«Μνημονιο Κατανοησης» υπεγραφη μεταξυ των εργαζομενων και του υποψηφιου επενδυτη της ΕΝ.ΚΛΩ.

Ως κίνηση «διασφάλισης» των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δύο πλευρών

«Μνημόνιο Κατανόησης» (ΜΟU) μεταξύ  του υποψηφίου επενδυτή και των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή». Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και η κ. Μάρθα Στογιαντζάκη, εκπρόσωπος του  Σωματείου Εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. η οποία επεσήμανε πως πρόκειται για μία κίνηση διασφάλισης των δεσμεύσεων τόσο του επενδυτή όσο και των εργαζομένων, μια μορφή «κατοχύρωσης» των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής» πρόκειται για μία πρόταση των εργαζομένων προς τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, ενώ όπως έκανε γνωστό η κ. Στογιαντζάκη, προηγήθηκε συγκέντρωση του συνόλου των εργαζομένων των εργοστασίων της Ροδόπης, ούτως ώστε να δοθεί η απαραίτητη συγκατάθεση για να προχωρήσουν στην υπογραφή. Το «Μνημόνιο  Κατανόησης», το οποίο βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, μεταξύ άλλων προβλέπει μισθούς της τάξεως των 751 ευρώ, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του 2009, αλλά και την αδυναμία μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας για διάστημα 36 μηνών σε τρίτο μέτοχο.

Τι προβλέπει το “Μνημόνιο Κατανόησης”

Ειδικότερα το «Μνημόνιο Κατανόησης»  προβλέπει ότι «η νέα Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που υποχρεωτικά θα συστήσει ο Αγοραστής, ασχολείται με την παραγωγή, διάθεση και εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και έχει ως μετόχους:
1. Τον Αγοραστή με ποσοστό 80%
2. Τους Εργαζόμενους με ποσοστό 20%, το οποίο θα εκφράζεται ενιαίως από νέο νομικό πρόσωπο (συνεταιρισμός) της επιλογής τους. […]
Οι δύο μέτοχοι συνομολογούν ότι: Θα λειτουργούν στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος περί Ανωνύμων Εταιριών επί τη βάσει της επιτυχίας του “Επιχειρησιακού Σχεδίου”, εισφέροντας ο καθένας τεχνογνωσία από τον προηγούμενο χώρο δραστηριοποίησής του, προβολή των προϊόντων της εταιρείας, δημιουργικές προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
3. Για περίοδο 36 μηνών δεν θα μεταβιβαστούν μετοχές σε τρίτο από τον μέτοχο Εργαζόμενοι.

Οι προσλήψεις προσωπικού στη συσταθησόμενη εταιρεία, πραγματοποιούνται από τη Διοίκηση αυτής, με πρώτη επιλογή από αυτούς που συμμετέχουν στο Νομικό Πρόσωπο των Εργαζομένων αξιοκρατικά και εφόσον πληρούν τα κριτήρια των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν…». 

Ανησυχία για την έκβαση της εξαγοράς λόγω χρονοτριβών

Παρά την θετική έκβαση του εν λόγω μνημονίου, η ανησυχία των εργαζομένων για την επιτυχή εξαγορά της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας και η επαναλειτουργία της βάσει των όσων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι μεγάλη  λόγω των χρονικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την πτωχευτική διαδικασία. «Παραμένουμε φειδωλοί στις δηλώσεις μας. Περιμένουμε να γίνει κάτι και μετά να μιλήσουμε» δήλωσε άλλωστε η κ. Στογιαντζάκη επισημαίνοντας την ανησυχία των εργαζομένων για την τυχόν απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που κατήρτισαν οι εργαζόμενοι αναμένεται η επαναλειτουργία τριών εργοστασιακών μονάδων, μεταξύ των οποίων αυτά της Μαρώνειας και της Κομοτηνής, με αρχικό αριθμό απασχολούμενων εργαζομένων τα 400 άτομα, που μετά την πρώτη πενταετία εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 700.

Παράλληλα με την επαναφορά θέσεων εργασίας, στην ΕΝ.ΚΛΩ. δημιουργούνται 5 έως 7 δραστηριότητες όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.