Νεα υψη «κατακτα» η τιμη της βενζινης

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η αμόλυβδη και στη Ροδόπη, με το ράλι των τιμών να μην έχει τέλος

Χρήστος Ταπατζάς: «Ο μόνος τρόπος για να πέσουν οι τιμές, είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ»

Καλπάζει η τιμή της βενζίνης και στη χώρα μας, ακολουθώντας την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, με την επιπλέον επιβάρυνση των πολύ υψηλών φόρων κατανάλωσης και προστιθέμενης αξίας.

Ήδη σε αρκετά πρατήρια στη Ροδόπη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ όπως τονίζει και ο κ. Χρήστος Ταπατζάς, πρόεδρος των βενζινοπωλών Ροδόπης, τα πράγματα μάλλον θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα.

Και αυτό γιατί το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), σε συνδυασμό με την προσαύξηση που φέρνει ο ΦΠΑ, έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή να βρίσκεται σε δυσθεώρητα, για τους Έλληνες καταναλωτές, επίπεδα, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και ειδικά για συνοριακές περιοχές σαν την δική μας, την φυγή προς τις γειτονικές χώρες, όπου η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη, με ουρές να σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη Νυμφαία.

Δεν θα επηρεάσει την τιμή το πλαφόν

Η κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει πως κάνει προσπάθειες για την συγκράτηση της τιμής των καυσίμων, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα, κάτι το οποίο, τονίζει ο κ. Ταπατζάς, δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα στην τιμή, μιας και εκτιμά ότι πλέον τα περισσότερα πρατήρια ήδη λειτουργούν, η ακριβέστερα προσπαθούν να μείνουν σε λειτουργία, με μικρότερο κέρδος από αυτό που θεσμοθετεί το Υπουργείο.

«Τα πρατήρια δεν δουλεύουν με τόσα κέρδη πλέον» σημείωσε, έχοντας πτώση τζίρου, λόγω της αύξησης των τιμών, που εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπουν υψηλό κέρδος πάνω στην αρχική τιμή.

Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως η τιμή διαμορφώνεται από την διεθνή τιμή, τον ΕΦΚ, το ΦΠΑ και μετά από το κέρδος εταιρειών και των πρατηριούχων.

«Ο μόνος τρόπος για να πέσουν οι τιμές, είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ» ξεκαθάρισε ο κ. Ταπατζάς για να συμπληρώσει πως αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση αρνείται όμως πεισματικά, ακόμα και όταν οι αυξήσεις είναι καθημερινές. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, τις δύο τελευταίες ημέρες η βενζίνη έχει αυξηθεί κατά 11 λεπτά και 16 λεπτά το πετρέλαιο.

Απολύτως απαραίτητη η μείωση του ΕΦΚ

Με το πλαφόν δεν αναμένουν να αλλάξει κάτι, και οι τιμές αναμένεται να μείνουν ψηλά, τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι συμπολίτες μας, όσο πρόθυμοι και αν είναι οι βενζινοπώλες να βοηθήσουν.

Την ίδια ώρα πολλοί, ιδιαίτερα σε μια συνοριακή περιοχή όπως η Ροδόπη, κατευθύνονται στη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό είναι πως η Βουλγαρία αυτή τη στιγμή έχει ΕΦΚ 0,36 ευρώ, το κατώτατο όριο για μέλος της ΕΕ, και η Ελλάδα έχει ΕΦΚ περίπου 0,70 ευρώ, μια διαφορά, μαζί με τον φόρο, 45 λεπτών.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν σε μια παγκόσμια συγκυρία σαν και αυτή, να δούμε τα καύσιμα να πέφτουν, είναι μείωση του ΕΦΚ, κάτι το οποίο, λόγω της ανισότητας στην τιμή με τους γείτονες, ζητούν οι πρατηριούχοι της περιοχής μας εδώ και χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.