Οι μελισσοκομοι βγηκαν στους δρομους της Κομοτηνης

Ελληνοποιήσεις, κόστος παραγωγής, αλλά και τα προσκόμματα που δημιουργούνται στους μελισσοκόμους στις πυρόπληκτες περιοχές ανάμεσα στα προβλήματά τους

Η Κομοτηνή ήταν ο προορισμός των μελισσοκόμων όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, όπου συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Πανελλήνιας διαμαρτυρίας του κλάδου, θέλοντας να αναδείξουν τα σημαντικά προβλήματα που έχει ο κλάδος, που θεωρούν πως τους οδηγούν στην εξαφάνιση.

Έτσι συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη της Κομοτηνής, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με τα οχήματά τους μέσα στην πόλη, για να καταλήξουν στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου έστησαν οχήματα, πανό αλλά… και τα καπνιστήρια τους δημιουργώντας μια έντονη ατμόσφαιρα στο χώρο.

Κάποια από τα αιτήματα είναι διαχρονικά, όπως το θέμα των ελληνοποιήσεων του μελιού, όπου νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι από το εξωτερικό πωλείται λόγω του νομοθετικού κενού ως Ελληνικό, το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις περιοριστικές πυροσβεστικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν την εργασία.

Παράλληλα ζητούν επιδότηση επικονίασης, πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τον κλάδο τους και να αρθεί η απαγόρευση της κίνησης μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ιδιαίτερα στις περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού έφεραν την απώλεια σμηνών, αλλά και προβλήματα για το μέλλον, μιας και οι μεγάλες απώλειες στο δάσος σημαίνουν και έλλειψη παραγωγής για τα μελίσσια τους.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης κ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους προς την κεντρική κυβέρνηση και θα προωθήσει λύσεις σε όσα κομμάτια αφορούν την Περιφέρεια και τις δικαιοδοσίες της.

Για πρώτη φορά στους δρόμους οι μελισσοκόμοι

Την χαρά του που παρά τις δύσκολες συνθήκες ο κλάδος ήρθε όλος μαζί στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σημείωσε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Στυλιανός Κεχαγιάς, τονίζοντας πως είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας αυτή η επίδειξη αποφασιστικότητας να αναδείξουν τον κλάδο τους, που ήταν για χρόνια στο περιθώριο.

«Κάποτε πρέπει η κυβέρνηση να μας ακούσει, και να ακούσει τα προβλήματά μας, να μην παίρνονται αποφάσεις χωρίς διάλογο, χωρίς τον Έλληνα μελισσοκόμο» σημείωσε, τονίζοντας πως η μάστιγα των Ελληνοποιήσεων έχει συμπιέσει το εισόδημα τους εδώ και πολλά χρόνια, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, γιατί ουσιαστικά η πολιτική που ακολουθείται στηρίζει τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς.

Φέρνουν μέλια από την Κίνα, την Αργεντινή, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που είναι αμφιβόλου ποιότητας, τόνισε, και μεγάλες εταιρείες τα φέρνουν σε βαρέλια, αφήνοντας στην άκρη του Έλληνες μελισσοκόμους. «Πρέπει να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες για το καλό του κλάδου μας» τόνισε.

Ειδικά σε τοπικό επίπεδο, ο φυτικός χώρος που υπάρχει έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά τις πυρκαγιές, και αναρωτιούνται που θα τοποθετήσουν τις κυψέλες τους, όταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης έπληξε τον Έβρο.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, και εμείς σαν μελισσοκόμοι ποτέ δεν ζούσαμε με επιδοτήσεις, θέλουμε να ζούμε από τα προϊόντα της μέλισσας, αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.

Στα προβλήματα αυτά έχουν προστεθεί και οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στα δάση μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που τους περιορίζουν στο ωράριο εργασίας τους, με Πυροσβεστική διάταξη που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύει το άναμμά του καπνιστήριού μετά της 11πμ στα δάση.

«Ο χώρος της μέλισσας είναι το δάσος, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μελισσοσμήνη στις ταράτσες των σπιτιών μας» σημείωσε, ενώ υπάρχει και η απαγόρευση των φορτηγών τους να κινηθούν σε περιφερειακούς δρόμους, που είναι ζωτικοί για το επάγγελμά τους.

«Εάν δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί τα δάση και προσπαθεί με οριζόντια μέτρα να απαγορεύσει οποιαδήποτε πρόσβαση στο δάσος, θα μας βρει απέναντί της» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνουν αυτής της μορφής την κινητοποίηση, ένα πρώτο βήμα που ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να κλιμακώσουν.

