Ο υψηλοτερος ΕΝΦΙΑ χτυπα και τους Δημους

Επιπλέον επιβάρυνση των δήμων κατά 10 εκ. ευρώ επέφεραν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Επιβάρυνση άνω των 10 εκ. ευρώ θα δουν οι Δήμοι όλης της Ελλάδας στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 14 Ιουνίου.
 
Όπως ανέφερε, η επιπλέον επιβάρυνση των δήμων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 10 εκ. ευρώ, σε μια εποχή που μόνο αφαιρούνται πόροι από την Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες στα έσοδα των δήμων από την κατάργηση του φόρου ζύθου το περασμένο καλοκαίρι, την κατάργηση του 15% των πετρελαιοειδών που κατανέμονταν σε 15 δήμους, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για παραχωρησιούχους, την απώλεια τελών από βοσκοτόπια κ.λπ.
 
«Πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση των οικονομικών των δήμων και να συλλογιστεί η Πολιτεία τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση των κοινωνικών δομών των δήμων με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα που διαθέτουν την τελευταία εξαετία», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:
 
«Ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας άδικος και άνισος φόρος με τον τρόπο που ήδη διαχειρίζεται από την Πολιτεία. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί, να επανασχεδιαστεί και να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Ένταξη Δήμων στην έκπτωση των τιμολογίων ζητά η ΚΕΔΕ

Παράλληλα το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη των δήμων στη ρύθμιση για 15% έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και οι δήμοι, εφόσον είναι συνεπείς. Για το θέμα αυτό αλλά και για άλλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στη ΔΕΗ η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας και επειδή δεν έχει οριστεί ακόμη, επανέρχεται με νεότερο αίτημα.
 
Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, θα προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες και επαφές έτσι ώστε όταν οι δήμοι χρησιμοποιούν τερματικό αποδοχής καρτών (POS) για συναλλαγές με τους πολίτες να απαλλαγούν από την καταβολή προμήθειας στις τράπεζες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.