω με την ιδιότητα του Προέδρου στους μαθητές και στις μαθήτριες σήμερα δεν υπάρχουν παιδιά που θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμα. Κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός. Αν στα σχολεία μπει σοβαρά ο επαγγελματικός προσανατολισμός και δοθεί η δυνατότητα ακόμα και σε εμάς να δώσουμε το στίγμα του επαγγέλματός μας και οποιαδήποτε άλλου τεχνικού επαγγέλματος νομίζω ότι θα υπάρξει στροφή» επεσήμανε ο ίδιος εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια δυσκολία στην αγορά εργασίας ακόμα και για την ανεύρεση βοηθού τεχνίτη.

Ο ίδιος κλείνοντας απευθυνόμενος προς του νεαρότερους συμπολίτες που θα κληθούν να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον τα επόμενα χρόνια, τους προέτρεψε να στραφούν προς τα τεχνικά επαγγέλματα και δη αυτό του ψυκτικού, στεκόμενος κυρίως στην επαγγελματική αποκατάσταση που αυτό προσφέρει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.