«Ναι» η «Οχι»: «Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα» για τους καταθετες

Κωνσταντίνος Χαζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ, «Συμφωνία πριν το δημοψήφισμα αλλιώς οδυνηρές συνέπειες»

Στην έκφραση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» συνοψίζεται η προοπτική της απεμπλοκής μας από τη ζοφερή κατάσταση, που έχει προκληθεί μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις. Σε αυτό συνηγόρησε, μιλώντας στον «ΠτΘ», και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης, ο οποίος εκτίμησε πως ανεξάρτητα από την έκβαση του κρίσιμου δημοψηφίσματος την Κυριακή, η εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος δεν πρόκειται να επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Μοναδική ελπίδα, για να αποφεύγονταν τα χειρότερα, ήταν κατά τον κ. Χαζάκη να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της χθεσινής μέρας. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης, η ανάλυση για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος επικεντρώνεται στην αναζήτηση του μικρότερου κακού, σύμφωνα με τον καθηγητή, αφού και το «ναι» και το «όχι» θα έχουν οδυνηρές συνέπειες.
 

 
«Ακόμα και με το «ναι», οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν την Τρίτη ή την Τετάρτη»

 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαζάκης διέκρινε πως, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι το «ναι», τότε «πρέπει να γίνει πάλι μια εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, κάτι που θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα». «Επομένως και σε αυτήν ακόμα την περίπτωση», συμπλήρωσε, «οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν την Τρίτη ή την Τετάρτη». Επικαλούμενος τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι στην περίπτωση αυτή θα δρομολογήσει εξελίξεις, παρατήρησε ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να γίνει, τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης δεν επιθυμούν να συγκυβερνήσουν με τα άλλα κόμματα, που συμμετείχαν στις προηγούμενες, και εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Πρόωρες εκλογές σημαίνουν τουλάχιστον 20 μέρες», επισήμανε, «με τις τράπεζες επίσης κλειστές, με τα ερωτηματικά «ούτε ευρώ», «ούτε δραχμές» και με ένα πλήρες χάος».
 
 

«Οι τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα»

 
Στον αντίποδα, αν η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα είναι «όχι», τότε «είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες», υποστήριξε ο κ. Χαζάκης, «από την άποψη ότι τι ακριβώς θα διαπραγματευτούμε, όταν θα έπρεπε ήδη να το έχουμε διαπραγματευτεί…». «Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα», εξήγησε, «και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα». «Γιατί μέχρι να γίνει η επιστροφή στη δραχμή- κακά τα ψέματα αυτό είναι πλέον το δίλημμα», συνέχισε, «απαιτείται πάλι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήματα την Τετάρτη και να τα βγάλουμε σε κυκλοφορία την Πέμπτη. Είμαι ευρωπαϊστής, θέλω να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, απεύχομαι αυτήν την προοπτική, αλλά ως οικονομολόγος σας λέω ότι η κυκλοφορία νέου νομίσματος δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία νύχτα. Απαιτούνται τουλάχιστον 30 ημέρες για την έκδοση και την κυκλοφορία νέων νομισμάτων και βεβαίως πρέπει να πούμε στον κόσμο τι θα γίνει μετά, με το νέο πληθωριστικό νόμισμα, που είναι μία άλλη κατάσταση».
 
 

«Επομένως, το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από αυτήν την παγίδευση του «ναι» ή του «όχι»»
 

«Επομένως, το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από αυτήν την παγίδευση του «ναι» ή του «όχι»», ξεκαθάρισε ο κ. Χαζάκης, τονίζοντας με έμφαση ότι ουσιαστική αλλαγή των γνωστών δεδομένων θα επέφερε μια συμφωνία, που θα «κλεινόταν» από χθες. Και τούτο, «ώστε να υπάρξει χρόνος μέχρι την επόμενη Τρίτη να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή και να εξομαλυνθεί η κατάσταση», όπως διευκρίνισε. Κατά τον ίδιο τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, διότι κι αν προέκυπτε συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup την παραμονή του δημοψηφίσματος, αυτό δεν καθιστά βέβαιο ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες ζυμώσεις, για να επικοινωνηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. «Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούμε ότι εκτός από τη διαδικασία, που συζητάμε μεταξύ μας δημοκρατικά και ωραία, στους υπόλοιπους λαούς της Ευρωζώνης δεν τους σερβίρουν μέσα σε μία ώρα κάτι και τους λένε αυτό καταπιείτε το», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να γίνει διαβούλευση στα κοινοβούλιά τους», συνέχισε, «πρέπει να συμφωνήσουν οι επίσημοι συνασπισμοί των κομμάτων. Είναι χρήματα δηλαδή, που δεν έρχονται από το πουθενά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστος. Έστω κι αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην κυβέρνηση- κι επειδή δεν υπήρξα ποτέ κομματικά εξαρτώμενος, μπορώ να τους ονοματίσω, είναι ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Σταθάκης- πρέπει να επικρατήσει η λογική. Διότι η λογική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κυρίαρχο οικονομικό επιτελείο είναι εκτός πραγματικότητας. Άρα οι λογικές φωνές που υπάρχουν μέσα στην παρούσα κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία μικρή επιχείρηση ή μια μικρή βιοτεχνία, αλλά με την Ελλάδα και το μέλλον της». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.