Καυτηρίασε δε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση, σημειώνοντας πως οι μελισσοκόμοι θέλουν ενότητα, αλλά δεν πρέπει να ρίχνουν κάποιοι λάδι στη φωτιά.

Το ψήφισμα που παρέδωσαν

Οι μελισσοκόμοι παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη το Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μεισσοκόμων, που περιλαμβάνει τα αιτήματά τους.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Στην Λάρισα 20 Ιαν. 2024, οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, που εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους , συνήλθαμε υπό το βάρος των χρόνιων προβλημάτων που καταστρέφουν την μελισσοκομεία και συναποφασίσαμε στις παρακάτω διεκδικήσεις.

Χρηματοδότηση:

1. Άμεση ενίσχυση για την σοβαρή απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης.

2. Άμεση μείωση κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατ ελάχιστον 18 λίτρα ανά κυψέλη. Διατήρηση αφορολογήτου στο

φορολογικό καθεστώς των αγροτών

3. Οι μελισσοκόμοι να έχουν την ίδια χρηματοδότηση με αυτή που λαμβάνουν οι αγρότες των άλλων κλάδων παραγωγής. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και στο Πρασίνισμα .

4. Ανταποδοτική της επικονίασης ενίσχυση.

5. Ίσες ευκαιρίες στα σχέδια βελτίωσης στους μελισσοκόμους με τους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Καθορισμός καινοτόμου πάγιου μελισσοκομικού εξοπλισμού .

6. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης όλων των μελισσοκόμων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες) του 2023 περιοχές Συγκεκριμένα, ενίσχυση με

μελισσοτροφές, άμεση αποζημίωση του πάγιου εξοπλισμού και του ζωικού κεφαλαίου που

καταστράφηκε, ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος, διατήρηση για 3 χρόνια του αριθμού των δηλωθέντων κυψελών το 2022 στο μητρώο.

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου

1. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934.Αμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου τη είναι δημόσιος δρόμος.

2. Μελισσοκομία στα δάση: Άρση κάθε περιορισμού. Στην μετάβαση της διαχείρισης των δασών από ιδιωτικούς φορείς πρόβλεψη για απρόσκοπτή πρόσβαση στους μελισσοκόμους.

3. Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

4. Στο επικείμενο πρόγραμμα βιολογικής επιδότησης η χρηματοδότηση να είναι ανά μονάδα όπως ίσχυε και όχι ανά αριθμητικά σύνολα.

5. Αναμόρφωση του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του εκάστοτε μελισσοκόμου .Όχι άλλες κυψέλες.

6. Άμεση αναμόρφωση των καλοκαιρινών περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων που μας αφαιρούν το δικαίωμα μας στην εργασία.

7. 852, άμεσος καθορισμός απαιτήσεων για τα μικρής εμβέλειας συσκευαστήρια.

8. Δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος μελισσοκομίας στα συναρμόδια Υπουργία και επαρκή στελέχωση του.

Ελληνοποιήσεις

1. Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού

2. Άμεση δημιουργία και εφαρμογή με αυστηρή ιχνηλασιμότητα του Ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους / τυποποιητές .

3. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμιών.

4. Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές ετικέτες όσο αφορά τη χώρα τρύγου.

5. Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στα ελληνικά μέλια και άρση των ανώτερων ορίων.

6. Θεσμοθέτηση της εναρμονισμένης οδηγίας γυρεοσκοπικής ανάλυσης που έχει κατατεθεί από τους 7 επιστημονικούς φορείς στο κράτος συμπεριλαμβανομένου του γενικού χημείου

του κράτους

7. Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι / διηθημένο μέλι ).

8. Επιβολή βαριών κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μέλια με κλιμακωτή όξυνση για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

9. Απόδοση του Ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές κατόπιν αυστηρών και συχνών διοικητικών και εργαστηριακών ελέγχων .

Προϊόντα κυψέλης

1. Επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών ελληνικών μελιών

2. Θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για το μέλι βελανιδιά, κουμαριά, πολύκομπου και παλιουριού που είναι έτοιμοι οι φάκελοι τους αλλά και άμεση θέσπιση των υπόλοιπων αμιγών Ελληνικών μελιών όπως της ρίγανης και του φασκόμηλου.

3. Θεσμοθέτηση των φυσικών αποκλίσεων των ελληνικών αμιγών μελιών από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους μελισσοκομικούς φορείς. Απαιτείται η πολιτική βούληση για την λήψη αποφάσεων που θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τον άνθρωπο το περιβάλλον και την εθνική οικονομία”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.