Ο εικονικος ενεργειακος συμψηφισμος με φωτοβολταικα παρκα η λυση στο ενεργειακο για τους αγροτες της Κομοτηνης

Πρόταση από τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» για την μόνιμη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτών

Μόνο αν δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), θα βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με το κόστος λειτουργίας των αγροτικών αρδεύσεων, τονίζει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», κ. Νίκος Μποτρότσος.

Το πρόβλημα με το αγροτικό ρεύμα και το κόστος του, το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τους παραγωγούς, είναι ότι το αγροτικό τιμολόγιο, πλέον δεν έχει καμία διαφορά στην τιμή από το οικιακό, και η άνοδος των τιμών δημιουργεί σημαντικά ζητήματα.

Ο Σύλλογος έφερε ως παράδειγμα πρόσφατο αγροτικό τιμολόγιο του Αντιπροέδρου του συλλόγου για πότισμα 150 στρ. οπωρώνα, στο οποίο η τιμή ανά kwh είναι στα 0,15 ευρώ, που με την προσθήκη των φόρων πλησιάζει τα 0,18 ευρώ, όταν πριν 2 χρόνια είχε 0,08 ευρώ.

Με τέτοιες τιμές δεν υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα, σημείωσε ο κ. Μποτρότσος, που τόνισε πως πρόταση του συλλόγου είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων virtual net metering για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) επιτρέπεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, με την ενέργεια που καταναλώνεται από εγκατάσταση, για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση αντλία άρδευσης, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να είναι στον ίδιο (ή όμορο) χώρο με αυτή, όπως στον κλασικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Απόσβεση από τον πρώτο χρόνο

Η αύξηση του κατά πάνω από 100% λοιπόν στο τιμολόγιο των αγροτών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής γενικότερα, δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο μείγμα για να το σηκώσει ο αγροτικός κόσμος, τόνισε ο κ. Μποτρότσος, που επισήμανε πως ναι μεν η αύξηση της τιμής οφείλεται σε παγκόσμιες τάσεις και κρίσεις, όμως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ώστε όχι μόνο να μπορέσουν να μειώσουν τώρα το κόστος οι αγρότες, αλλά και να ωφεληθούν και στο απώτερο μέλλον.

Μία από αυτές, που ο Σύλλογος θεωρεί ιδανική, είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα σύμφωνα με οικονομική ανάλυση που έχει κάνει ο Σύλλογος, έχει διαπιστώσει πως με τις σημερινές τιμές του ρεύματος, και υπολογίζοντας πως το πάρκο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50-60% με ευρωπαϊκά χρήματα, θα κάνουν απόσβεση μέσα στον πρώτο χρόνο, και το ρεύμα τους θα είναι δωρεάν για τα επόμενα 30 χρόνια.

Αυτό θα δώσει μια λύση φιλική προς το περιβάλλον, θα απορροφήσει Ευρωπαϊκούς πόρους, και θα τους κάνει αυτοπαραγωγούς της δικής τους ενέργειας, θωρακίζοντάς τους απέναντι στις αυξομειώσεις των τιμών.

Η πρόταση αυτή αφορά τον κάθε αγρότη ξεχωριστά, αν και το ιδανικότερο, τόνισε ο κ. Μποτρότσος, θα ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα καλύψει πολλούς αγρότες, και πολλές αντλίες, ίσως και από κάποιο οργανισμό τοπικής διοίκησης, με μια εταιρεία που θα είχε αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για τους αγρότες, στο οποίο θα είναι μέτοχοι όλοι, με τέτοιο ποσοστό ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες.

Χρειάζεται πολιτική απόφαση

Αυτές οι προτάσεις βέβαια προς το παρόν είναι αδύνατον να υλοποιηθούν, μιας και το δίκτυο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να «σηκώσει» νέες συνδέσεις, με τον κ. Μποτρότσο να τονίζει πως το δίκτυο έχει κορεστεί, διότι έχει καταληφθεί από τις ενεργειακές κοινότητες που μπόρεσαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση μετά από την ψήφιση νόμου το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται νέες επενδύσεις στο δίκτυο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν όρους σύνεσης. Ήδη μάλιστα κάποιοι παραγωγοί που έχουν κάνει αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης, έχουν πάρει αρνητική απάντηση, και ενώ έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ουρά προτεραιότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό πρακτικά καθιστά την οποιαδήποτε σκέψη για επένδυση αδύνατη.

«Θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση, να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, και να μας δώσουν την ευκαιρία να γίνουμε αυτοπαραγωγοί της ενέργειάς μας, και με μια μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον» σημείωσε, αναφέροντας πως προτεραιότητά τους είναι και η προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη, θα τους θωρακίσει και από τις αυξομειώσεις των τιμών, ανεξάρτητα αν υπάρχει αγροτικό τιμολόγιο ή όχι, και να είναι κύριοι του εαυτού τους και της επιχείρησής τους.

Τόνισε δε πως η πρόταση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών 10kw ανά αγρότη, δεν θα λύσει το πρόβλημα, με μεγάλη κόστη κατασκευής, σύνδεσης και συντήρησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.